Mircea Diaconu, dat pe mana Parchetului pentru abuz in serviciu si conflict de interese

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 09:48
5883 citiri
Mircea Diaconu, dat pe mana Parchetului pentru abuz in serviciu si conflict de interese
Foto: Adevarul

Senatorul Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara, este acuzat de inspectorii de integritate de conflict de interese si abuz in serviciu, fiind sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte in cazul sau.

Conform unui comunicat remis presei de Agentia Nationala de Integritate, Mircea Diaconu a angajat-o pe sotia sa, Diana Diaconu (Lupescu) in functia de regizor artistic al Teatrului Nottara desi aceasta nu avea vechimea necesara pentru a ocupa acest post.

Astfel, inspectorii de integritate au constatat ca Diana Diaconu, actrita a teatrului Nottara in perioada 2001-2007, a solicitat in august 2007 conducerii Teatrului "C.I. Nottara" acordul de participare la concursul pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic.

Ea a obtinut acest acord cu toate ca absolvise cursurile sectiei "Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)" al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti de doar doua luni, iar conditiile inscrise in fisa postului de Regizor artistic prevedeau un minim un an experienta in domeniul regiei.

Mai mult, directorul teatrului Mircea Diaconu, nu doar ca si-a dat acest acord, dar a facut parte si din comisia de examinare.

"In cadrul concursului organizat la data de 13.08.2007, domnul Mircea Diaconu a exercitat calitatea de Presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale, doamna Maria Diana Diaconu, calificativul maxim", se arata in comunicatul ANI.

In plus, conform presei, sotia directorului a fost si singurul candidat inscris in concurs.

In 15 august, Maria Diaconu a fost promovata in functia de regizor artistic.

"Beneficiul patrimonial, constand in veniturile salariale, obtinut in perioada 2007 - 2010 de catre doamna Maria Diana Diaconu, sotia domnului Mircea Diaconu, in calitate de regizor artistic in cadrul Teatrului 'C.I. Nottara', a fost in suma de 83.684 Lei", se mai precizeaza in comunicatul ANI.

Evaluarile inspectorilor ANI au demarat la data de 15.11.2010, iar in august 2011 si septembrie 2011 lui Mircea Diaconu "i-au fost aduse la cunostinta elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris", se mai precizeaza in comunicatul ANI.

"Avand in vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre domnul Mircea Diaconu, Director in cadrul Teatrului 'C.I. Nottara' si Senator in Parlamentul Romaniei, a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, prevazute si pedepsite de art. 2531 si art. 248 din Codul Penal al Romaniei", se mai arata in comunicat.

Mircea Diaconu, despre acuzatiile ANI: Sunt metode ale anilor '50

Pe de alta parte, senatorul Mircea Diaconu a fost gasit in ianuarie 2011 in stare de incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate, el exercitand simultan demnitatea publica de senator precum si functia de conducere de Director-manager in cadrul Teatrului "C.I. Nottara".

Curtea de Apel Bucuresti a respins, la data de 16.09.2011, ca nefondata, plangerea formulata de catre domnul Mircea Diaconu in acest caz, dar decizia nu este definitiva.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Mircea Diaconu Parchet, #Mircea Diaconu abuz serviciu, #Mircea Diaconu incompatibil Senat , #senator