Lovitura grea pentru miliardarul Rinat Ahmetov - a pierdut o suma colosala

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 08:11
7426 citiri
Lovitura grea pentru miliardarul Rinat Ahmetov - a pierdut o suma colosala
Foto: shakhtar.com

Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, patronul clubului Sahtior Donetk, a primit o lovitura grea dupa ce in ultimele luni Ucraina a fost cuprinsa de un conflict armat.

Presa din Ucraina anunta ca averea lui Ahmetov a scazut drastic in acest an, cu 8,1 miliarde de dolari.

Astfel, Ahmetov a ramas cu o avere estimata la 10,1 miliarde dolari, suma care il mentine, totusi, in fruntea clasamentului celor mai bogati oameni din Ucraina.

Principala clauza a declinului e reprezentata de conflictul armat ce a izbucnit la inceputul acestui an in zona Donbass, in care Ahmetov isi desfasura majoritatea afacerilor.

Totodata, Ahmetov a avut de suferit si la o scara mai larga, presa internationala notand, in luna februarie, ca mai multe conturi pe numele sau au fost inghetate in urma unor sanctiuni impuse de Uniunea Europeana. Omul de afaceri este suspectat de atingeri aduse drepturilor omului si de coruptie.

In plus, din cauza conflictului, chiar si cota de piata a jucatorilor lui Sahtior a scazut, in conditiile in care rezultatele din campionat nu mai sunt precum cele din sezoanele precedente, iar Sahtior a devenit o echipa vulnerabila prin prisma faptului ca strainii isi doresc sa plece.

Mircea Lucescu a avut aceeasi intentie in vara, cand a fost ofertat de Galatasaray Istanbul, numai ca Ahmetov nu l-a lasat sa plece.

Dupa izbucnirea razboiului, pentru a-si proteja investitia, Ahmetov a mutat Sahtior la Kiev, iar echipa joaca meciurile de acasa la Lvov. Presa din Ucraina a relatat ca Ahmetov ar dori sa mute definitiv echipa la Lvov, dar omul de afaceri a negat vehement.

Miliardarul Rinat Ahmetov a stabilit soarta lui Mircea Lucescu

Conflictul din estul Ucrainei a inceput in februarie, cand regimul s-a schimbat in Ucraina, ca urmare a revolutiei pro-europene de la Kiev. In Donetk si Luhansk, regiuni cunoscute impreuna drept Donbass, autoritatile auto-proclamate in urma unor manifestatii populare pro-ruse mai degraba reduse ca dimensiuni, au refuzat sa recunoasca noile autoritati de la Kiev si au proclamat Republica Populara Donetk si Republica Populara Luhansk.

Noile autoritati auto-proclamate au organizat referendumuri puternic contestate in mai. Majoritatea votantilor au sustinut independenta, asa ca republicile si-au declarat suveranitatea, ceea ce a declansat o confruntare violenta cu fortele Kievului. Separatistii a primit ajutor de la Moscova in aceasta lupta, sub forma de luptatori (voluntari), arme si echipamente.

Dupa luni de varsare de sange, soldate cu aproape 4000 de morti, cele doua parti au incheiat un acord de pace la Minsk, in Belarus. Kievul a acceptat, cu aceasta ocazie, sa acorde Donetkului si Luhanskului statut special pentru trei ani si sa permita organizarea de alegeri locale.

Sefii celor doua republici separatiste doresc insa independenta totala a regiunilor, astfel ca duminica au avut loc alegeri.

Actualul "premier" al autoproclamatei Republici Populare Donetk, Alexander Zaharchenko, a castigat alegerile organizate duminica in regiune cu 81%, potrivit ultimelor exit-poll-uri. Pe de alta parte, Igor Plotnitki a fost ales "presedintele republicii Luhansk", cu 63,17% dintre voturi.

Pe locul doi in Donetk s-a clasat Alexander Kofman, cu 9,7%, iar pe trei Iuri Sivokonenko cu 9%,

C.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#avere Rinat Ahmetov, #pierderi Rinat Ahmetov, #Rinat Ahmetov Sahtior , #Sahtior Donetk