Ministrul Apararii, noi balbe: Aproape zilnic avioane straine ne forteaza spatiul aerian - o formulare gresita (Video)

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 12:48
8366 citiri
Ministrul Apararii, noi balbe: Aproape zilnic avioane straine ne forteaza spatiul aerian - o formulare gresita (Video)

Mai multe avioane straine au patruns fara aprobare de survol in spatiul aerian romanesc, in noaptea de marti spre miercuri, potrivit ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Ministrul a transmis ca MApN a trebuit sa intervina in acest caz, astfel ca mai multe avioane romanesti s-au ridicat de la sol si au scos avionele straine din spatiul aerian al Romaniei.

Acesta a amintit in acest context despre necesitatea achizitionarii celor 12 avioane F-16 din Portugalia, in anul 2015, la un cost total de 600 de milioane de euro.

"In cele 600 de milioane intra cele 12 avioane, achizitia a 14 motoare noi - 12 pe avioane si alte doua de rezerva - instruirea a 15 piloti si 80 de ingineri si personal tehnic, precum si armamentul din dotarea avioanelor - rachete - si modernizarea infrastructurii aeroporturilor din Romania de pe care vor decola avioanele", a explicat ministrul Apararii.

Mai mult, ministrul a dezvaluit ca aceasta situatie nu a fost singulara, "aproape zilnic spatiul aerian fiind fortat de aparate de zbor neidentificate sau fara aprobare". Apoi a completat "probabil n-ar trebui sa va zic asta".

"Sa stiti ca este foarte necesar sa achizitionam avioanele pentru ca aproape zilnic spatiul aerian al tarii este fortat, probabil n-ar trebui sa va spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol si in acel moment suntem nevoiti sa ridicam in aer avioanele de vanatoare cu procedurile de somare pentru ca acele avioane sa iasa din spatiul de survol al tarii", a declarat, miercuri, la Pitesti, ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Dusa a adaugat ca "multi dintre cei scosi au spus ca este o greseala, ca nu si-au dat seama", deci nu exista motive de ingrijorare, precizand ca nu stie ce misiune aveau acele avioane.

Dusa da inapoi: Am formulat gresit, eram in mijlocul multimii

Acel "probabil" s-a transformat in "sigur" la scurt timp, ministrul intrand in direct la mai toate televiziunile de stiri si nuantandu-si declaratiile.

"Eu n-am vorbit de amenintari, eu am vorbit de faptul ca s-au apropiat de spatiul aerian al Romaniei, nu au aprobare de control, iar in acel moment ridicam avioane militare si efectuam proceduri de somatie", a declarat Mircea Dusa, la Realitatea Tv.

El a precizat ca a fost vorba despre o formulare gresita si ca avioanele nu au cum sa treaca in spatiul aerian al Romaniei daca nu au aprobare, pentru ca sunt imediat ridicate aviaoane de vanatoare care le insotesc, iar cursul de zbor se schimba.

"Nu este corecta informatia. Am spus ca aviatia militara asigura securitatea spatiului aerian al tarii. Am precizat ca exista cazuri cand avioane se apropie de spatiul aerian al tarii, care nu au aprobare de survol si atunci se urmeaza procedura.

(...) Probabil ca am formulat gresit, probabil ca eram in mijlocul multimii. (...) Nu este vorba de avioane militare, este vorba de aparate de zbor. Se intampla destul de frecvent. Nu sunt pericole", a declarat Dusa la Antena 3.

Acesta nu a putut preciza daca a fost vorba despre avioane civile sau militare, subliniind ca "daca se apropie de spatiul aerian nu inseamna ca au si violat".

Totodata, ministrul a recunoscut ca nu stie de cate ori s-a intamplat acest lucru: "Poate unul se apropie din gresela, dar si atunci trebuie somat. Somatiile se fac cu avioane sau fara avioane".

Dusa, balbe si greseli si cu alte ocazii

Nu este pentru prima oara cand ministrul Dusa gafeaza. La sfarsitul lunii iunie, cand a avut loc tragedia din Muntenegru in care 18 romani si-au pierdut viata si alti 29 au fost raniti, premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlatean si ministrul Apararii Mircea Dusa s-au contrazis unul pe altul si impreuna autoritatile muntenegrene in legatura cu momentul la care au fost informati despre incident.

Ulterior, cand anunta repatrierea celor care si-au pierdut viata in accident, Dusa a reusit un pleonasm mai rar intalnit.

"Asa cum a comunicat de altfel ambasadorul, se finalizeaza formalitatile de catre partea din Muntenegru si vom efectua si zborul cu trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati", a spus ministrul Apararii.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#avioane straine survolat Romania, #avioane straine spatiu aerian Romania, #Dusa avioane straine Romania, #avioane straine scoase Romania , #ministrul Apararii
Comentarii
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5
Sunt doar provocari din partea celor care vor sa ne vanda.......
Poza bum
bum
rank 5
sunt extraterestrii lui Albulescu !