Mircea Lucescu, despre performante, Barcelona, Mourinho, nationala si Picasso

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 07:23
2642 citiri
Mircea Lucescu, despre performante, Barcelona, Mourinho, nationala si Picasso

Mircea Lucescu, antrenorul roman cu cele mai mari performante din ultimul deceniu, a acceptat sa vorbeasca despre tot ce a insemnat anul 2010 pentru el, de la victoria Sahtiorului in fata celor de la Arsenal si pana criticile aduse fiului sau.

Intr-un interviu publicat in editia tiparita a Gazetei Sporturilor, "Il Luce" incepe spunand ca nu i se pare corect sa fie comparat cu antrenorii din tara.

"Am spus de multi ani ca nu-i corect sa fiu pus in competitie cu antrenorii din Romania. Ar fi altceva daca as intra la o categorie a tehnicienilor romani de peste hotare, dar nu e drept ca prin prezenta mea sa blochez ascensiunea unor tineri. Daca am performante, mie dati-mi doar un premiu de excelenta! Anul trecut, de exemplu, nu m-am simtit bine ca am cistigat Cupa UEFA, am fost intre primii cinci antrenori ai lumii, cel mai bun din Ucraina, iar la mine in tara am fost pe locul trei", a inceput Lucescu.

Tehnicianul a explicat apoi de ce anul 2010 a fost mai bun pentru el decat 2009.

"Am dat continuitate lui 2009, cand n-am avut forta de a ne bate pe toate fronturile. Am reusit sa facem un pas inainte. Am luat titlul si Supercupa in Ucraina, am pornit tare in campionat si am ajuns in primavara Champions League. Toate, in ansamblu, sunt peste castigarea Cupei UEFA", a mai spus Lucescu.

Fostul selectioner a explicat apoi si de ce a comparat echipa sa, Sahtior, cu Barcelona.

"S-a pornit de la o declaratie a lui Guardiola, care a explicat ca, in 2009, l-au cumparat pe Cygrinsky de la Sahtior, fiindca vine si de la o echipa cu cea mai buna constructie de joc din Europa, dupa Barcelona. El a spus-o, n-am inventat-o eu! Cygrinsky era si la baza jocului nostru, cu pase lungi, schimbari de directie, ceea ce Barcelona avea nevoie."

Mircea Lucescu a afirmat, inca o data, ca Jose Mourinho este un antrenor pe care nu il are la inima.

"Am fost atacat si pentru niste aprecieri pe care le-am facut la adresa lui. Il respect pentru performante si pentru modul cum isi pregateste echipele, dar mie nu-mi place jocul lui. El mizeaza pe psihicul jucatorului, stie sa intre in mintea lui si e gata sa faca orice pentru rezultate. Raporturile cu presa, aroganta vadita, toate fac parte din strategia lui. Merita sa fie admirat."

Antrenorul Sahtiorului nu i-a uitat nici pe selectionerul Razvan Lucescu sau pe Gica Hagi, tehnicianul lui Galatasaray Istanbul.

"Razvan avea nevoie de incurajari, dar a dat doar peste invidie si rautati. L-au dat peste cap. A venit cu entuziasm, a facut ce trebuia sa faca si va reusi ca selectioner. S-au aruncat asupra lui cei care au avut interese sa vinda jucatori prin vitrina echipei nationale. Dar eu am spus cind mi-am inceput drumul la cirma Romaniei ca prefer sa construiesc in adversitate decat pe un cor de laude. Poate ca asta se intampla si acum.

Eu stiu ce inseamna sa iei o echipa in mijlocul campionatului si ma gandesc la experienta mea de la Inter, in decembrie. Nu e simplu deloc! Cred ca s-a grabit. El isi joaca acum si imaginea de jucator si, pentru asta, imi doresc foarte mult sa aiba succes. Altfel, exista riscul ca lumea fotbalului sa ramana cu impresia unui om care nu reuseste."

In incheiere, Lucescu a dezvaluit ce metode alternative foloseste pentru a-si motiva jucatorii.

"Vorbesc deseori, scurt, despre Picasso sau despre japonezul Hokusai, de exemplu. Picasso spunea ca lucrul cel mai greu in pictura e sa tragi o linie dreapta. Iar Hokusai zicea ca se va simti mare doar la 120 de ani si daca va reusi sa puna pe hartie un simplu punct, care sa reprezinte insa un intreg univers. Chestii de genul asta trebuie sa stapaneasca un antrenor. Altfel, daca se limiteaza strict la lucruri legate de fotbal, nu va ajunge sa-si domine niciodata jucatorii."

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Mircea Lucescu Sahtior, #Mircea Lucescu nationala, #Lucescu Sahtior Barcelona, #Lucescu critica Mourinho , #nationala