Presa de azi: Mitrea il lasa in ofsaid pe Nastase

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 06:56
1237 citiri
Presa de azi: Mitrea il lasa in ofsaid pe Nastase

Miron Mitrea, demisie de imagine, titreaza Evenimentul Zilei in editia de joi. Miron Mitrea a demisionat miercuri din Camera Deputatilor, cu promisiunea ca se va pune la dispozitia procurorilor DNA, care-l acuza de luare de mita sub forma unor lucrari de constructii la vila mamei sale.

Ca urmare a gestului sau, Adrian Nastase ramane singurul demnitar protejat de parlament, dupa ce Senatul a dat aviz pentru urmarirea penala a lui Paul Pacuraru (PNL) si Codrut seres (PC).

Totusi, Mitrea are sanse mari sa revina in parlament dupa alegerile din 30 noiembrie, cand va candida la Senat intr-un colegiu din Vrancea, si are mari posibilitati de reusita. Odata reales, isi va recapata imunitatea.

De altfel, Mitrea a recunoscut ieri ca nu va face pasul inapoi decat temporar. "Nu va asteptati sa ma calugaresc, dupa acest moment. Nu ma retrag la manastire, raman in politica, fac un gest pentru mine ca sa-mi apar onoarea cumva si ca sa arat ca nu am niciun fel de frica", a declarat liderul PSD.

El a mai spus ca nu stie daca procurorii vor avea timp sa termine ancheta pana dupa parlamentare. "Depinde ce ordine vor primi", a afirmat Mitrea.

Mitrea l-a lasat in ofsaid pe Nastase, scrie Romania libera. Deputatul PSD Miron Mitrea si-a prezentat miercuri demisia din Parlament, lasandu-l pe Adrian Nastase sa fie singurul "ales" aparat de procurori prin votul colegilor.

"Am venit in fata dumneavoastra sa va anunt ca de azi imi depun demisia din functia de deputat in colegiul 41 Vrancea. Gestul meu a fost si este singura modalitate pe care am gasit-o ca sa ies dintr-o situatie neonoranta, aceea de a mi se reprosa ca ma ascund in spatele imunitatii parlamentare si refuz sa ma prezint in fata procurorilor", le-a transmis Miron Mitrea colegilor, la inceputul sedintei de plen a Camerei Deputatilor.

Deputatul PSD a admis totusi ca prezentarea demisiei nu a fost un gest usor de facut dupa 12 ani de mandat parlamentar, dar ca "situatia penibila" in care se afla l-ar fi determinat sa ia o astfel de decizie.

Fostul ministru a tinut insa sa precizeze ca gestul demisiei nu echivaleaza cu punerea la dispozitia procurorilor.

A mai ramas Nastase. Mitrea si-a dat, barbateste, demisia din Parlament, este titlul din Gardianul. Miron Mitrea a renuntat la mandatul de deputat si s-a pus la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie.

Demisia din Parlament a social-democratului nu atrage dupa sine si renuntarea la politica, Miron Mitrea pregatindu-se pentru obtinerea unui nou mandat, de aceasta data de senator, in judetul Vrancea.

Dintre demnitarii pentru care DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunitatii a mai ramas doar fostul premier Adrian Nastase, care inca se mai bucura de scutul Camerei Deputatilor in fata procurorilor. Asta dupa ce senatorii au votat in sesiunea extraordinara ridicarea imunitatii pentru ministrii demnitari Codrut Seres si Paul Pacuraru.

Spre deosebire de seful sau pe linie de partid, Adrian Nastase, care tine cu dintii de mandatul de deputat, Miron Mitrea si-a dat, miercuri, demisia din Camera Deputatilor pentru a lasa justitia sa-si faca datoria.

Mitrea a promis, imediat dupa ce Parlamentul a respins cererea de incepere a urmaririi penale impotriva sa, ca in prima zi a sesiunii parlamentare isi va inainta demisia, lucru care s-a si intamplat. In alocutiunea sa in fata colegilor, Mitrea le-a explicat ca demisia prezentata este una de onoare, pe care ar trebui sa o faca orice barbat.

El a mai spus ca tot timpul a fost la dispozitia procuraturii, in care nu are incredere, si ca Parlamentul viitor va trebui sa se aplece mai mult asupra modului in care se face dreptate in Romania.

Mitrea: "Nu ma calugaresc, raman in politica", titreaza si Gandul. Miron Mitrea si-a petrecut o buna parte a zilei de miercuri anuntand si explicand, sigur de sine, demisia, pe care a prezentat-o drept o chestiune de onoare. Deputatul demisionar a insistat cu fiecare declaratie ca gestul sau nu inseamna ca se pune la dispozitia procuraturii.

"Nu fac gestul ca sa ma pun la dispozitia lor, am fost doi ani anchetat, stiu ce este acolo, n-am nici cea mai mica incredere in procurorii politici de la DNA, dar n-aveam cum sa ies onorabil, onoarea mea n-aveam cum sa mi-o apar ramanand in continuare in Parlament", a argumentat el.

Pesedistul a mai explicat ca face acest lucru pentru propria imagine, nu pentru cea a PSD - mai exact pentru a arata tuturor ca nu ii este frica si pentru ca este animat de principii ca "onoarea si cuvantul dat", care, desi "si-au pierdut oarecum importanta", definesc orice "barbat politic", declaratie intampinata cu aplauze entuziaste de colegii sai.

Mitrea si-a impanat discursul de adio din Camera Deputatilor cu atacuri la adresa modului in care functioneaza justitia, aratandu-se ingrijorat pentru cetatenii simpli care au de luptat cu abuzurile procuraturii.

Si cei de la Ziua scriu ca Mitrea il lasa in ofsaid pe Nastase. "Onoare" a fost cuvantul invocat de Miron Mitrea la prezentarea demisiei sale din Camera Deputatilor pentru a se pune la dispozitia procurorilor. El a sustinut ca nu va iesi din politica si ca va incerca la alegerile din toamna sa castige un mandat de senator in judetul Vrancea.

Gestul deputatului social-democrat il lasa in ofsaid pe colegul sau, Adrian Nastase, care s-a ascuns in spatele votului deputatilor pentru a bloca inceperea urmaririi penale in cazul sau. "Dosar politic" a fost motivul invocat de presedintele Consiliului National al PSD pentru a-si pastra imunitatea.

"Am venit in fata dumneavoastra sa va anunt ca imi depun demisia din functia de deputat in colegiul 41 Vrancea. Gestul meu a fost si este singura modalitate pe care am gasit-o ca sa ies dintr-o situatie neonoranta", a rostit deputatul PSD de la inaltul tribunei.

El a adaugat ca s-a simtit jenat cand i s-a tot spus ca se ascunde in spatele imunitatii parlamentare si de aceea a recurs la acest gest.

"Intru intr-un alt tip de legatura cu institutiile statului. Eu nu ma pun la dispozitia procurorilor. Am fost doi ani de zile si m-au anchetat, stiu ce este acolo si nu am nici cea mai mica incredere in procurorii politici de la DNA. Nu am incredere, dar onoarea nu aveam cum sa mi-o apar ramanand in continuare in Parlament", a declarat Mitrea.

Seful de campanie al pesedistilor va sta fara imunitate insa doar trei luni, deoarece la alegerile parlamentare candideaza pentru un post de senator in judetul condus de Marian Oprisan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
#Miron Mitrea, #demisie, #deputat, #ancheta , #DNA