Inchiderea fabricilor de doctorate. O capodopera in desfasurare

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 10 August 2016, ora 07:49
11188 citiri
Inchiderea fabricilor de doctorate. O capodopera in desfasurare

Treaba pe care noul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, a inceput-o la minister in privinta stoparii producerii pe banda rulanta a doctoratelor in universitati diverse, de la unele private la cele de stat si pana la fantomele aparute de exemplu in jurul SRI, trebuie nu numai salutata si aplaudata, ci privita deopotriva ca si un act de educare, nu numai de dreptate.

Faptul ca lui Mircea Dumitru "i-a fost data" sansa sa starpeasca mafia doctoratelor care se nascuse si crescuse in chiar inima Serviciului Roman de Informatii, prin centrala de produs doctorate coordonata de Gabriel Oprea, e un semnal evident ca lucrurile ajunsesera atat de departe incat singura solutie a fost sa se taie in carne vie.

Semnul a fost dat chiar din momentul numirii lui Mircea Dumitru in functia de ministru al Educatiei, intrucat cine stia cat de cat CV-ul fostului rector al Universitatii Bucuresti intuia ca prima si cea mai urgenta dintre prioritatile sale va fi curatarea atat cat se va putea a sistemului de cangrena doctoratelor plagiate.

Acestea ajunsesera nu numai o afacere in sine, ci si o industrie in toata puterea cuvantului, cu centre de productie atat la stat, cat si-n privat. De aici si moda care ajunsese sa dicteze in politica si aiurea: nu esti om de succes, politician nici atat, daca nu ai un doctorat fie si-n quarcii care isi schimba starea sub influenta razelor de soare.

Exemplar ramane aici Robert Negoita, primarul Sectorului 3 din Capitala, cel care si-a luat bacalaureatul la 31 de ani, iar apoi si-a mai luat rapid diplome la doua facultati, si care dupa ce teza de doctorat i-a fost descoperita ca fiind un plagiat a spus ca regreta faptul de a se fi lasat "tentat de moda titlurilor academice".

E un adevar pe care il intelegem si mai bine daca ne amintim cum povestea Elena Udrea, la inceputul decaderii sale, cum trageau de ea diversi baroni din sistemul universitar romanesc sa-i bage in CV oricate doctorate si-ar fi dorit.

E de apreciat cum, macar in acest caz, Elena Udrea s-a abtinut si nu a cazut prada tentatiei ca atatia altii mai putin inzestrati decat domnia sa.

La celalalt capat al lantului retelei de doctorate plagiate se afla Victor Ponta, fostul premier al Romaniei, care nu se lasa impresionat de verdictul de plagiat al Consiliului General al CNATDCU.

In ciuda zecilor de pagini plagiate la xerox din teza sa de doctorat, Ponta refuza sa accepte o evidenta si sa-si asume cel putin moral greseala facuta.

Cand in repetate randuri Ioan Rus ii lua apararea lui Ponta in cazul acuzatiei de plagiat din teza de doctorat, fostul ministru al Transporturilor obisnuia sa citeze o vorba des invocata in filosofie. Ea apartine logicianului Alfred North Whitehead si se refera la Platon si influenta colosala pe care opera anticului a avut-o asupra istoriei filosofiei occidentale:

"Toata filosofia de dupa Platon constituie simple note de subsol la dialogurile sale..."

Din nefericire, doar pentru ca remarca lui Whitehead are o anume subtilitate intelectuala si, poate, ceva adevar istoric, nu decurge de nicaieri insa si faptul ca ar explica si scuza mizeria industriei si fabricilor de doctorate pe care le-a dezvoltat sistemul universitar din Romania.

Dincolo de dezbaterea filosofica si literara care poate fi purtata pe marginea conceptului abstract de copiere si plagiat, problema fabricilor de doctorate plagiate din sistemul universitar romanesc trebuie sa isi afle sfarsitul in timpul mandatului lui Mircea Dumitru.

Atat cat va mai fi sa fie: 3-4 luni, cel mai probabil. Altfel, e foarte posibil ca dupa schimbarea din functie a ministrului sa asistam la revenirea sistemului si la incercarea de refacere a structurilor stricate.

Tocmai pentru a evita refacerea sistemului si apoi reconstruirea fabricilor de plagiat din universitati, Mircea Dumitru mai are inca multe de facut pana la punctul cand fenomenul va deveni ireversibil.

Iar un pas fundamental pe acest drum ar fi identificarea, verificarea si, apoi, acolo unde va fi cazul, retragerea cat mai multor doctorate dintre cele produse in astfel de fabrici de plagiat. E si usor in fond, nu e nimic din Whitehead.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#doctorate analiza plagiat , #plagiat Victor Ponta