Adio Mitrea-dubiosul, bun venit Mitrea-politicianul

Autor:
Joi, 04 Septembrie 2008, ora 11:52
6402 citiri
Adio Mitrea-dubiosul, bun venit Mitrea-politicianul

Greu i-ar fi putut da cineva lui Adrian Nastase o lovitura mai puternica decat cea pe care a incasat-o ieri de la propriul coleg de partid Miron Mitrea.

Prin demisia din Camera Deputatilor, fostul ministru al Transporturilor in Cabinetul Nastae a reusit doua lucruri: sa iasa din "pachetul" protejatilor de urmarirea penala prin refuzul parlamentarilor de a o aproba si sa il puna pe ex-premierul Nastase in pozitia celui care nu are curaj sa renunte la acest privilegiu.

Repetand gestul antologic facut odinioara de Traian Basescu care a renuntat si el la imunitate pentru a fi cercetat in dosarul Flota, Miron Mitrea poate reusi un pariu de imagine de care putini il credeau in stare: sa isi schimbe perceptia opaca de ex-ministru "mogul", prudent din cauza dosarelor grele din tescherea cu aceea a politicianului capabil sa isi continue meciul impotriva DNA din pozitia, e drept temporara, a unui cetatean obisnuit.

Un gest de care nici un pesedist nu a fost pana acum in stare si in primul rand Adrian Nastase.

Insistand sa se proclame victima eterna a lui Traian Basescu, Nastase pare, acum, doar un politician caruia i-a lipsit curajul de a face ceea ce a facut Miron Mitrea.

Nici nu mai conteaza ca, din noiembrie, deputatul demisionar va deveni, probabil, un proaspat senator, ales fara prea multe emotii in parohia lui Marian Oprisan.

In aceste trei luni, Mitrea are sansa de a-si crea, pentru prima data in cariera sa politica, ceva mai important decat oaza de adapost din spatele votului anti- DNA pe care a ales-o Nastase: o identitate proprie de politician.

Jocul aparentelor

Din pozitia de sef de campanie al PSD, Miron Mitrea va avea, in plus, acces la butoanele esentiale din partid, pe care va putea sa apese din pozitia celui a carui legitimitate e destul de greu acum de contestat.

Cand fiecare procent pierdut de PSD din cauza imaginii de partid corupt va fi trecut in contul lui Nastase, Mitrea se va putea preface linistit ca nu simte pic de miros de usturoi in jurul sau.

Un joc doar al aparentelor, desigur, dat fiind ca in Camera Deputatilor a avut, loc, miercuri, doar un act de imagine politica, nicidecum un verdict favorabil pesedistului din partea vreunei instante de judecata.

Insa o data cu acest joc, Mitrea are sansa de a castiga o miza extrem de importanta: un grad de acceptare in interiorul partidului mai mare decat Adrian Nastase.

Manusa care i se va potrivi perfect, in momentul in care pentru actuala conducere a social-democratilor va veni momentul scadentei: nu doar ca scaunul de secretar-general ii va ramane intact, ci ar putea chiar sa ridice pretentii mai mari.

Iata de ce pentru Miron Mitrea, un lider de partid si un parlamentar fara vreo performanta publica notabila pana acum, abia miercuri s-ar putea sa fi inceput adevarata cariera politica.

Oana Dobre

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
#Miron Mitrea, #PSD, #Adreian Nastase, #demisie , #Adrian Nastase