Ziare.com

Ministrul Educatiei, despre schimbarile din aceasta toamna, salariile profesorilor si plagiate: Sa ne luam misiunea in serios! Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 07:00

   

Ministrul Educatiei, despre schimbarile din aceasta toamna, salariile profesorilor si plagiate: Sa ne luam misiunea in serios! Interviu
Prin modul hotarat in care eu prezint lucrurile si actionez, am transmis colegilor din invatamantul universitar ca e momentul sa ne luam in serios misiunea de profesori, spune ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

Aceiasi actori care in 2012 erau impotriva autonomiei, pentru ca anticipau rezultatul in acel caz foarte mediatizat, au pledat acum pentru autonomia universitara, probabil cunoscand moravurile locale si pentru ca in felul aceasta sa nu fie clarificat procesul de curatire a mediului academic, mai afirma el.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, ministrul Dumitru a aratat ca e nevoie de o schimbare de atitudine a profesorilor, dar si a parintilor fata de scoala. "Desi criticile sunt utile, a ne cantona in critica distructiva zilnica poate avea ca efect demoralizarea, demotivarea, lipsa de perspectiva pentru cei care lucreaza sau ar dori sa lucreze in invatamant", a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul intentioneaza mai multe schimbari de substanta in aceasta toamna, considera ca profesorii ar trebui salarizati mai bine, dar s-a aratat favorabil citeriilor de performanta pentru profesori si unei mai mari autonomii a scolilor dupa modelul universitatilor.

Ati acceptat un mandat foarte scurt. De ce si care sunt prioritatile lui?

Premierul Ciolos m-a rugat sa accept mandatul pentru a duce la bun sfarsit cateva proiecte, mai ales in invatamantul preuniversitar si pentru accelerarea ritmului realizarii lor. Am acceptat si pentru ca am avut o anumita viziune asupra excelentei in invatamantul superior, asupra dezvoltarii universitatilor. Cred ca as putea sa aduc cateva clarificari, sa transmit cateva semnale, care m-as bucura sa fie continuate de cei care vor fi la minister din decembrie sau ianuarie.

Exista posibilitatea sa ramaneti ministru si dupa alegeri pentru a va continua proiectele?

Pot sa o fac si de la Universitatea Bucuresti (UB), unde ma voi intoarce in calitate de rector pana in 2019. Si cred ca pot fi util si din pozitia de profesor, nu doar din aceea de ministru.

Care sunt proiectele din invatamantul preuniversitar pe care vreti sa le duceti la bun sfarsit?

Prioritatea mandatului meu, proiectul asupra caruia insista si premierul, este invatamantul profesional dual. Au fost facuti cativa pasi, dar nu suntem la sfarsitul perioadei de elaborare si aplicare a conceptului. Si cred ca aici e nevoie de ceva mai multa dinamica si implicare din partea colegilor de la CNDIPT.

Am dori ca la sfarsitul toamnei sa putem pilota proiectul in cateva licee, sa avem o legislatie care sa permita dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic, ruta alternativa fata de aceea a liceelor cu profil teoretic, pe care sa se poata inscrie tinerii care doresc sa aiba o meserie.

Concret, ce presupune acest proiect?

El tine de coodonarea intre ministerele Educatiei si al Muncii, ONG-uri, Camere de Comert dar si cu mediul de afaceri, companiile private. Ceea ce trebuie sa avem in vedere este in primul rand legislatia specifica, un pachet legislativ care sa permita implementarea programelor de formare in sistem profesional dual, responsabilizarea institutiilor care urmeaza sa ii angajeze pe elevii care vor absolvi aceasta forma de invatamant, acordarea de facilitati pentru elevii cuprinsi in aceste programe.

Cred ca exista niste intarzieri ale procesului care a fost coordonat din interiorul Ministerului Educatiei de structura care se ocupa de invatamantul profesional si tehnic. E nevoie de mult mai mult dinamism, de mai multa hotarare si de luarea unor decizii, pentru ca in acest moment nu exista niciun motiv pentru ca invatamantul dual sa nu fie implementat.

Trebuie sa facem anumite schimbari pentru ca vedem rezultatele din fiecare an ale examenelor nationale, nemultumirea elevilor si a parintilor fata de scoala si fata de sansele acestor copii dupa ce termina scoala.

In invatamantul teoretic avem o ruptura clara intre scoala si elev, reflectata si de testele PISA. Cum poate scoala sa ii recastige pe copii?

E nevoie de o schimbare de atitudine a profesorilor, dar si a parintilor fata de scoala, a tuturor celor interesati ca scoala sa functioneze mai bine. Este in primul rand necesara o revalorizare a profesiei noastre de profesori, de invatatori, de educatori.

E nevoie ca societatea sa exprime nu doar un interes legitim, ci si respect pentru aceasta profesie. E nevoie sa intelegem ca desi criticile sunt utile, a ne cantona in critica distructiva zilnica poate avea ca efect demoralizarea, demotivarea, lipsa de perspectiva pentru cei care lucreaza sau ar dori sa lucreze in invatamant.

Daca nu vom intelege ca efortul trebuie sa fie comun, ca nu doar ministrul sau ministerul poate face aceasta transformare, nu vom avea scoala pe care o dorim.

Respect inseamna salarizare mai buna?

Este nevoie de o salarizare mai buna, dar nu e vorba numai despre bani. Daca ai un salariu decent, dar societatea nu te priveste ca pe un factor de progres, de formare si educare a tinerei generatii, meseria de profesor nu va fi una atragatoare. Daca reusim sa reconstruim reputatia acestei profesii am facut un pas mare.

Dar profesorii insisi trebuie sa inteleaga ca astazi invatamantul nu poate fi doar un transfer unilateral si mecanic, sub forma de comenzi, de la profesor la elev, ci trebuie sa fie un dialog in care elevilor sa li se acorde drepturile si demnitatea pe care le au, ca fiinte umane.

Spuneti de salarizare corespunzatoare si respect. Ele trebuie si meritate. Nu e nevoie ca profesorii insisi sa fie conditionati de anumite criterii de performanta clare?

Evident. Mecanismul pe care trebuie sa il avem in vedere este oarecum asemanator cu mecanismele care functioneaza in invatamantul superior si care insista foarte mult asupra ideii de autonomie functionala a scolilor. Exista consiliile de administratie ale scolilor in care se regasesc conducerea scolii, parintii, autoritatile locale si care trebuie sa insiste asupra unei evaluari reale a performantelor profesorilor in raport cu progresul scolar al elevilor si, in functie de ele, pe criteriile de salarizare.

Pentru ca sistemul sa functioneze mai bine e necesara o reala vointa de schimbare a celor care sunt in sistem.

Repetatele amputari ale Legii educatiei au facut sa ne indepartam de aceasta autonomie. Considerati necesara revenirea la forma initiala a acestui act normativ?

In momentul de fata, o revenire la legea anterioara nu cred ca este un lucru pe care sa ni-l propunem in mod rezonabil, pentru ca nici timpul nu ne permite sa facem acest lucru. Nu ne putem concentra pe proiecte dificil de indeplinit si care s-ar putea bloca.

Timpul e prea scurt pentru a aborda lucruri care sunt dificil de rezolvat, care implica un consum mare de energie din partea institutiei si de argumentare in Parlament, unde ar trebui sa propunem revenirea la legea de care vorbiti.

Au fost elaborate noi planuri cadru pentru invatamantul preuniversitar, caracterizate de fostul ministru prof. univ. Mircea Miclea drept "mestesug de tampenie". Dvs sunteti multumit de ele sau aveti intentia sa le modificati?

Am unele rezerve fata de aceste planuri cadru, dar lucrurile au avansat suficient de mult, au fost luate anumite decizii, ele conditioneaza alte miscari din sistem. In baza planurilor cadru discutam despre programele scolare, despre manuale care trebuie elaborate in urmatoarele luni pentru ca generatia care va intra in clasa a V-a in 2017 sa le aiba pe banci. Trebuie facute licitatii. Daca reluam intreaga discutie, multe miscari ar fi incetinite sau oprite.

Dar daca aceste planuri cadru nu sunt adecvate, daca sunt "mestesug de tampenie", merita sa continuam constructia pe un schelet defect?

Probabil ca ceea ce putem face cu planul cadru, ca sa incerc totusi sa gasesc o solutie de compromis, ar fi sa discutam cu conducerea Institutului de Stiintele Educatiei si cu cei care au fost implicati in dezbatere pana acum despre numarul de ore pe care trebuie sa le petreaca elevul in scoala si cum se desfasoara ele.

Cred ca numarul acestor ore este foarte mare, solicita mult elevul din punct de vedere psihologic, iar rezultatele nu sunt foarte bune. Putem discuta despre calitatea educatiei si a orelor, dar nu cred ca ne mai putem intoarce asupra discutiei ca atare asupra planului cadru.

Trebuie sa ne asumam decizii luate de institutii, de cei care au participat la dezbatere.

Vorbeati despre respect, el presupune insa si o calitate superioara a actului didactic. Introduceti din octombrie masterul didactic?

Da, il introducem si vom discuta care este forma adecvata. Este esential in acest moment sa ne ocupam de formarea profesorilor. Sistemul e in mare criza de profesori si credem ca ar trebui sa militam pentru un sistem de formare in care profesorii sa aiba dubla specializare.

E greu, mai ales in invatamantul rural, sa ai profesori care sa predea stiintele daca au monospecializare: ca sa isi faca normele didactice au ore in mai multe scoli care pot fi in mai multe sate sau comune, ceea ce le face programul imposibil.

Ati manifestat mereu toleranta zero fata de fenomenul plagiatului, in calitate de profesor si rector, si imediat ce ati fost numit ministru a inceput o adevarata efervescenta a integritatii, cu verdicte, cu evaluari de teze la nivelul universitatilor. Cum va explicati aceasta schimbare brusca de atitudine?

Nu as vrea sa supra-apreciati meritul meu. E adevarat ca am aratat o reactie alergica fata de impostura academica, dar regulamentul nou si Consilul nou de atestare, CNATCDU, au fost puse la punct de dl ministru Curaj, astfel incat sa dea niste rezultate care sa nu poata fi rasturnate.

Ceea ce se intampla acum este ca prin modul hotarat in care eu prezint lucrurile si actionez, am transmis colegilor din invatamantul universitar semnalul ca e momentul sa ne luam in serios misiunea de profesori. Si una dintre principalele dimensiuni valorice ale misiunii noastre este aceea a integritatii. Un profesor trebuie sa fie o fiinta integra care nu face compromisuri cu principalele valori ale educatiei.

Inainte de a reforma CNATCDU, ministrul Curaj a incercat o schimbare radicala a modului de acordare/retragere a titlurilor de doctor care dadea principalul rol scolilor doctorale si reducea mult atributiile Consiliului. Nu au fost acelea niste luni pierdute?

Sunt ministrul Educatiei, aplic legea in vigoare, dar daca ma intrebati ca profesor va spun ca universitatile trebuie sa-si foloseasca autonomia in toate componentele sale si una dintre ele este tocmai aceea de a avea o infrastructura etica solida si credibila. Nu vom rezolva problemele daca vom ramane intr-o stare de minorat fata de minister, de la care sa cerem sa ne rezolve problemele.

Teoretic da, dar a da acest rol unor universitati neevaluate, aceleasi unde a crescut fenomenul plagiatului, nu ar fi insemnat sa punem caruta inaintea cailor?

Poate ca era, dar anumite universitati din Romania ar fi putut sa se achite de aceasta sarcina. UB putea sa o faca inca din 2012. Dar aceiasi actori care in 2012 erau impotriva autonomiei, pentru ca anticipau rezultatul in acel caz foarte mediatizat, au pledat acum pentru autonomia universitara, probabil cunoscand moravurile locale si pentru ca in felul acesta sa nu fie clarificat procesul de curatire a mediului academic.

Exista o lege care prevede exact trecerea acordarii/retragerii titlurilor de doctor in competenta universitatilor, intoarsa in Parlament de presedinte. Cum va raportati la ea?

Nu o vom sustine, nu suntem de acord cu filosofia si principiile ei. CNATCDU deja functioneaza si examineaza multe dosare, nu doar pe cele supra-expuse mediatic.

Ce faceti cu cererile celor 9 doctori care va cer retragerea titlului de doctor? Unul dintre ei a dat in judecata ministerul cerand emiterea ordinului de retragere a titlului.

Legea actuala a CNATCDU functioneaza, au fost facute sesizari in privinta lucrarilor celor 9 persoane, sunt pe rolul comisiilor tehnice. In cazul mentionat de dvs., e firesc, asteptam sa vedem ce va spune instanta.

Exista, intr-adevar, acea ordonanta in virtutea careia oricine poate cere fara sa motiveze retragerea titlului de doctor, eu sunt total impotriva posibilitatii retragerii unui titlu academic prin efectul unilateral al vointei proprii.

Prin analogie va rog sa va imaginati ca un medic, un inginer, care in exercitiul profesiei comite un delict, declara ca renunta la calitatea de medic sau inginer ca sa nu raspunda pentru consecintele negative ale faptelor sale. Putem accepta asa ceva?

Eu insist asupra nevoii de autonomie universitara, dar si asupra raspunderii personale. Cei care au fost in aceasta situatie sa declare motivul pentru care vor sa renunte.

Intentionati sa initiati o modificare a legii pentru a elimina posibilitatea renuntarii la titlu?

Daca se va putea face, sigur ca da.

Intentionati sa reveniti la clasificarea universitatilor pe baza indicilor de performanta?

Lucram la o metodologie, cred ca pana la inceputul lui septembrie o vom avea. Vom discuta in Consiliul National al Rectorilor si, daca timpul va permite, vom incepe un exercitiu de pilotare a acestei metodologii chiar in aceasta toamna.

Incepeti si evaluarea internationala a scolilor doctorale?

Pana la sfarsitul acestei luni trebuie sa primim autoevaluarea de la toate universitatile care organizeaza studii de doctorat si, pe baza expertizei CNATCDU, in septembrie vom putea incepe evaluarea scolilor doctorale.

In aceasta toamna expira inca un an de gratie acordat asistentilor universitari fara doctorat pentru a obtine acest titlu. Luati in calcul inca o amanare sau trageti linia si aplicati legea?

Vom face o analiza serioasa in tot sistemul, vom vedea numarul asistentilor care nu au reusit sa sustina teza, cat de mult conteaza aceasta categorie in structura departamentelor universitatilor. Eu cred ca trebuie sa ajugem sa avem doar asistenti cu doctorat.

Chiar mai mult, consideram ca doctoranzii sa faca munca asistentului si incadrarea sa se faca de la nivel de lector, cum se intampla in universitatile occidentale. Noi punem caruta inaintea cailor si avem asistenti universitari de 50 de ani care nu au doctorat, ceea ce nu e normal.

Daca pleaca asistentii fara doctorat, potrivit evaluarilor din anii trecuti, in unele universitati ar putea aparea probleme imense de personal. In acelasi timp la unele concursuri pentru posturi de asistenti nu exista candidati. Cum puteti face cariera universitara din nou interesanta pentru tineri?

Sunt discipline in care pozitia de asistent sau lector este neatractiva din cauza salariilor. In invatamantul tehnic sau zona IT, de exemplu, diferenta de salarizare dintre cei care lucreaza firme si cei din invatamant este foarte mare deci e nevoie de o regandire a salarizarii. Legea salarizarii va fi un pilon pentru deschiderea universitatilor catre tineri.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22299 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

REFERENDUM PT. PONTA

poporul sa decida daca domnul prim ministru victor ponta este doctor in stiinte buna guvernare si un buget consolidat puternic deocamdata puciul la adresa democratiei cu un guvern no name asa zis popmpos tehnocrat care nu face decit sa prelungeasca agonia crizei politice si de factori in decizii pentru progres si-au facut socotelile ca mai stau 2 luni si pleaca din sisstemul lasat grea mostenire celor care vor conduce mult mai bine in numele poporului impreuna cu psd si alde

 

Ce-i cu stirile astea?!

E 7:00 AM in Romania! Inca n-a iesit vreunul cu cutitul prin piata, sa dati voi LIVE Update la populime? E cam tarziu, baieti, si nu va faceti norma de click-uri!

 

Trenule masina mica,

Vin alegerile nenica,
Toti ne fac promisiuni,
Sunt profesori in minciuni.

Cine-i crede sa-i voteze,
Cine nu, sa-i ignoreze,
Asta e electorata,
Doar promisiuni si gata.

Trenule masina mica,
Vin alegerile nenica.

 

si asa o sa plec...

Mesajul ministrului: timp scurt, o mai lalaim si noi pe acolo, ca si asa ne schimba.
Misiunea plagiat Ponta si Oprea - rezolvata. Daca-i ordin, cu placere...
Misiunea plagiat Toba, Busoi etc: mai vedem cand, ca si asa se schimba guvernul in totalitate. Daca-i ordin sa tot amanam, cu placere...
In rest, vechile povesti: nu se poate, autonomie, ministerul nu mai vrea sa se ocupe de probleme, se vor stabili standarde noi CNATDCU - prin noiembrie, decembrie ca in ianuarie si asa se schimba...
Mai facem un ""pilot", ca am tot facut cu fiecare ministru samd...
Trebuie luat taurul de coarne si facut ce trebuie facut. Daca stie... Ministrul Pop a intrerupt curentul la CNATDCU cand se judeca cazul Ponta (parca chiar actualul ministru s-a dus la universitate si a tiparit decizia CNATDCU) si a schimbat standardele imediat nu a tot dat-o la povesti cu daca si cu parca...
Asta e problema noastra: cei necinstiti sunt foarte buni in a face ceva, iar cei care se dau cinstiti gasesc tot felul de motive sa nu faca ce stiu ca trebuie facut.
Cred ca la minister nu mai au sali in care sa depoziteze explicatiile si povestile ministrilor care s-au tot perindat pe acolo. Cat a lalait-o Curaj si ce povesti frumoase tot servea ca sa nu faca nimic.
Mai pregatim o sala de depozitat povesti si pentru actualul?

 

A lega salariile profesorilor de rezultatele acelor elevi care

refuza sa invete e o aberatie. E ca si cum ai lega salariul medicului de rezultatele obtinute cu pacientul care refuza sa renunte la fumat si la bautura, care refuza sa faca ce-i spune medicul.// Macar vad ca d. ministru, in ciuda insistentelor d-nei Dogioiu, nu vrea sa mai schimbe planurile-cadru. Amuzant e ca d-na Dogioiu crede ca tot ce a debitat Miclea (faza cu mestesugul de tampenie de ex.) e litera de lege.

 

da' oare eleveii aia care refuza sa invete, de ce fac asta ?

cel mai bun sistem de invatamant se pare ca e cel finlandez. daca intr-o clasa este un elev cu probleme, mai este adus inca un profesor, pentru ca acel elev sa beneficieze de ajutor suplimentar. nu se dau teme pentru acasa, totul se rezolva in clasa. exemplele pot continua, dar cred ca toate astea sunt greu de "inghitit" de un profesor de pe la noi, care stie una si buna.
faptul ca avem copii care obtin rezultate de exceptie la olimpiade de fizica, informatica, matematica etc, nu inseamna neaparat ca avem un invatamant de calitate.

Dar pacientii care refuza sa faca ce le spune

medicul, de ce procedeaza asa? Iar in joc e chiar viata lor. Si profesorul, si medicul pot sa incerce sa-i convinga, dar rezultatul nu e garantat. Poti sa duci un cal la apa, dar nu-l poti obliga sa bea.// Finlanda nu are cel mai bun invatamant din lume. Asta a fost o inventie a stangii: ura, am gasit solutia (Finlanda), invatamant modern, fara teme acasa etc. Rezultatele cele mai bune la testele *** le au asiaticii, cu un sistem de invatamant traditional https://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment

Rezultatele bune

nu le poate da un sistem profund bolnav cum este cel din Romania. Un sistem in care parintii si copiii pot pune presiune asupra profesorilor prin diferite mijloace, in numele unei asa-zise democratii. Rezultatul acestei presiuni continue: clase/scoli intregi cu rezultate "exceptionale" (o medie a clasei peste 8), dar care in general nu se confirma la nicio evaluare (examene nationale, bacalaureat, parcurs universitar, etc.).

Altfel zis, respectul fata de meseria de profesor este extrem de scazut si este in cadere libera. Daca nu sunt identificate instrumentele prin care sa se poata redobandi acest respect, elevii romani nu vor mai depasi stadiul de Gulita (vezi V.Alecsandri).

profesoru & just_comment

Niciun medic, profesor sau judecator nu impune respect si nu inspira incredere atata timp cat el poate fi cumparat!

Nu ai cum sa reforemezi un sistem care produce 5% elite iar restul de 80% cetateni care aproape ca pun degetul in loc sa semneze!

Salariile nu reprezinat nimic in Ro! Avem magistrati f bine platiti care uita ptr ce iau salarul! Asa vor fi si medicii, profesorii etc! Nu salariul este problema in Ro!

Incepe sfarsitului plagiatorilor

Nu stiu cat timp are dl ministru sa faca reforma, dar gandeste, si gandeste serios. Este extrem de important ca, in ce priveste atitudinea, este o mare diferenta, un evident progres.
Atitudinea de adevarat om al Scolii pe care o are acest domn ministru nu se compara cu lasitatea ministrului Curaj, nici cu sevilismul fata de partid a carieristei mediocre Andronescu – sirul e foarte lung... A vea in fruntea Ministerului Educatiei un intelectual care isi respecta conditia si nu un politruc sau un ins servil, populist, conteaza mult pentru descurajarea atmosferei total inadecvate care s-a instalat in acest domeniu.
Cred ca incepe sfarsitul comertului cu diplome, a doctoratelor procurate, nu dobandite corect, a academicienilor si academiilor de rasul curcilor.

 

vacanta cu trenu' din Franta...

Tare ma tem ca cea mai mare realizare a ministrului sa nu fie... vacanta.
In afara de rezolvarea cazului Ponta...
Din cele 4-5 luni pe care le are cam 2 sunt vacanta cam una-doua va fi campanie si i se va spune sa "faca ciocul mic".
Stim leit motivul la ministrii din educatie: autonomie, consiliul national al rectorilor, analizam, studiem, facem planuri si proiecte pilot, pregatim evaluarea universitatilor (de cate ori nu am auzit asta in ultimii cinci ani? Parca s-a si facut. Nu mai e buna?).
Si, ghinion, chiar cand "voia sa faca ceva cu adevarat" l-au schimbat.

sfarsitului plagiatorilor :))) ?

Inseamna ca nu realizati care este incidenta plagiatelor in cultura romaneasca !

Cat despre comertul cu educatia cred ca vorba lui Stanca "Ne-ar trebui o mie de ani sa recladim" ce s-a distrus in ultimii 25.

Ba, realizez!

Cred ca, in procent de cel putin 90%, tezele de doctorat sunt plagiate si/sau cumparate. Pariez ca 50% dintre ei nu-si cunosc titlul tezei, nici domeniul.
Eu am spus ca sfarsitul incepe, nu ca se va si incheia.

,,Mare" filozof

Dl. ministru nu a raspuns la nici o intrebare. A batut campii, exact ca unul dintre predecesorii sai tot filozof), Andrei Marga.
Astia tot nu inteleg ca trebuie resetata toata programa, dati afara toti directorii din minister, sefii mafiei manualelor, facute manuale inteligibile, nu ,,almanahe" care abunda in informatii inutile, numai ca sa iasa numarul de pagini...

 

Dimpotriva

A raspuns la mai multe intrebari decat au fost puse. Doar ca raspunsurile se afla printre randuri. Nu au fost formulate in mod direct, din punct de vedere politic este "in siguranta" :)

 

 

extinderea palgiatului literal sau partial literal,legat de unele..

...expresii la plagiatul in domeniul stiintelor exacte,domeniul tehnic,in drept unde exista un super limbaj de lemn,superrepetitiv si foarte limitat este un CRETINISM,o dovada de cretism acut,ceva schizoid....in plus acest plagiat formal,de forma se separa abuziv-cretin de substanta,esenta,tema tezei de doctorat,care poate fi chiar baza originalitatii,unicitatii tezei de doctorat....de exemplu pot exista teze de doctoart si nu numai ,deci licente in general care reiau chiar in proportie de 99,99% continutul,argumentatia altor licente si care in concluzie,rezultat pot crea 0,01 % concluzii absolut originale,unele pot fi chiar socante...calitatea unei licente poate consta 0,01 % originaalitate.....daaaa...deci preabulul ecuatilor din teoria relativitatii lui Einstein a fost reluat de sute de ori in diverse teze de doctorat anterioare...deci sau batut de sute de ori partial aceleasi cai si s-a ajuns in sute de fundaturi pina s-a ajuns la adevarata cale,calea corecta...discutia despre plagiat NUUU este pentru oricine,mai ales pentru cineva care nu a creat ceva cit de cit original in viata lui,macar ca experienta de viata,si nu mai vorbesc de propagandistii platiti de doi bani...

 

Ei na ?!

Ce poate un profesor sa-i faca unui elev care nu vrea sa invete si mai deranjeaza ora, adica pe colegi ? De ce unele licee din orase au dreptul sa-si aleaga elevii iar in localitatile mici trebuie sa-i scolarizezi pe toti; unde-i performanta? Cand la tara nu au pe ce scrie, ii iau parintii la muncile campului, sau pur si simplu, nu vor sa invete ?
Elevul isi bate joc de profesor pentru ca acesta din urma nu are nici un instrument de corectie; repetent nu-l lasa directorul ca se inregistreaza cu rezultate proaste, de urechit nu-i voie, de dat afara de la ora nu-i voie,... Deci, d-le ministru, ca si in politie, profesorul este umilit din lipsa de fermitate a regulamentelor din legi.Daca elevul ar sti ca este pedepsit pentru faptele rele, ar mai colabora, altfel NU !

 

In parte ai dreptate...

...dar nici profesorul nu face nimic sa schimbe situatia. Maiestria didactica in asta consta, sa vezi de ce elevul nu vrea / nu poate si sa faci lectiile atractive, ca elevul sa devina curios si dornic sa invete lucruri noi, chiar daca nu va deveni doctor in domeniu. Sa colaboreze si cu parintii, sa dea meditatii fara bani, pentru cei care vor, dar nu pot, pana obtine rezultatul scontat. E usor sa spui "elevul nu invata", asta e scuza profesorului puturos si comod. Vrei performanta si recompensa materiala pe masura, asta trebuie sa faci. Asta e rostul dascalului, pentru asta avem nevoie de scoala si profesori. Nu sa ne ocupam doar de elite, ca ele in principiu sunt autodidacte, pot invata si singure, fara profesori, ci sa ne ocupam de marea masa, sa nu ramana analfabeta, sa-si poata castiga o paine, sa nu stea pe ajutoare sociale sau sa ajunga sa cersasca sau sa dea in cap.
Cu totii suntem de acord ca olimpicii nostri nu sunt premiati datorita profesorilor, ci datorita muncii lor si a parintilor lor, ca scoala romaneasca nu e doar indiferenta la nevoile elevilor de cunoastere/ performanta, ci si mediocra in egala masura. Si aici nu vorbim de exceptii, ci de cazurile cele mai multe.

Intr-un stat mafiot ...presa, educatie ...spala creiere

Articole apa de ploaie ...perdea de fum pt ...dosare kk - DNA
O intrebare cheie pt tineri ...viitoare joburi ...top-ue-vest ...se poate ?

IT ...licee de elita ...kk
...la microsoft nu se mai vorbeste romaneste

Activitatile extraScolare
...singura sansa

admin te rog voteaza
...parerea ta conteaza ...:)

...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor