Ce cauta dl Dusa in fruntea Armatei? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 20 Iulie 2014, ora 13:54
12882 citiri
Ce cauta dl Dusa in fruntea Armatei? (Opinii)

"Pai de ce sa fie armata in alerta? Ca este un zbor civil. Aveti dumneavoastra informatii ca a fost doborat? Ma feresc sa fac asemenea afirmatii pana cand o comisie de expertiza echidistanta va stabili cauzele catastrofei aviatice (...)

E un zbor civil. Din cate stiu, ieri, din informatiile date de presa, au fost doborate si doua avioane militare. Asta nu inseamna ca pentru un asemenea lucru este necesara o sedinta CSAT" - aceasta a fost prima declaratie a ministrului roman al Apararii, Mircea Dusa, dupa doborarea avionului Malaysian Airlines deasupra Ucrainei.

Pe de-o parte, te izbeste lipsa de empatie a dlui Dusa fata de tragedia in sine. Da, e neplacut, e o catastrofa, dar ce treaba avem noi cu ea?, ne transmite, indirect, domnia sa. Peste ceva ore aveam sa aflam ca ne priveste direct, la bord fiind si un ceatean roman.

Dar si sa nu fi fost, este greu de inteles ca, om fiind, nu demnitar, o asemenea nenorocire nu te cutremura. Pentru ca ea este, dupa cum spune presedintele Obama, o tragedie mondiala.

Aproape concomitent cu relaxatul nostru ministru, premierul australian tinea o conferinta de presa in care vorbea indignat, aproape sufocat de furie despre crima comisa.

Relaxarea aceasta a dlui Dusa imi aminteste de alt ministru, dl Stroe de la Interne, care dupa tragedia aviatica din Apuseni regreta doar faptul ca s-a produs in timpul mandatului domniei sale.

Dar dincolo de acest tip de cinism, ceea ce ma sperie la dl Dusa este inadecvarea vecina cu o forma de autism politic. Eu pot intelege ca un ministru al Apararii trebuie sa pastreze o anumita ponderare in discurs. Cu siguranta nu as fi asteptat si nu ar fi fost de dorit ca ministrul Apararii sa anunte ca armata romana este pe picior de razboi, ca pilotii sunt in carlinga si asteapta ordinul de decolare. Sigur ca nu exista niciun motiv sa creeze panica.

Dar dl Dusa s-a situat la polul opus, vorbind ca si cum in celalalt capat al lumii un avion civil ar fi cazut din cauze tehnice sau a unei erori de pilotaj.

Cand presedintele Ucrainei, deci cel mai inalt demnitar al tarii vecine, declara apasat, cu toata greutatea functiei sale, ca a fost vorba despre un act terorist, tu, ca ministru al Apararii, nu poti sa te uiti linistit in zare pentru ca, nu-i asa?, era vorba de un zbor civil.

Cu atat mai mult faptul ca un zbor civil a fost tinta unui atac terorist in imediata vecinatate a Romaniei trebuie sa te alerteze pe tine, ministru al Apararii. Daca era ministru in momentul atentatului de la Sarajevo, probabil ca dl Dusa ar fi declarat ca nu e niciun motiv de ingrijoarare, un civil nebun a omorat un arhiduce. Avem noi informatii ca va urma un razboi mondial?

Daca era ministru cand au cazut Turnurile Gemene, probabil ca dl Dusa ne-ar fi intrebat ce semnificatie are faptul ca niste nebuni sinucigasi au dat cu avioanele civile in doua blocuri din New York? Soarta! Avem noi informatii ca politica mondiala se va redesena?

Ce efect concret poate avea acest tip de gandire total lipsita de viziune, ca sa fiu eleganta, am vazut dupa tragedia aviatica din Apuseni. Nu exista militar, pana la nivelul fostilor ministri ai Apararii, cu care sa fi vorbit si sa nu-mi fi spus acelasi lucru: faptul ca elicopterele Puma de la Campia Turzii nu au fost imediat ridicate si trimise in cautarea avionului cazut in munti a fost o decizie criminala.

Pentru ca acele elicoptere au toate dotarile necesare exact pentru operatiuni de cautare si salvare in conditii extreme. Erau si la o aruncatura de bat. Nu stiu daca tanara studenta decedata mai putea fi salvata, dar probabil ca Adrian Iovan ar fi supravietuit, iar ceilalti nu ar fi fost expusi unor pericole si unor traume atat de mari.

Dl Dusa nu avea de unde sa stie ca pilotul nu a avut timp sa arunce la timp combustibilul, conform procedurilor strandard. Si daca ar fi reusit sa faca asta, mi s-a explicat, mirosul combustibilului nu ar fi tinut la distanta animalele salbatice. Mai trebuie sa detaliez care era riscul pentru oamenii aceia raniti, insangerati, unii incapabili sa se miste si, evident, neinarmati?

Ministrul Apararii si l-a asumat si nu a dat ordinul, desi se pare ca i-a fost cerut de comandantul de la Campia Turzii, iar pilotii elicopterelor erau gata de ridicare. A cazut un avion civil, ce treaba are Armata?, s-o fi intrebat si atunci Mircea Dusa.

Da, pot intelege ca Mircea Dusa nu a dorit acum sa creeze panica. Dar prin relaxarea sa complet inadecvatata, in timp ce restul lumii era deja in alerta si soc, chiar si la mii de km distanta de locul tragediei, a creat, cred, o stare la fel de periculoasa de nesiguranta.

Aceea provocata de faptul ca la conducerea armatei romane este un om care da semne ca traieste intr-o realitate paralela si a carui principala fapta de mare fala a fost aducerea in tara a "trupurilor neinsufletite ale cadavrelor celor decedati" in accidentul din Muntenegru.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#avion doborat Ucraina, #Mircea Dusa Aparare , #ministrul Apararii