Onorabilul Mircea Sandu si alti oameni de onoare din fotbalul romanesc

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 21:50
4903 citiri
Onorabilul Mircea Sandu si alti oameni de onoare din fotbalul romanesc

Presedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF) de mai bine de 20 de ani, Mircea Sandu se dovedeste a fi, cu fiecare noua ancheta a procurorilor anti-coruptie, unul dintre oamenii de onoare din sportul rege romanesc.

Ajuns in structurile de conducere ale UEFA, prieten bun cu capii fotbalului mondial, Michel Platini si Sepp Blatter, "Nasul" nu a uitat de unde a plecat. In vara, Comitetul Executiv al forului pe care il conduce a scos din fotbal o echipa de traditie, in speta Universitatea Craiova, al carei patron, intamplator, era in conflict deschis cu un alt bun amic de-al lui Sandu, Dumitru Dragomir.

La vremea respectiva, seful fotbalului romanesc aparea intr-o conferinta de presa in care sustinea, triumfator, ca Universitatea Craiova ar mai putea contesta decizia de excludere doar la ONU. Mai putin onorabil, Adrian Mititelu a dat forul mondial pe Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si, dupa primele cercetari, foarte bine a facut.

N-au trecut decat cateva audieri sumare si o punere sub acuzatie pentru abuz in serviciu pentru ca o serie de afaceri onorabile sa iasa la suprafata. Joi, 17 noiembrie, a aparut una din cele mai importante informatii din ultimii ani. Printre altele, surse judiciare au precizat pentru diversi colegi din presa ca Mircea Sandu ar putea fi acuzat si de luare de mita intr-un caz despre care multi oameni din fotbal stiau, cum s-a dovedit ulterior, dar care a liat complet prin surprindere opinia publica.

Sotia lui Mircea Sandu, Lisa, a ajutat un alt om de onoare din Liga 1, Jean "Lordul" Padureanu, ajuns intr-un moment de anaghie. Asa cum singur a povestit, presedintele Gloriei Bistrita se afla "la o masa" cand a inceput sa se planga de faptul ca nu are bani pentru cheltuielile curente ale echipei. Saritoare din fire, doamna Lisa i-a oferit "Lordului" modica suma de 400.000 de euro pentru a-si rezolva problemele.

Fire onorabila, sotia lui Mircea Sandu a dat banii pe cuvant, Jean Padureanu fiind unul din ultimii lorzi ai fenomenului, asa cum ii spune si porecla. Abia la insistentele sefului Gloriei si dupa cateva luni cei doi au intocmit un act notarial prin care clubul bistritean recunostea creanta.

Pentru a nu ramane datori, ardelenii au inapoiat banii, fara dobanda evident pentru ca doamna Lisa nu e banca, imediat ce Liga lui Dumitru Dragomir a virat sumele datorate cluburilor pentru drepturile TV. Numai ca respectivii bani n-au mai fost trimisi de LPF in contul Bistritei, ci direct in cel al doamnei Lisa Sandu.

Vi se pare ca totul e cusut cu ata alba?

Nu sunteti singurii. Sursele judiciare pomenite mai sus sustin ca procurorii DNA investigheaza o posibila inginerie financiara, date fiind lentoarea celor doua parti, Lisa Sandu si Gloria Bistrita, de a recunoaste datoria in fata notarului si graba LPF de a inapoia banii sotiei "Nasului". De fapt, se banuieste ca Jean Padureanu nu a primit niciun euro, insa a recunoscut datoria pentru a putea da, legal, banii din drepturile TV. De ce? Ramane ca procurorii anticoruptie sa ne lumineze (si) in acest caz.

Chiar si plecand de la prezumptia de nevinovatie, presupunand ca lucrurile stau exact asa cum spune Jean Padureanu, ca sotia lui Mircea Sandu l-a ajutat intr-un moment dificil si ca el s-a achitat de datorie cu prima ocazie, lucrurile nu sunt in regula deloc, pentru ca si asa se nasc o serie de intrebari:

- cum se face ca, in perioada in care FRF l-a "ajutat" pe un Mircea Sandu bolnav de cancer cu aproximativ 200.000 de euro pentru a se opera in Franta, sotia lui avea dublul acestei sume la dispozitie pentru imprumuturi?

- de ce avea Mircea Sandu nevoie de "ajutor" pentru operatie si tratament cand este evident ca familia lui dispunea de resurse financiare atat de mari? Daca LPF si FRF voiau sa dea 200.000 de euro pentru lupta impotriva cancerului, de ce nu au donat banii unor institute de cercetare sau unor copii napastuiti care chiar au nevoie de aceste sume pentru a-si salva vietile?

- cum se face ca sotia presedintelui FRF ajuta cu bani un club de fotbal? Ce se intampla cu celelalte echipe cu probleme care nu o cunosc pe doamna Lisa? Cumva ele sunt nevoite sa apeleze la banci si sa plateasca dobanzi, spre deosebire de Gloria lui Jean Padureanu?

- ce se intampla cand un club care ii este dator lui Mircea Sandu ajunge sa fie judecat de oamenii lui Mircea Sandu? Va fi acel club judecat corect, existand astfel retrogradarii sau al falimentului sau va fi favorizat pentru a ajunge sa aiba posibilitatea de a plati respectiva datorie?

In mijlocul acestor intrebari, onorabilul Jean Padureanu are si el doua de bun simt.

Bai fratilor, de ce trebuie sa fim rautaciosi? Acuma v-a apucat o rautate de nu se mai poate. Ce e rau sa dai un imprumut?

Chiar asa.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#onorabilul mircea sandu, #mircea sandu jean padureanu, #lisa sandu jean padureanu, #sotie mircea sandu, #gloria bistrita datorie lisa sandu , #presedinte FRF