Interviu cu Mircea Diaconu, despre vacante si promovarea turismului in Romania

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 10:20
2327 citiri
Interviu cu Mircea Diaconu, despre vacante si promovarea turismului in Romania
Foto: Arhiva

Aproximativ 40 de nopti dormite in masina, pranz si cina din conserve, cheltuieli limitate la benzina, paine si bilete la muzee. Acest "pret" a fost platit de Mircea Diaconu si sotia lui, Diana Lupescu, in 1981, pentru prima si cea mai placuta vacanta peste hotare a celor doi actori, petrecuta in Grecia si Italia.

- Cum preferati sa va petreceti vacantele? Odihna si delicatese culinare sau cat mai multe vizite si trasee?

- Tot timpul mi-am dorit sa calatoresc, dar viata m-a facut atat de obosit incat atunci aveam ceva timp liber preferam sa merg la parinti sau sa stau pe acasa.

- Unde ati petrecut Sarbatorile de iarna?

- Acasa, cu sotia, iar dupa Craciun, ca in fiecare an, am fost la maica-mea, am aprins lumanari la cei batrani, apoi am venit din nou acasa, la gura sobei - la propriu.

- Cand ati avut ultimul concediu "adevarat", unde si cum a fost?

- Chiar imi aduc aminte de un concediu "STAS", acum vreo 6-7 ani, cand am fost in Turcia, cu sotia si copiii, pur si simplu "la plezneala". Eram cu masina si am mers unde vedeam cu ochii, fara sa avem un traseu dinainte stabilit. Am dormit o noapte pe o parte a Marii Marmara, nu ne-a placut si am trecut pe cealalta parte, am trecut si Bosforul si ne-am oprit unde ne-a placut cu adevarat, si am avut o vacanta splendida, de vis, asa cum sunt toate vacantele nepregatite dinainte.

- Ati declarat, la un moment dat, ca vreti sa lansati o initiativa pentru infiintarea si promovarea turismului de stana in Romania. Ce s-a concretizat din acest proiect?

- Realitatea este ca, din pacate, atunci cand cineva trece pe langa o stana, toti cainii sar pe persoana respectiva, iar ciobanii se ascund sa nu le bata turisti la poarta si sa le ceara o bucata de branza. O fi de frica patronilor, nu stiu sa-ti zic.

Normal ar trebui sa fie exact invers: orice stana aflata in pustietate ar trebui sa fie pregatita sa protejeze turistii sau trecatorii de fiarele padurii si sa inlesneasca petrecerea in siguranta a unei nopti acolo, intr-un regim "sauvage", la o branza proaspata si un bulz, asa cum sade bine unei stani de pe varful muntelui.

Am realizat cate ceva in sensul ca initiativa mea publica a primit multe semnale pozitive, mai ales din zona Bucovinei, si mai putin in colegiul meu - o sa radeti - exact acolo unde credeam ca o sa rezolv cu succes aceasta provocare. Un prim raspuns, atunci cand am incercat sa-i adun la o intalnire pe patronii de stani, a fost negativ, in sensul ca doar doi patroni au venit, restul stanilor fiind de alta culoare politica.

- Cum a fost prima vacanta petrecuta in afara tarii si in ce an se intampla?

- A fost in 1981, imediat dupa ce m-am casatorit si am avut primul copil. Pentru ca am lasat acasa fetita, am primit la scurt timp pasapoartele, si eu, si sotia - asa erau regulile pe vremea aia.

Facusem de ceva timp cererile, dar nu i-am spus sotiei nimic decat atunci cand am primit pasapoartele. Am venit cu ele acasa, a cazut "pe spate" si i-am zis sa facem repede o cafea, sa ne uitam pe o harta a Europei si sa ne hotaram spre ce destinatii sa plecam. In anii '80, cel mai greu era sa obtii pasaportul si nu vizele europene. Atunci cand ne-am dat seama ca distanta dintre Bucuresti si Salonic este egala cu distanta dintre Bucuresti si Oradea, am zis "intr-acolo mergem!".

Am cutreierat intreaga Grecie, apoi ne-am imbarcat pe un ferry-boat si am trecut in sudul Italiei, am strabatut Italia ba pe stanga, ba pe dreapta - pana am ajuns la Venetia. Acolo am zis amandoi "gata!" si am plecat tinta spre tara, catre fetita noastra lasata in grija soacrei mele.

A fost o vacanta de neuitat, in care o luna si zece zile am dormit impreuna cu sotia in masina noastra, am mancat conserve, am facut cafele si ceaiuri, n-am cumparat de acolo decat paine si benzina si-am platit la greu muzee si a fost, poate, cea mai placuta vacanta din viata noastra. Cand ne-am intors - lucram la Bulandra pe vremea aceea - ne-am asezat la povesti cu colegii si-am constatat ca ei cheltuisera in doua saptamani pe Litoral mai mult decat am cheltuit noi in aproape o luna si jumate prin Europa.

- Se intampla deseori ca diferentele culturale sau lingvistice sa conteze destul de mult atunci cand calatoresti. Ati trait experiente amuzante sau mai putin placute legate de acest aspect?

- Absolut. La un moment dat, din dorinta de a scrie o carte de calatorii, am inceput sa si scriu despre asta. Calatoriile si aceste experiente de care vorbim se adauga una alteia. Am avut norocul sa umblu in zona araba si in nordul Africii si nu seamana deloc cu ceea ce stim sau citim, e cu totul altceva, este absolut fabulos.

- Exista un al doilea loc din lumea asta pe care l-ati putea numi "acasa"?

- Nu, absolut deloc, niciodata. Tara mea este "acasa".

Agentia Zodiac Travel

www.zodiac-travel.ro

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mircea Diaconu senator PNL, #Mircea Diaconu , #stiri Mircea Diaconu
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Iata-l si pe mascariciul-oportunist M Diaconu care a schimbat scena teatrului cu scena politica, gandind ca in 2012, cand avea sa i se sfarseasca mandatul, va iesi la pensie ca parlamentar...