Romania va cumpara 12 avioane F-16 second hand, ce vor putea fi folosite din 2017

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:33
3318 citiri
Romania va cumpara 12 avioane F-16 second hand, ce vor putea fi folosite din 2017

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat luni ca Romania ar urma sa aiba o escadrila de 12 avioane de tip F-16 achizitionate din Portugalia, avioane ce vor putea fi folosite din 2017, atunci cand va expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer.

"Un punct aparte in discutiile noastre (cu omologul portughez - n.red.) a fost cel legat de derularea programului referitor la inzestrarea Armatei Romane cu o escadrila de avioane de tip F-16. Discutiile se poarta, deocamdata, la nivel tehnic. Urmeaza, probabil, pe la sfarsitul lunii mai, sa finalizam documentele cu partea portugheza si ulterior cu partea americana pana in septembrie, astfel incat din acest an sa reluam programul de inzestrare cu avioane multirol, la nivelul unei escadrile insemnand 12 avioane.

In momentul in care vor fi finalizate toate negocierile, vom discuta si despre sume. In acest pachet intra si pregatirea pilotilor, si mentenanta si modernizare si tot. Avioanele le vom putea folosi in momentul in care va expira resursa pe care noi o avem in momentul de fata pe aparatele MIG 21 Lancer. Atunci vom avea si o escadrila pentru politia aeriana cu avioane multirol, cu aproximatie in anul 2017", a declarat Mircea Dusa.

Romania si Portugalia au ca termen luna iunie pentru finalizarea negocierilor privind achizitionarea avioanelor de tip F 16, aparatele urmand a fi cumparate la mana a doua de la portughezi.

Dusa a efectuat, martea trecuta, o vizita oficiala in Portugalia, la invitatia omologului sau, Jose Pedro Aguiar-Branco, ocazie cu care au discutat si despre achizitionarea de catre Romania a unor avioane F-16 din Portugalia.

"Discutiile dintre cei doi ministri s-au axat pe relatiile bilaterale in domeniul apararii si pe modalitatile de aprofundare a acestora. Ministrii au reiterat faptul ca Romania si Portugalia sunt parteneri solizi in domeniul apararii si au convenit sa reia reuniunile Comitetului Mixt in domeniul Apararii. In cadrul agendei de discutii, a fost acordata o atentie speciala procesului de achizitionare de catre Romania a unor avioane F-16 din Portugalia.

Cei doi ministri au trecut in revista negocierile de ordin tehnic purtate pana in prezent de cele doua parti. Acestia au convenit continuarea negocierilor, stabilind ca termen pentru finalizarea acestora sfarsitul lunii iunie", preciza Ministerul Apararii Nationale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Dusa avioane Romania, #avioane Romania Portugalia , #ministrul Apararii