Procesul lui Miron Mitrea a fost amanat cu o luna

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 11:41
1156 citiri
Procesul lui Miron Mitrea a fost amanat cu o luna
Foto: Newsin

Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, joi, pentru 19 mai, procesul in care social-democratul Miron Mitrea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie, deoarece Irina Jianu, inculpata in acest dosar, a cerut termen pentru a-si angaja avocat.

De asemenea, instanta suprema a amanat procesul din lipsa de procedura in cazul lui Nicolae Popescu, arhitect sef al Orasului Voluntari, de asemenea invinuit in prezenta cauza.

Miron Mitrea a fost trimis in judecata, pe 5 martie, de procurorii anticoruptie, pentru ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul ministru in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (M.L.P.T.L.), in perioada 2000-2004, este acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C. A mai fost deferit justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2001- 2002, Miron Tudor Mitrea, in calitate de ministru al M.L.P.T.L., a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 ROL, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Procurorii mai arata ca, pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor, in perioada 2001 - 2006, Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau si S.C.

Regal Glass S.R.L. Bacau sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate.

In schimbul foloaselor necuvenite primite, Miron Tudor Mitrea, in perioada executarii lucrarilor, a numit-o, promovat-o si mentinut-o pe inculpata Irina Paula Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul I.S.C, potrivit anchetatorilor.

In cursul anului 2006, fiind determinat de Miron Tudor Mitrea, Nicolae Popescu, in calitate de arhitect sef al Orasului Voluntari, a falsificat autorizatia de construire emisa in cursul anului 2001 de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, inscris pe care l-a incredintat, ulterior, inculpatului Miron Tudor Mitrea.

La randul sau, Miron Tudor Mitrea a predat acest document organelor de urmarire penala, cu prilejul efectuarii cercetarilor in prezenta cauza, in scopul inlaturarii acuzatiile vizand infractiunile de coruptie retinute in sarcina sa.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Miron Tudor Mitrea si Irina Paula Jianu, in vederea recuperarii prejudiciului produs firmelor de constructii. Acestea, la randul lor, s-au constituit parti civile in cauza.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii anticoruptie au inceput pe 1 octombrie 2008, pentru a treia oara, urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea in dosarul privind renovarea casei mamei sale, a informat DNA, pe 10 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Miron Mitrea proces, #Miron Mitrea judecat, #Irina Jianu mita , #DNA
Comentarii
S
S.C. JUSTITIA ''''LA ILIESCU SI PATRICIU'''' S.R.L.
rank 1
Nu pot sa nu repet comentariul de la http://www.ziare.com/Procesul_lui_Miron_Mitrea_incepe_la_ICCJ-722043.html