Dusa: Ponta a inteles ca armata a fost neglijata mult timp. Va avea sau nu Romania drone?

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 18:10
2468 citiri
Dusa: Ponta a inteles ca armata a fost neglijata mult timp. Va avea sau nu Romania drone?

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, la Buzau, ca "premierul Victor Ponta a inteles ca Armata a fost neglijata foarte mult timp", astfel ca in 2014 bugetul pentru Aparare este mai mare.

Ministrul Mircea Dusa a afirmat ca "Armata a fost neglijata foarte mult timp", insa in 2014 va beneficia de un buget mai mare.

"Am facut demersuri nenumarate, iar premierul a inteles ca Armata a fost neglijata foarte mult timp, astfel ca in 2014 vom avea un buget mai mare. Avem programe de inzestrare, iar cel ce vizeaza fortele aeriene este cel mai de amploare. Am inceput sa aducem avioanele de transport Spartan, sase dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmeaza sa fie livrat intr-o saptamana - doua.

Avioanele Spartan impreuna cu Hercules C-130 asigura necesarul de capabilitate al Armatei Romane pe distante lungi, medii si scurte. Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, iar dupa ani de dispute am reusit sa declansam acest program de inzestrare datorita faptului ca resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizata in 2017, desi au fost modernizate. Noi ca stat va trebui sa asiguram Politia Aeriana si nu era normal ca Romania, care a avut o flota serioasa de vanatoare, sa apeleze la alt stat sa se asigure securitatea aeriana", a declarat ministrul Apararii.

Dusa: Avioanele F-16 ar putea fi achizitionate pana spre sfarsitul anului 2017

Dusa a vorbit si despre dotarea fortelor terestre, precizand ca exista un program de dotare cu transportoare. Potrivit acestuia, cercetatorii romani lucreaza la realizarea unui transportor blindat autohton.

"Exista un program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge in acest an, dar din banii putini mai facem si cercetare militara si lucram cu inginerii de la Moreni sa realizam un nou transportor blindat romanesc care sa faca fata misiunilor fortelor terestre. In privinta fortelor terestre am reusit dotarea de ultima ora a acelor brigazi de operatii speciale care pot indeplini orice misiuni in tara sau in afara ei cum este si unitatea de la Buzau", a spus Dusa.

Dusa nu a confirmat daca Romania va primi drone

Intrebat daca Romania va primi drone, ministrul Apararii a raspuns ca informatia nu este publica, dar ca tara noastra, impreuna cu statele NATO, isi asigura necesarul de tehnica pentru culegerea de informatii.

"Romania, impreuna cu statele NATO, isi asigura necesarul de tehnica pentru culegerea de informatii. Avem discutii cu partenerii din SUA ca Romania sa se mai doteze cu echipamente militare odata cu retragerea fortelor americane din teatrele de operatii. Noi am selectionat o serie de repere de care credem ca avem nevoie si, in functie de analizele care se vor face la Pentagon si tinand cont de faptul ca ne-au sprijinit de fiecare data, acele repere sa fie disponibilizate catre Armata Romana", a mentionat Dusa.

Ministrul Apararii a mai spus ca noile numiri facute la inceput de an in fruntea structurilor de conducere ale Armatei au fost urmare a iesirilor la pensie a fostilor comandanti.

Mircea Dusa: Armata nu e implicata in operatiuni ilegale

"Au plecat multe cadre militare la pensie si la inceput de an am procedat la numirea de cadre noi in functiile de conducere ale structurilor de conducere din cadrul ministerului. In cea mai scurta perioada se vor scoate la concurs posturile lasate vacante in urma numirilor.

In functiile de conducere am dorit sa vina oameni tineri cu experienta in teatrele de operatii si cu experienta in structurile internationale fie ele NATO sau ale Uniunii Europene. Anul acesta se implinesc zece ani de la intrarea Romaniei in NATO, iar militarii nostri s-au achitat intotdeauna onorabil de misiunile pe care le-au avut, facand din Ministerul Apararii Nationale un al doilea Minister de Externe", a afirmat Mircea Dusa.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a participat, miercuri, la Buzau, la numirea in functie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, general Lucian Foca, numit in locul lui Nicolae Ciuca, avansat sef al SMFT.

Dusa a mers apoi la eroul Florinel din Gura Calitei, ranit in Afganistan, pentru a-i serba aniversarea

Dupa ceremonia militara, ministrul Mircea Dusa a plecat in localitatea Gura Calitei din judetul Vrancea, la locuinta militarului Florinel Enache, cel care, in urma exploziei unui dispozitiv improvizat in Afganistan, si-a pierdut ambele picioare si mana stanga. Miercuri, Florinel Enache implineste 40 de ani.

"Plec spre Gura Calitei la eroul nostru Florinel care a suferit serios in teatrele de operatii si am tinut sa ma deplasez personal sa ii urez 'La multi ani' astazi de ziua lui, tinand cont de faptul ca a fost anul trecut la el chiar presedintele Obama", a spus Mircea Dusa.

Ministrul Dusa a verificat personal daca s-a asfaltat drumul spre casa militarului ranit in Afganistan

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in prima sedinta a BPN al PSD pe 2014, in debutul careia presa a avut acces, ca Guvernul va continua sa sprijine cultele religioase, incepand cu Biserica Ortodoxa Romana, la fel cum va sprijini si Armata.

"Am pus aici un lucru pentru care am vazut ca am fost foarte criticat la sfarstiul anului si ma bucur sa fiu criticat si anume sprijinirea in continuare a cultelor religioase incepand cu Biserica Ortodoxa Romana. Da, daca sunt lucruri pe care Guvernul le poate sprijini, cred ca e un lucru bun", a spus Ponta.

El a mentionat ca si Armata si Biserica trebuie sprijinite pentru ca "au mult mai mare incredere" decat cei "care ne injura ca de ce sprijinim Armata si Biserca".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mircea Dusa armata Ponta, #buget armata 2014 Dusa, #ministru vizita militar ranit , #ministrul Apararii