Motivarea CCR in cazul Mircea Diaconu: Senatul nu are competenta de a realiza justitia

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 20:38
3366 citiri
Motivarea CCR in cazul Mircea Diaconu: Senatul nu are competenta de a realiza justitia
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a facut publica, marti, motivarea deciziei in cazul Mircea Diaconu. Astfel, judecatorii considera ca Senatul nu poate sa se opuna unei hotarari judecatoresti pentru ca s-ar situa deasupra legii.

"Punerea in discutia plenului Senatului a Sentintei civile nr. 5153 din 16 septembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti, ramasa definitiva si irevocabila (...), sentinta care constata starea de incompatibilitate a domnului senator Mircea Diaconu, urmata de votul negativ privind punerea in executare a acestei hotarari, Senatul a actionat ca o instanta ierarhic superioara, ceea ce afecteaza principiul fundamental al statului de drept, respectiv principiul separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale, consacrat de art. 1 alin. (4) din Legea fundamentala", se arata in motivarea CCR.

Ponta: E o mare nedreptate ce i se intampla lui Diaconu

De asemenea, magistratii mai constata ca legitimarea hotararii Senatului in cazul Mircea Diaconu ar insemna ca in Romania "exista persoane/institutii/autoritati care sunt mai presus de lege".

"Mai mult, Curtea observa si retine ca teza potrivit careia o Camera a Parlamentului poate, in virtutea dispozitiilor regulamentare proprii, sa cenzureze sub orice aspect o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, care a dobandit autoritate de lucru judecat, echivaleaza cu transformarea acestei autoritati in putere judecatoreasca, concurenta cu instantele judecatoresti in ceea ce priveste infaptuirea justitiei.

Legitimarea unui astfel de act ar avea ca efect acceptarea ideii ca, in Romania, exista persoane/institutii/autoritati carora nu le sunt opozabile hotararile judecatoresti pronuntate de instantele prevazute de Constitutie si de lege, deci care sunt mai presus de lege", mai explica judecatorii CCR.

Antonescu: Convoc Senatul pentru cazul Diaconu dupa aparitia hotararii CCR in MO

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, 21 noiembrie, ca Senatul Romaniei a incalcat Constitutia atunci cand l-a mentinut in functie pe Mircea Diaconu, admitand astfel sesizarea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatorii CCR au dezbatut, miercuri, sesizarea CSM, depusa la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, in care se reclama un conflict intre doua puteri in stat, cea judecatoreasca si cea legislativa.

Mircea Diaconu isi pierde mandatul, CCR confirma conflictul intre Inalta Curte si Senat

Astfel, dupa ce Inalta Curte a decis in luna iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu a fost gasit in stare de incompatibilitate si nu mai poate ocupa functia de senator, senatorii s-au reunit in plen si au dat un aviz negativ revocarii liberalului.

De asemenea, senatorii au respins in aceasta saptamana solicitarea presedintelui Traian Basescu de a reexamina acest caz si de a relua votul, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti sesiunea legislativa inchisa.

In aceste conditii, Curtea Constitutionala a votat, miercuri,in unanimitate"revocarea de indata" a lui Mircea Diaconu.

O.A.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#CCR motivare Diaconu, #CCR Senat Mircea Diaconu, #CCR Diaconu incompatibil , #senator