Despre Miron Mitrea

Miron Tudor Mitrea este inginer de profesie, dar s-a facut remarcat mai intai ca lider sindical si apoi ca politician. Este membru al Partidului Social Democrat si fost ministru al Transporturilor.

Nascut pe 8 august 1956, la Sighisoara, in judetul Mures, Mitrea se afla la a treia casatorie. Manuela Mitrea este si ea politician si de profesie notar. Miron Mitrea are cinci copii: Cosmin, Simona-Irina, Vlad-Dan, Cristian Alexandru si Miron-Tudor. 

Miron Mitrea a demisionat pe 4 septembrie 2008 din Camera Deputatilor, cu promisiunea ca se va pune la dispozitia procurorilor DNA, care-l acuza de luare de mita sub forma unor lucrari de constructii la vila mamei sale.

Studii

In 1981 a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi.

Activitate profesionala

In perioada iulie 2003 – decembrie 2004 a fost ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului in Guvernul Adrian Nastase

In perioada decembrie 2000 – iunie 2003 a detinut functia de ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in Cabinetul Nastase

In perioada 1996 – 2004 a fost deputat PDSR ulterior PSD de Vrancea

Intre 1990 si 1995 a fost presedinte executiv al CNSLR-Fratia

In perioada 1983 - 1989 a lucrat ca sef atelier la I.U.G.C. (Intreprinderea de Utilaj Greu pentru Constructii) Autobaza Uzina Bucuresti.

In perioada 1982 - 1983 a fost inginer la S.U.G.T.C. (Statia de Utilaj Greu) Constanta.

Activitate sindicala si politica

In februarie 2010 a candidat la sefia PSD

In 2008 a fost coordonator al Campaniei Electorale a PSD

In perioada 2005 – 2006  a fost secretar general al PSD

Intre  2001 si 2005 a fost vicepresedinte PSD

In perioada 1997 – 2000 a fost membru in Biroul Executiv General al PDSR

In perioada 1996 – 1997 a ocupat functia de secretar general al PDSR

Intre 1995 si 1996 a fost vicepresedinte PDSR

In perioada 1993 – 1994 a fost presedinte P.S.S. (Partidul Solidaritatii Sociale)  

Intre 1993 si 1994 a fost presedinte executiv al CNSLR – Fratia

In perioada 1990 – 1993 a fost presedinte Confederatiei Sindicale Independente "Fratia"

Functii publice

Din 2008 este senator PSD de Vrancea

In perioada 2004 – 2008 a fost deputat PSD de Vrancea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor  

In perioada 2003 – 2004 a fost ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului

Intre 2000 si 2003 a ocupat functia de ministru al Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei in Cabinetul Adrian Nastase

In perioada 1996 – 2004 a fost ales deputat PDSR (ulterior PSD) de Vrancea

Intre 1996 si 2000 a indeplinit functia de vicepresedinte, secretar, chestor al Camerei Deputatilor

Sindicalistul

In ianuarie 1990 s-a format Sindicatul Liber al Soferilor din Romania, cu sediul la Bucuresti. Era condus de inginerul Miron Mitrea, sef de atelier la IUGC (Intreprinderea de Utilaj Greu pentru Constructii), Autobaza Bucuresti.

Mitrea reprezenta 23.000 de salariati, conducand cea mai importanta masa de muncitori la acea vreme. Primaria Capitalei i-a acordat sindicatului sau fostul sediu al Consiliului Municipal al Sindicatelor. Sindicatul soferilor a preluat in zilele urmatoare sub "aripa" sa si alte institutii similare nou-infiintate, gazduindu-le in sediul repartizat de autoritati: Sindicatul Liber Independent "Policolor" Bucuresti (cu 1.500 de membri), Sindicatul Liber "Aviatie" (cu 1.500 de membri), Sindicatul Liber "Unitatea" de la Intreprinderea "23 August" (cu 6.400 de membri).

Printr-o miscare de mase rapida, Miron Mitrea a fondat prima confederatie sindicala de dupa 1989, compusa din cele patru sindicate bucurestene si sindicatul de la "1 Mai" din Ploiesti. Liderii organizatiei i-au zis Confederatia Sindicala Independenta "Fratia", invitand si alte structuri ale muncitorilor sa li se alature.

In 1993, dupa fuziunea cu centrala sindicala CNSLR, Mitrea a devenit presedinte executiv al CNSLR - "Fratia".

Tot in 1993, Miron Mitrea a fondat Partidul Solidaritatii Sociale, formatiune a sindicalistilor. A fost seful organizatiei pana in 1994, cand s-a inscris in PDSR.

Ministrul Transporturilor

In perioada decembrie 2000 - iunie 2003 Miron Mitrea a ocupat functia de ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in Guvernul Adrian Nastase.

Din iunie 2003 pana in decembrie 2004, ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

"Ca ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, m-am luptat si am reusit sa construiesc primii 200 de km de autostrada de dupa Revolutie. Si am refacut alte sute de km de drumuri nationale. Am construit locuinte prin ANL si sali de sport, cele mai multe din 1989 incoace. Cu siguranta insa ca n-am facut atat de multe cat ar fi trebuit", scrie Mitrea pe site-ul propriu despre perioada cand a fost ministru. 

Urmarit de DNA

Miron Mitrea s-a perindat de multe ori in ultimii ani pe la sediul DNA, fiind cercetat in dosarul disjuns din "Zambaccian".

Mitrea este anchetat in legatura cu amenajarea in 2001, de catre una dintre firmele lui Sergiu Sechelariu, a vilei sale din Baneasa, aflata pe numele mamei. Mitrea sustine ca a platit integral costul lucrarilor de amenajare, respectiv 3,5 miliarde lei.  

Procurorii anticoruptie l-au interogat pe Mitrea in legatura cu modul in care a fost numit Sergiu Sechelariu - secretar de stat in Ministerul Transporturilor.  

Acuzatiile pe care procurorii anticoruptie i le aduc deputatului sunt luare de mita si obtinere de foloase necuvenite.  

Miron Mitrea crede ca a fost "neinspirat" cand a apelat la firma Veltcom SA, apartinand grupului lui Sergiu Sechelariu. 

Demisia din Parlament

Pe 4 septmebrie 2004 deputatul PSD Miron Mitrea a anuntat ca renunta la mandatul detinut in Parlament, pentru a putea fi urmarit penal de DNA.

Mitrea voia sa se puna astfel la dispozitia organelor de cercetare penala, dupa ce deputatii avizasera negativ inceperea urmaririi in cazul sau.

Ulterior, Mitrea a fost reales in Parlament in noiembrie 2008, de data aceasta ca senator.

In martie 2009, senatorul Mitron Mitrea a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul privind obtinerea de foloase pentru o locuinta a mamei sale, din comuna ilfoveana Voluntari. Dosarul a fost trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Geoana versus Mitrea

In decembrie 2008, Miron Mitrea si-a dezvaluit intr-o inregistrare audio planul de a se razbuna pe presedintele PSD, Mircea Geoana. Intr-o conversatie telefonica, primita de presa dintr-o sursa anonima, Mitrea promite sa se razbune crunt pe Geoana.

„Cu Geoana am probleme. Mi-am bagat dintii in beregata si nu-i mai scot. La urmatoarea sedinta mai atac o data, si mai atac o data, si mai atac o data! Pana il rup!“, spune Mitrea intr-o discutie telefonica cu un personaj neidentificat.

Miron Mitrea era atunci furios pentru ca i s-a refuzat "dreptul de a fi ales in orice functie", drept ce i-a fost luat pentru a i se asigura vicepresedintia Senatului lui Dan Voiculescu.

In plus, Mitrea era suparat si din cauza repartitiei ministerelor in Guvernul Boc I (PDL-PSD), in urma careia PSD a pierdut Transporturile si Dezvoltarea Regionala.

Candidat la sefia PSD

La inceputul lui 2010, Miron Mitrea si-a anuntat candidatura la sefia PSD impotriva liderului de atunci Mircea Geoana.

Apoi, chiar in ziua Congresului PSD de alegere a presedintelui, Miron Mitrea a anuntat, ca se retrage din cursa pentru sefia partidului si ii acorda voturile pe care se baza lui Victor Ponta.

  Mitrea a spus ca si-a dat seama ca nu candidatura sa este importanta, ci ca PSD sa scape de "coteria" care este la conducerea formatiunii.

"Nu m-am inscris in cursa aceasta ca sa fiu presedinte al partidului, ci m-am inscris ca sa dau un semnal ca starea actuala de lucru din partid nu poate continua. De aceea eu am sa ma retrag din candidatura si dau toate voturile mele lui Victor Ponta", a anuntat Mitrea.

Viata personala

Miron Mitrea s-a nascut la Sighisoara si si-a petrecut copilaria la Fagaras, la bunica din partea mamei, Gabriela Waldhofer (de nationalitate austriaca).

  Miron Neagu, bunicul din partea mamei, a fost profesor si este cel care a pus bazele primei edituri din Transilvania. A facut parte din Partidul National, fapt care i-a creat probleme cu Partidul Comunist.

  In clasa a II-a a devenit bucurestean si urmatorii patru ani de scoala i-a facut in Berceni. A absolvit Liceul Petru Groza, ca prima generatie cu profil informatica. A urmat armata, pe care a facut-o la Medgidia, la arma auto, dupa care Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii, sectia Autovehicule Rutiere.

In prezent, Mitrea este casatorit pentru a treia oara. Sotia sa, Manuela Mitrea, este deputat PSD,de profesie notar.

Miron Mitrea este tatal a cinci copii, patru baieti si o fata. Primul nascut, Cosmin este diplomat de cariera, in prezent lucreaza la Ambasada de la Bruxelles.

Fiica sa, Simona Irina, casatorita Paun, este cea care i-a daruit primul nepot, pe David Bogdan.

Cel de-al treilea fiu este Dan Vlad, urmeaza Cristian Alexandru si, nu in cele din urma, Miron Tudor. Cosmin este un PSD-ist convins, sustine Mitrea.

Presa a relatat indelung despre vila pe care Miron Mitrea si-a cumparat-o in Austria.

Strabunicii sai sunt originari din Tirol, motiv pentru care Mitrea spune ca si-a ales o casa in aceasta regiune.

Imobilul apare in declaratia sa de avere, casa avand o suprafata de 160 mp si aflandu-se in localitatea austriaca Seefeld.

Link-uri utile:

Miron Tudor Mitrea
Miron Tudor Mitrea

Data nasterii: 8 august 1956

Cariera:  inginer, lider sindical, ministru, deputat, senator

Evenimente importante:  in septembrie 2008 a demisionat din Parlament

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Miron Mitrea, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.