Membru CSM: Parlamentul e in afara ordinii constitutionale

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:09
2091 citiri
Membru CSM: Parlamentul e in afara ordinii constitutionale
Foto: Romania TV

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, sustine ca Parlamentul s-a situat in afara ordinii constitutionale atunci cand a decis sa nu respecte decizia Curtii Supreme privind incompatibilitatea senatorului Mircea Diaconu.

Cristi Danilet sustine ca decizia Senatului in cazul Mircea Diaconu demonstreaza ca justitia nu este independenta, pentru ca atunci cand "o entitate decide daca se supune sau nu unei hotarari judecatoresti, inseamna ca justitia e dependenta de vointa acesteia".

Diaconu ramane senator - Comisia Europeana isi exprima regretul si ingrijorarea

"Prin faptul ca Justitia e negata de insusi Parlamentul tarii, Parlamentul incalca Constitutia. (...) Fiind vorba de dependenta de o alta putere in stat, inseamna ca justitia este subordonata acesteia. Ca urmare, nu mai exista separatia puterilor in stat. De aceea, sustin ca Parlamentul se situeaza, astfel, in afara ordinii constitutionale. Si sustin ca ne aflam intr-o situatie de conflict intre puteri care neaparat trebuie supus analizei Curtii Constitutionale", scrie Cristi Danilet pe blog.

Judecatorul explica si rolul si importanta Inaltei Curti de Casatiei si Justitie, cea care a dat verdictul final de incompatibilitate in cazul Mircea Diaconu.

"Singura instanta pomenita de Constitutie este ICCJ - asta inseamna ca aceasta curte are o valoare deosebita. Ea este simbolul justitiei. De altfel, presedintele ICCJ este considerat de legea nr. 317 din 2004 ca fiind reprezentantul puterii judecatoresti.

Hotararile date de ICCJ sunt in afara oricarei contestatii. Pot fi analizate public, pot fi criticate, dar in mod obligatoriu trebuie executate. Executarea hotararilor judecatoresti reprezinta finalitatea actului de justitie. Daca o hotarare nu se executa inseamna ca nu se respecta insasi justitia - nici corpul de judecatori care o infaptuiesc, nici actele pe care le-au indeplinit", detaliaza Cristi Danilet.

Magistratul mentioneaza ca hotararea Senatului reprezinta o escaladarea a situatiilor in care justitia a fost atacata.

"Mai intai au fost insultati procurorii (ani de-a randul), apoi au fost insultati judecatorii penalisti de la ICCJ (cazul 'Trofeul Calitatii'), apoi au fost atacati membrii CSM (dosarul referendumului), iar acum e atacata justitia in insasi functionalitatea ei", subliniaza Danilet.

Mircea Diaconu ramane senator (Video)

Marti, plenul Senatului a respins revocarea din functie a senatorului PNL Mircea Diaconu. In favoarea revocarii au fost doar 23 de senatori, in timp ce 32 au votat impotriva, iar 10 s-au abtinut. La finalul votului, senatorii au aplaudat decizia de mentinere in functie a liberalului.

Conform legii, plenul Senatului trebuia sa ia act de faptul ca Mircea Diaconu are decizie definitiva de incompatibilitate din partea ICCJ, decizie primita inca din primavara.

Laura Stefan: Interesele lui Mircea Diaconu primeaza asupra intereselor tarii

Mircea Diaconu a fost gasit in incompatibilitate dupa ce a ocupat simultan functia de senator si director al unui teatru de stat, Teatrul Nottara din Bucuresti.

O.A.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Cristi Danilet Mircea Diaconu, #Cristi Danilet Parlament, #Cristi Danilet CSM , #senator