Mircea Diaconu, despre Chiliman: E decizia lui daca pleaca, e liber sa faca orice

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:00
4055 citiri
Mircea Diaconu, despre Chiliman: E decizia lui daca pleaca, e liber sa faca orice

Vicepresedintele PNL Mircea Diaconu nu crede ca vor mai exista excluderi din partid, dupa cea de luni a primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, apreciind ca Andrei Chiliman "e liber sa faca orice" dupa Congresul PNL de la sfarsitul lunii februarie.

Intrebat de ce a fost nevoie de excluderea lui Chereches, fostul senator liberal a raspuns: "Pentru ca e fapta si rasplata".

Norica Nicolai: Chiliman categoric nu va fi exclus. Becali? Nu, Doamne fereste!

"Deci daca fapta e pe masura, rasplata e la fel, atat. S-au pus pe masa dovezi, hartii, tot ce trebuie, dovezi ca a lucrat exact invers. Si atunci foarte bine, sa se duca la ceilalti", a afirmat fostul ministru al Culturii, pentru Ziare.com.

Acesta a precizat insa ca nu crede ca vor urma alte excluderi din PNL, insa acest lucru "depinde de comportamentul lor (al liberalilor - n.red.) pe traseu".

Catalin Chereches, exclus din PNL

Despre posibilitatea ca primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sa fie exclus din PNL, Mircea Diaconu crede ca disputa dintre acesta si presedintele liberal Crin Antonescu va fi transata la Congresul partidului.

"Nu, asta se va transa la Congres, a spus foarte clar Crin Antonescu. Se va transa acolo si acolo fiecare are dreptul sa-si spuna cuvantul, opinia si dupa care se voteaza. Si atunci unii pierd, unii raman. Cam asa e joaca. (...) Pur si simplu atunci se pot discuta lucrurile, clar si in fata tuturor. Si se pledeaza, se voteaza", a mentionat fostul senator.

Intrebat daca exista posibilitatea ca Andrei Chiliman sa plece din partid, in cazul in care Crin Antonescu este reales presedinte al PNL, fostul ministru al Culturii a raspuns: "E treaba lui asta, decizia lui, nu stiu, e liber sa faca oricand orice".

Totodata, Diaconu a precizat ca Antonescu nu are deocamdata un contracandidat la presedintia PNL, fiind sceptic in privinta aparitiei unuia, pana pe 23 februarie.

"Nu, nu va aparea, nu cred. Poate sa apara, dar nu cred", a spus liberalul, care este de parere ca "e foarte posibil" ca Andrei Chiliman si Crin Antonescu sa se impace, "totul e posibil", dar ca "nu e vorba de impacat, e vorba sa se armonizeze opiniile".

Crin Antonescu: Dupa Congresul PNL, ori plec eu, ori domnul Chiliman (Video)

Chiliman: Nu cred ca voi fi exclus din PNL. E loc pentru toata lumea

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, pe 14 ianuarie, ca le-a solicitat colegilor din conducerea partidului sa fie de acord cu organizarea unui Congres la care sa "se puna cartile pe masa" si sa se decida cine ramane in partid - el sau Andrei Chiliman si sustinatorii sai.

La randul sau, Andrei Chiliman a spus, luni, ca nu crede ca o sa fie exclus din partid si ca in PNL este loc pentru toata lumea, dupa ce, in aceeasi zi, Crin Antonescu a afirmat ca daca va fi reales in fruntea PNL, primarul sectorului 1 "are o problema de demnitate": "Cum sa stea intr-un partid condus de un bolsevic, asa cum m-a catalogat el?". Tot liderul liberal sustinuse, vineri, ca Andrei Chiliman "vrea sa fie exclus".

Diaconu, despre incompatibilitatea sa: S-a aplicat exact legea, perfect

Nu in ultimul rand, vorbind despre modificarile aduse marti Statutului deputatilor si senatorilor, printre care si cea referitoare la cei declarati incompatibili, fostul senator a afirmat ca de fapt este vorba despre conflict de interese, nu despre incompatibilitate, si ca cele doua "sunt impreuna si acum, in lege asa sunt, impreuna".

Intrebat daca s-ar fi aplicat acelasi Statut modificat si in cazul sau, liberalul a raspuns: "Nu, Doamne fereste, eu sunt pe incompatibilitate, nicidecum, la mine s-a aplicat exact legea, perfect. Nu stiu care e problema".

"Cred ca este vorba de conflictul de interese care este sanctionat cu sase luni restrictie. E cu totul altceva. Una e conflictul de interese si alta e incompatibilitatea. Sunt doua lucruri diferite", a spus fostul ministru, referitor la modificarile din Statutul parlamentarilor.

Mircea Diaconu a mai adaugat ca "legea, pe amandoua, si conflictul, si incompatibilitatea, le pune la pachet, cu acelasi gen de sanctiune administrativa - trei ani nicio functie publica".

Statutul parlamentarilor a fost adoptat - vezi ce modificari au fost facute

Statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat, marti dupa-amiaza, de plenul Parlamentului, cu 309 voturi pentru, 21 impotriva si 58 de abtineri.

In ce ii priveste pe parlamentarii incompatibili, luni seara a fost adoptata o modificare, iar in prezent este aproape imposibil ca un parlamentar care este gasit incompatibil sa isi piarda mandatul.

Astfel, de acum exista prevederea potrivit careia parlamentarii declarati incompatibili sau aflati in conflict de interese isi pot pastra mandatul. In acest sens, "deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Mircea Diaconu excludere Andrei Chiliman, #Mircea Diaconu excludere Catalin Chereches, #Mircea Diaconu incompatibilitate, #Mircea Diaconu modificare Statut parlamentari, #Andrei Chiliman congres PNL , #PNL