DNA: Discutii Banias-Bogatu despre interventii la politiceni si blocarea reformelor incomode

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 22:37
2336 citiri
DNA: Discutii Banias-Bogatu despre interventii la politiceni si blocarea reformelor incomode
Foto: Arhiva

Senatorul Mircea Banias discuta "aproape exclusiv" cu Eugen Bogatu despre interventii pe langa diverse personaje politice sau manageriale pentru influentarea procesului legislativ de o maniera convenabila intereselor grupului infractional sau pentru blocarea reformelor incomode grupului, arata DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata in rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe senatorul Mircea Banias, fostul secretar general al MAI, Laurentiu Mironescu si alte 37 persoane ca din intreg materialul probator "se contureaza o relatie intensa de sustinere de catre Mircea Marius Banias a intereselor liderului grupului infractional organizat (GIO), Eugen Bogatu - fost director al Directiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta SA -, si implicit a intereselor grupului".

Anchetatorii noteaza ca "intre cei doi inculpati (Banias si Bogatu - n. red.) exista un numar important de convorbiri telefonice interceptate, in cadrul carora se discuta, aproape exclusiv, despre interventii pe langa diverse personaje politice sau manageriale, pentru sustinerea unor proiecte de afaceri comune, pentru influentarea procesului legislativ de o maniera convenabila intereselor GIO, pentru blocarea unor reforme ale sistemului vamal ce ar fi constituit piedici importante in calea desfasurarii activitatii infractionale a GIO ori pentru mentinerea sau promovarea unor perosane agreate de GIO in functii publice cheie pentru desfasurarea activitatii coruptive a grupului".

"Ceea ce este specific activitatii infractionale a senatorului Mircea Marius Banias este folosirea calitatii sale speciale de om politic, senator al Romaniei si concomitent presedinte al Organizatiei Judetene Constanta a unui partid politic (al PC, fost PDL - n. red.), pentru a asigura protectia externa a GIO, facand din acest inculpat, alaturi de inculpatul Laurentiun Mironescu (fost secretar general al Ministerului de Interne - n. red.), componenta esentiala a palierului de protectie externa politica a GIO", mai arata procurorul de caz in actul de inculpare.

Cu toate acestea, mai arata DNA, sprijinul acordat GIO nu s-a marginit la sustinerea doar a intereselor lui Eugen Bogatu, din convorbirile telefonice interceptate in cauza rezultand ca si alti membri importanti ai GIO, apartinand factiunii conduse de Eugen Bogatu, au beneficiat de ajutorul senatorului Mircea Banias prin influenta politica exercitata de acesta.

"Un exemplu concludent il constituie faptul ca Mircea Banias a facilitat primirea lui Sorin Budai de catre secretarul de stat Eusebiu Pistru din cadrul Ministerului Transporturilor", mai noteaza anchetatorul.

In acest sens, procurorii invoca o interceptare din 30 septembrie 2010, continuata cu o alta in 1 octombrie 2010, dintre unul din membrii GIO, Sorin Budai, cu secretarul de stat Pistru, caruia i-a spus ca vine din partea senatorului Banias.

"Eusebiu: Da.

S. Budai: Domnul Eusebiu?

Eusebiu: Da.

S. Budai: Va salut! Sorin Budai ma numesc, din partea domnului Mircea Banias va deranjez.

Eusebiu: Da, buna ziua.

S. Budai: Ati putea sa ma primiti si pe mine, daca se poate, sunt in apropiere de biroul dumneavoastra, cand imi spuneti...

Eusebiu: Da, va astept.

S. Budai: Da?

Eusebiu: Acuma, daca veniti. Da, da, da.

S. Budai: In maxim un sfert de ora sunt la dumneavoastra.

Eusebiu: Bine.

S. Budai: Multumesc, numai bine."

Discutiile dintre cei doi se reiau a doua zi, in 1 octombrie 2010, Budai amintindu-i secretarului de stat cine este si din partea cui vine, context in care acesta il anunta prompt ca "nu a apucat sa vorbeasca", statuand astfel existenta vizitei si a unei solicitari adresate la respectiva intalnire de Sorin Budai.

"Domnul (Pistru Eusebiu): Da.

S. Budai: Va salut, sa traiti. Sorin Budai va deranjeaza. Am fost ieri pana la dumneavoastra. Din partea domnului Mircea.

Domnul: Care Mircea?

S. Budai: Banias.

Domnul: A! Nu am apucat sa vorbesc.

S. Budai: Ok. Bun, atunci revin eu cu un telefon...

Domnul: Luni. Luni.

S. Budai: Da? Bine.

Domnul: Da, azi a fost prea incarcat pe acolo, pe la... Si la aeroport, si de aia n-am putut. Luni. Dati-mi luni un telefon, bine?

S. Budai: Da, bine. Pe la cat sa va deranjez, sa nu inoportunez?

Domnul: Pe la 10:00-11:00.

S. Budai: La 10:00? Bine. Multumesc frumos. Multumesc, numai bine".

In 2 aprilie, senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurentiu Mironescu si alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari si reprezentanti ai unor firme, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanta.

Senatorul Mircea Banias, trimis in judecata

Cei 39 sunt membri ai unui grup infractional care controla activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Banias trimis judecata, #Mircea Banias judecata DNA, #Mircea Banias importuri ilegale Constanta , #DNA