Cum a ajuns statul sa plateasca petrecerile tinerilor din PSD de la Poiana Brasov

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 30 August 2019, ora 19:39
23962 citiri
Cum a ajuns statul sa plateasca petrecerile tinerilor din PSD de la Poiana Brasov
Foto: Facebook/ TSD Pitesti

Sub acoperirea formala a proiectului studentesc Ed Eco Sport de la Poiana Brasov, decontat de Ministerul Tineretului si Sportului, a avut loc in realitate o tabara politica la care au participat membrii Tineretului Social Democrat (TSD) Arges, este concluzia Tribunalului Bucuresti, in dosarul Georgianei Draghici, sotia deputatului PSD, Mircea Draghici, condamnata la 3 ani de inchisoare.

In acelasi dosar, Cristian Melesteu, fost sef de directie in Ministerul Tineretului si Sportului si fost consilier judetean PSD Arges, finul deputatului Mircea Draghici, si Doru Balasoiu, consilier al deputatului Mircea Draghici, au fost condamnati la 3 ani cu suspendare.

Cei implicati in acest dosar au contestat decizia la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit acuzatiilor din acest caz, Cristian Melesteu ar fi platit cu banii Ministerului Tineretului si Sportului organizarea unei tabere politice de dezvoltare personala si leadership pentru organizatia de tineret a PSD Arges, la doua hoteluri din Poiana Brasov, iar pe lista de participare au fost trecuti studenti de la o facultate din Pitesti.

Un eveniment la care au participat mai multi lideri din cadrul PSD si TSD. Georgiana Draghici ocupa atunci functia de presedinte al TSD Arges.

Acuzatiile DNA

"Toate cheltuielile de cazare si masa ale celor 102 participanti, conform diagramelor de cazare, in cuantum de 14.000 lei, destinate desfasurarii proiectului respectiv, in perioada 22 - 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de catre Ministerul Tineretului si Sportului", sustinea DNA. Acuzatiile vizau infractiunile de fals si abuz in serviciu.

Pentru decontarea proiectului, cei implicati au depus liste de participanti fictivi, diagrama de cazare si pontajul de masa, de asemenea fictive, ca anexe ale documentatiei de decontare a proiectului studentesc.

Potrivit DNA, Georgiana Draghici este cea care i-ar fi solicitat unui cadru unversitar datele unor studenti de la Facultatea de Stiinte Social Umane, specializarea Jurnalism, din Pitesti, care au fost trecuti fictv ca participanti la un proiect din banii MTS. Aceste date i-au fost transmise lui Doru Balasoiu si inca unei persoane, cu indicatia de a-l "completa cu mai multe tipuri de scris".

La terminarea lucrarilor taberei politice, s-a organizat o cina festiva si o petrecere de socializare.

Marturiile acuzatoare

Potrivit motivarii sentintei, studentii al caror nume apareau pe aceste acte au declarat in fata instantei ca nu au participat la nicio activitate si nu si-au recunoscut semnaturile pe lista de participare.

Zeci de marturii, sute de documente si interceptari telefonice sunt principalele probe in acest caz.

"Instanta constata ca in mod indubitabil s-a facut dovada organizarii de catre inculpati a unei tabere politice de dezvoltare personala si leadership a Organizatiei Judetene de Tineret Arges a PSD, la Poiana Brasov, in perioada 22-24 noimebrie 2013, in locul unei activitati destinate dezvoltarii personale a unor tineri studenti, asa cum fusese aprobat si decontat proiectul in cauza de catre Ministerul Tineretului si Sportului", este concluzia Tribunalului Bucuresti.

"A fost o intrunire cu caracter politic"

Instanta arata ca acest lucru rezulta cert din toate depozitiile martorilor, atat ale celor care au participat la respectiva tabara politica in calitate de membri de partid ai TSD, cat si ale celor care nu au participat, dar, scriptic, figurau ca au participat, pentru a fi justificata decontarea cheltuielilor ocazionate de acest eveniment de catre Ministerul Tineretului si Sporturilor - Directia Programe si Activitati pentru Studenti, condusa de Cristian Melesteu.

Tribunalul precizeaza ca circa 70 de persoane audiate ca martori au confirmat ca a avut loc o intrunire cu caracter politic la Poiana Brasov, organizata de conducerea de partid a TSD din Pitesti, la initiativa Georgianei Draghici, "la finalul evenimentului participantilor fiindu-le inmanate diplome, cu caracter explicit politic, fiind postate si pe retelele de socializare (Facebook) imagini relevante legate de acest eveniment".

Sotia lui Draghici a achitat prejudiciul

Potrivit motivarii, Georgiana Draghici a achitat integral prejudiciul, iar acest lucru a fost retinut de instanta ca o circumstanta atenuanta.

"In concret, instanta se va orienta spre minimul special prevazut de lege pentru infractiunile fata de care a constatat ca fiind dovedita vinovatia inculpatilor, tinand cont de gravitatea redusa a consecintelor infractiunilor, de motivul savarsirii infractiunilor, de faptul ca toti inculpatii au o educatie si un statut profesional, social si familial de natura a garanta ca acest episod infractional va ramane absolut izolat in viata lor.

Acestea sunt si considerentele pentru care va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor", motiveaza Tribunalul Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Georgiana Draghici DNA, #Mircea Draghici DNA, #familia Draghici DNA, #PSD DNA , #DNA
Comentarii