Ancheta la CNSAS, dupa acuzatiile aduse pe surse ministrului Educatiei referitor la colaborarea cu Securitatea

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 14:52
7882 citiri
Ancheta la CNSAS, dupa acuzatiile aduse pe surse ministrului Educatiei referitor la colaborarea cu Securitatea
Foto: site CNSAS

Colegiul CNSAS a deschis o ancheta interna dupa ce doua publicatii au scris, marti, ca ar exista documente care ar demonstra ca ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, ar fi colaborat cu fosta Securitate, acuzatie dezmintita categoric de ministru.

De altfel, Mircea Dumitru a anuntat ca ii va da in judecata pe cei care l-au calomniat.

Informatia cu privire la deschiderea unei anchete in cadrul CNSAS a fost confirmata pentru Ziare.com miercuri de purtatorul de cuvant al institutiei.

"Evenimentul Zilei" si "Adevarul" au scris marti, citand "surse credibile", ca exista documente din care reiese ca Mircea Dumitru ar fi fost recrutat de Departamentul Securitatii Statului in anul 1980.

Urmeaza ca ancheta interna a CNSAS sa scoata la iveala daca documentele citate de cele doua publicatii exista si au fost scoase in mod ilegal din institutie sau provin din alte surse, externe.

Intr-o conferinta de presa sustinuta marti dupa amiaza, ministrul Mircea Dumitru a precizat ca detine inca din 2007 certificat de la CNSAS ca nu a colaborat cu fosta Securitate si a sustinut ca documentele invocate in presa ar fi fost falsificate, lucru despre care se stia inca de acum aproape zece ani.

"Resping orice fel de acuzatie ca as fi colaborat in orice forma cu Securitatea. Nu am fost nici membru al Securitatii, nici colaborator al Securitatii, nu am facut politie politica. Si vreau sa fiu foarte bine inteles. Nu am avut niciodata contacte cu Securitatea statului in regimul comunist.

De asemenea, nu am semnat niciun angajament. Documentele din acel dosar, care v-au fost prezentate in presa, nu sunt produse de mine. Trebuie sa clarific acest aspect.

In 2007 am avut o discutie cu membri ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Discutia a fost prilejuita de faptul ca presa a cerut la vremea respectiva o examinare a mea si a altor persoane din societatea civila, din Grupul pentru Dialog Social, membri ai comunitatii academice.

In urma verificarilor care s-au facut in acea perioada am fost chemat, solicitat, sa am un dialog cu membri ai Colegiului CNSAS. Am si dat un document olograf in asa fel incat sa se poata face o verificare si o expertiza grafologica. Rezultatul acelei analize este cel pe care astazi deja presa vi l-a pus la dispozitie si apare si pe site-ul Universitatii din Bucuresti, este in dosarul meu personal de la Universitatea din Bucuresti. (...)

Discutia s-a purtat in Colegiul de la acea vreme al CNSAS-ului, dupa ce putusem sa vad, sa examinez unul dintre documente. Acum aflu ca, de fapt, in acel dosar sunt mai multe documente, unul dintre acele documente (...) si am respins categoric si atunci ideea ca acel document ar fi produs de catre mana mea. Am scris de buna credinta un text, un text olograf pe care cu siguranta ca l-au verificat atunci si pe baza tuturor acestor elemente si indicii CNSAS a emis aceasta decizie pe care v-am aratat-o si care este in momentul de fata postata pe site-ul Universitatii din Bucuresti si poate fi vazuta de toata lumea. (...)

Solicit in momentul de fata CNSAS-ului sa vina cu un punct de vedere clar, public, din care sa rezulte pozitia acestei institutii in momentul de fata in legatura cu statutul meu. De asemenea, pentru ca ceea ce s-a intamplat in momentul de fata este o mistificare grosolana, este un fals, dar nu un fals oarecare, ci o calomnie la adresa mea, voi actiona in instanta", a declarat marti ministrul Mircea Dumitru, conform transcriptului conferintei de presa publicat integral pe site-ul Ministerului Educatiei.

Decizie CNSAS Mircea Dumitru by Onno Phris on Scribd

Fostul presedinte al CNSAS din perioada in care a fost emisa decizia in cazul lui Mircea Dumitru, Ladislau Csendes, a declarat pentru News.ro ca nu s-a cerut revizuirea hotararii privindu-l pe ministrul Educatiei, iar acest lucru nu s-ar putea face decat "daca apar elemente noi".

Acesta a confirmat faptul ca ministrii din Guvernul Ciolos sunt verificati, potrivit legii, dar a precizat ca la sedinta de marti a Colegiului CNSAS nu s-a luat in discutie vreo solicitare care sa-l vizeze pe ministrul Mircea Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ancheta CNSAS Mircea Dumitru Securitate , #ministrul Educatiei