Mircea Dinescu implineste 60 de ani

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 09:32
2874 citiri
Mircea Dinescu implineste 60 de ani

Mircea Dinescu s-a nascut la 11 noiembrie 1950, in Slobozia.

Debuteaza cu poezie in 1967, in revista Luceafarul, si editorial cu Invocatie nimanui, (1971), volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut. Este redactor la Luceafarul (1976-1982) si Romania literara (1982-1989).

Talentul literar remarcat de numerosi critici (Lucian Raicu, Alex Stefanescu, Nicolae Manolescu etc.) este incununat cu numeroase premii literare (Premiul Herder, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Poezie, Pemiul Academiei Romane pentru Literatura s.a.).

In urma interviului acordat in februarie 1989 cotidianului Liberation in care ataca explicit regimul Ceausescu, este supus arestului la domiciliu si i se ia dreptul de semnatura.

Dupa Revolutie devine presedintele Uniunii Scriitorilor (1990-1993), infiinteaza revistele de satira politica Academia Catavencu (1991), Plai cu boi (2001) si Aspirina saracului (2003), este membru al Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si fondatorul portului dunarean cultural Cetate (Calafat).

Retras in afaceri, una dintre personalitatile cunoscute ale societatii civile, are constante interventii critice, televizate si publicistice. A fost distins cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de comandor.

Poetul Mircea Dinescu se considera, la cei 60 de ani pe care-i implineste joi, "un adolescent imbatranit". El a marturisit, pentru Agerpres, ca in familia sa de "oameni modesti" nu se obisnuia sa fie sarbatorita ziua de nastere.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Mircea Dinescu zi nastere, #Mircea Dinescu biografie , #stiri Mircea Dinescu