Lucescu si Ahmetov au facut donatii la Spitalul Universitar

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 23:24
3023 citiri
Lucescu si Ahmetov au facut donatii la Spitalul Universitar
Foto: Ziua veche

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) are sectii noi de oncologie, dializa si anestezie terapie intensiva, dar si un bloc alimentar ultramodern, in valoare de peste un milion de euro, din taxa pe viciu, la dezvoltarea ATI contribuind, prin donatii, si Rinat Ahmetov si Mircea Lucescu.

"Mi-am dorit foarte mult sa realizam o sectie de oncologie medicala moderna, in care pacientii sa poata fi tratati in conditii civilizate. Astazi, mi-am vazut visul cu ochii", a declarat, vineri, managerul SUUB, conferentiar doctor Catalin Carstoiu.

In plus, sectia postoperatorie beneficiaza de doua donatii importante, respectiv un ecograf portabil primit de la patronul Sahtior Donetk, Rinat Ahmetov, si altul mai mic, de la Mircea Lucescu, a mai spus Catalin Carstoiu.

Pregatirea sectiei de oncologie a inceput in 2004 si a durat aproape un an, fiind inaugurata oficial la 1 ianuarie 2005, in conditii grele, a spus doctorul Dan Jinga, seful sectiei.

"In 2005 aveam o suta de pacienti tratati pe an, acum am ajuns la 960 pe an. Vorbim de 14.600 de proceduri pe an", a precizat Jinga.

El a mai spus ca, la inceput, sectia avea un medic, iar acum sunt patru, in 2005 era o asistenta, iar acum sunt sase, trei infirmiere si doi registratori.

"Am marit activitatea sectiei de sase ori. Pentru spitalizare de zi in oncologie medicala, cu personalul pe care il avem, facem fata. Dar in doi ani, pregatim radioterapia, si atunci vom primi patru mii de pacienti. De la o mie la patru mii sigur vom avea nevoie de personal", a spus Jinga, precizand ca in noua sectie se pot face toate tratamentele, terapii moleculare tintite, toate tipurile de chimioterapie din Romania, pentru 25 de pacienti simultan.

Medicul a recunoscut ca la nivel national sunt anumite probleme in privinta unor medicamente oncologice, precizand ca, din pacate, si acestea se supun unor reguli de licitatie.

Potrivit lui Jinga, care este si presedintele Comisiei Nationale de Oncologie, la nivel national sunt 200.000 de pacienti cu cancer, dintre care 98.800 se trateaza in serviciile de oncologice, 30.000 - 40.000 primesc tratamente paliative, iar 60.000 - 70.000 sunt vindecati, dar vin periodic la control.

De asemenea, SUUB are un nou computer tomograf, folosit mai ales pentru oncologie, dar si pentru pacientii cu probleme cardiovasculare.

"Este un computer tomograf cu durata mica de expunere, timp redus de examinare si o doza mica de produs per pacient. Cand vorbim de un pacient oncologic, conteaza foarte mult sa il putem investiga rapid si sa fie cat mai putin expus razelor X. De asemenea, aparatul este folosit si in probleme cardiovasculare", a explicat profesorul Gheorghe Iana, seful sectiei de imagistica.

Pentru sectia de anestezie terapie intensiva, "piesele de rezistenta" sunt doua ecografe donate de Rinat Ahmetov si Mircea Lucescu, ca dar pentru ingrijirea antrenorului.

"Lucescu si-a platit spitalizarea, dar a facut si o donatie, respectiv un ecograf portabil, in valoare de 10.000 de euro. Este ca un stetoscop al anului 2000, pe care medicul il ia cu el in sala de operatie, pe targa, pe sosea, care poate fi adaptat la telemedicina. Este o bijuterie", a spus sefa sectiei ATI, Elena Copaciu, precizand ca este primul echipament de acest fel adus in Romania.

De asemenea, patronul Sahtior Donetk, Rinat Ahmetov, a donat un ecograf "varf de gama", din categoria ecografelor portabile.

"Aparatul are toate echipamentele in dotare, care ne ajuta sa facem investigatii cu ultrasunete, ecografice, la patul bolnavului. Facem cu ajutorul lui investigatia abdominala, obstetricala, cardiaca, a vaselor periferice si cerebrale. Investigatiile cu ultrasunete s-au mutat la patul pacientului", a mai spus Copaciu.

Intrebata daca Ahmetov a spus ca ar vrea sa sprijine sectia cu aparatul de ecografie, medicul a raspuns afirmativ.

"Da, a spus ca vrea sa ne dea aparatul de care avem cea mai mare nevoie. In saptamana dinaintea Pastilor am primit aparatul, care costa 100.000 de euro. Acest aparat apartine sectiei din terapie intensiva, asa cum exista in toate sectiile moderne din UE", a mai spus Copaciu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#donatii Lucescu Spitalul Universitar, #donatie Ahmetov Spitalul universitar, #investitii oncologie Spitalul Universitar , #Sahtior Donetk