Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Mitrea si Nastase, aproape scapati de DNA

Marti, 24 Iunie 2008, ora 07:30
3206 citiri
Presa de azi: Mitrea si Nastase, aproape scapati de DNA

Parlamentul transeaza marti dosarele "Mitrea" si "Nastase", titreaza Evenimentul Zilei. Camera Deputatilor a dezbatut luni solicitarile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de a aviza urmarirea penala in cazul PSDistilor Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Deputatii vor decide daca aproba urmarirea penala impotriva celor doi, prin vot secret cu bile. Pentru luarea unei decizii in acest sens este nevoie de o majoritate de doua treimi din numarul total al deputatilor, ceea ce inseamna ca Nastase si Mitrea ar putea fi urmariti penal daca un numar 219 deputati, din totalul celor 329, voteaza in acest sens.

In cazul lui Mitrea, Comisia s-a abtinut sa faca vreo recomandare plenului, in timp ce, in cazul lui Nastase, s-a pronuntat impotriva urmaririi penale.

La dezbaterile asupra cazului "Mitrea", PRM, PDL si PNL au anuntat ca vor vota favorabil inceperii urmaririi penale, iar PSD, impotriva.

La randul sau, Adrian Nastase a insistat pe ideea ca dosarul "Zambaccian" este special construit din ura presedintelui Traian Basescu fata de el, in scopul hartuirii sale politice.

Spre deosebire de dosarul "Mitrea", PRM a anuntat ca voteaza impotriva inceperii urma ririi penale. PSD este "impotriva", PDL si PNL "pentru", cu toate ca deputatii liberali din Comisia juridica ii luasera apararea lui Nastase.

Inceperea urmaririi penale - Ziua decisiva pentru Mitrea si Nastase, scrie Jurnalul National. Plenul Camerei Deputatilor a inceput luni dupa-amiaza dezbaterea solicitarilor DNA privind inceperea urmaririi penale a fostului premier Adrian Nastase si a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

Deputatii vor decide daca aproba urmarirea penala a lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, la sesiunea de vot final, prin vot secret cu bile. Pentru luarea unei decizii in acest sens este nevoie de o majoritate calificata de doua treimi din numarul total al deputatilor, adica 219 voturi pentru.

Presedintele de sedinta al Camerei, Valer Dorneanu, le-a propus deputatilor sa voteze tot in cursul zilei de luni cererile privind inceperea urmaririi penale a lui Mitrea si Nastase, in conditiile in care vor avea cvorumul necesar.

Mitrea si Nastase, aproape scapati de DNA, anunta Cotidianul. Marti, in jurul amiezii, Camera Deputatilor urmeaza sa voteze cererile DNA de incepere a urmaririi penale in cazul fostului premier Adrian Nastase si a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

Luni, la dezbaterile generale din Camera Deputatilor, Mitrea le-a cerut colegilor sai deputati sa voteze pentru inceperea urmaririi penale de catre DNA in cazul sau.

"Nu am de gand sa comentez nici cererea DNA, nici raportul comisiei juridice. Vreau sa va rog ca votul sa fie pentru continuarea anchetei si trimiterea mea in judecata pentru ca acest subiect sa fie incheiat. Va rog sa votati pentru", a cerut Mitrea.

Modelul nu este nou. A fost patentat deja in aprilie 1996 de catre actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Atunci, Basescu a demisionat din Parlament pentru a pierde imunitatea si pentru a putea fi cercetat in dosarul Flota.

Nu aceeasi a fost atitudinea lui Adrian Nastase. Timp de aproximativ trei sferturi de ora, fostul premier a incercat ieri de la tribuna Camerei Deputatilor ca dosarul DNA impotriva sa este pur politic si ca este o victima a adversarilor sai, in speta a sefului statului, Traian Basescu.

Romania libera scrie ca Nastase si Mitrea asteapta verdictul deputatilor. Deputatii au inceput luni sa dezbata solicitarile DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in dosarele lui Miron Mitrea si Adrian Nastase. "Alesii" vor decide astazi, prin vot secret.

Primul dosar care a intrat in dezbaterea deputatilor a fost cel al lui Miron Mitrea, in care procurorii DNA l-au acuzat pe fostul ministru al Transporturilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Dupa citirea raportului intocmit de Comisia juridica, in care nu s-a facut pentru plen nici o recomandare in ceea ce priveste avizarea sau neavizarea inceperii urmaririi penale, Mitrea a urcat la tribuna pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Jucand cartea increderii in justitie, fostul demnitar PSD le-a spus colegilor sa avizeze inceperea urmaririi penale, ca fiind singura solutie de a termina cu "acest abuz al DNA". In ceea ce priveste pozitia grupurilor parlamentare, singurii care s-au pronuntat transant impotriva inceperii urmaririi penale au fost, previzibil, social-democratii.

In favoarea avizarii inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea s-au pronuntat reprezentantii PD-L si PRM.

Rapoartele Nastase si Mitrea, in dezbaterea Camerei Deputatilor, noteaza si Gardianul. Rapoartele deputatilor juristi in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea ar trebui sa primesca marti votul final din partea parlamentarilor in privinta avizarii sau nu a cererii DNA privind inceperea urmaririi penale a celor doi, a declarat, luni, secretarul Camerei, social-democratul Ioan Munteanu.

Cat priveste publicarea pe site-ul Camerei a referatului DNA in cazul Nastase, Munteanu a precizat ca nu s-a discutat nimic in cadrul sedintei Biroului Permanent. Potrivit regulamentului, Camera Deputatilor are dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului.

In cazul in care ministrul este si deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, care va elabora un raport pe care il inainteaza Camerei. Rapoartele Comisiei se inscriu cu prioritate in proiectul ordinii de zi, iar cererea se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor.

In cazul in care Camera Deputatilor decide sa ceara urmarirea penala, presedintele Camerei va adresa ministrului justitiei o cerere pentru inceperea urmaririi penale, potrivit legii.

De asemenea, el il va instiinta pe presedintele Romaniei pentru eventuala suspendare din functie a membrului guvernului a carui urmarire penala a fost ceruta.

Comisia juridica a finalizat rapoartele in cazurile Nastase si Mitrea, in primul caz decizand sa recomande plenului sa nu avizeze inceperea urmaririi penale, iar in cel de-al doilea caz nefacand nicio recomandare.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#DNA, #Parlament, #urmarire, #Adrian Nastase, #Miron Mitrea , #Adrian Nastase