DNA: Mitrea a avut o atitudine nesincera pe durata anchetei

Luni, 09 Martie 2009, ora 22:31
2725 citiri
DNA: Mitrea a avut o atitudine nesincera pe durata anchetei

Miron Mitrea a avut o "o atitudine nesincera" in cadrul anchetei", arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in rechizitoriul intocmit in cazul fostului ministru.

Potrivit DNA, atat Miron Mitrea, cat si Irina Jianu "au avut o atitudine nesincera". Mai mult, procurorii mai spun ca apararea lui Mitrea nu are la baza nicio proba.

"Intre beneficiarul lucrarilor si reprezentantii legali ai formelor prestatoare nu a existat nici un contract, asa incat apararea invinuitului Miron Tudor Mitrea in sensul ca lucrarile ar fi fost executate in temeiul unor raporturi juridice de natura civila, este lipsita de suport probator.

Sustinerea susnumitului in sensul ca prestatiile s-ar fi efectuat in baza unui contract, este evident nesincera de vreme ce intre parti nu a existat nici un dialog in urma caruia sa se fi realizat vreun acord de vointa", se precizeaza in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, existenta unei intelegeri prealabile de natura infractionala intre cei doi invinuiti (Miron Mitrea si Irina Jianu n.red.) este demonstrata fara dubiu si de modul de lucru impus de Jianu firmelor de constructii.

"Astfel, nu li s-a permis sa-l contacteze pe beneficiar in vederea incheierii unui contract, motiv pentru care prestatiile individuale ale firmelor nu au avut un temei legal, respectiv contracte de antrepriza sau de subantrepriza.

De asemenea, li s-a interzis sa intocmeasca si sa prezinte beneficiarului situatii de lucrari, ceea ce a generat absenta oricarei dovezi privind acceptarea de catre acesta a cantitatii, calitatii si costurilor lucrarii.

Invinuita a interzis, de asemenea, reprezentantilor legali ai S.C. Conimpuls S.A. si S.C. Regal Glass S.R.L. sa emita facturi catre beneficiar pentru a-si recupera cheltuielile, situatie in care costurile lucrarilor au fost suportate din fondurile firmelor", se arata in rechizitoriu.

Astfel, sustin procurorii, "in schimbul foloaselor necuvenite primite, invinuitul Miron Tudor Mitrea, in perioada executarii lucrarilor, a numit-o, promovat-o si mentinut-o pe inv. Irina Paula Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul I.S.C. Fapta de coruptie retinuta in sarcina inv.

Miron Tudor Mitrea rezulta si din actiunile pe care le-a intreprins nemijlocit in cursul urmaririi penale, constand in aceea ca l-a determinat pe invinuitul Popescu Nicolae sa falsifice autorizatia de construire nr. 58/20.04.2001 emisa de Primaria Voluntari, dupa care a folosit-o in prezenta cauza pentru 'a-si demonstra nevinovatia'", se mentioneaza in rechizitoriu.

In concluzie, procurorii retin ca Mitrea a primit de la Jianu, cu titlu de mita, contravaloarea lucrarilor de renovare, extindere si dotare executate la imobilul mamei sale de S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau, evaluate la suma de 9.274.202.542 ROL, din care 1.584.886.000 ROL suportata din bani personali, iar 7.689.316.542 ROL din fondurile firmelor.

Pana in prezent, precizeaza rechizitoriul, doar S.C. Vertcon S.A. Bacau a recuperat o parte din valoarea lucrarilor executate si anume 3,5 miliarde lei. 1.584.886.000 ROL au fost recuperati de la Irina Jianu si 1.915.114.000 ROL chiar de la Mitrea.

Cu referire la fostul arhitect care a emis autorizatii de construire pentru imobilul apartinand mamei lui Mitrea, DNA arata "ca prin sentinta penala nr. 138/07.02.2008 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala in dosarul nr. 23892/3/2007 a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare cu executare prin privare de libertate pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita prev. de art. 254 alin 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 si fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, prev. de art. 289 C.p. rap. la art. 17 alin 1 lit. c din Legea nr. 78/2000.

Hotararea a ramas definitiva prin decizia penala nr. 3562/05.11.2008 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie ca efect al respingerii recursului declarat de Nicolae Popescu". Popescu ar fi fost condamnat dupa ce in calitate de arhitect sef al Orasului Voluntari, a intocmit si eliberat 5 certificate de urbanism false, pretinzand, in prealabil, de la doi solicitanti suma de 13.000 EURO.

Miron Mitrea a fost trimis, pe 5 martie, in judecata de procurorii anticoruptie, acuzat ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C. A mai fost deferit justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari, acuzat de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2001- 2002, Miron Tudor Mitrea, in calitate de ministru, a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 ROL, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Miron Mitrea DNA, #Mitrea nesincer ancheta, #Mitrea Jianu mita, #Mitrea trimis judecata , #DNA