ICCJ: Irina Jianu a dispus distrugerea de documente privind lucrarile la casa mamei lui Mitrea

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 16:43
6911 citiri
ICCJ: Irina Jianu a dispus distrugerea de documente privind lucrarile la casa mamei lui Mitrea
Foto: ProTV

Irina Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), a dispus distrugerea unor documente referitoare la lucrarile efectuate la casa mamei lui Miron Mitrea, fost ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, se arata in motivarea condamnarii celor doi de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), sentinta care nu este definitiva.

Anterior acestor fapte, Irina Jianu ii predase lui Mitrea mai multe acte falsificate, care ar fi avut rolul de a da o aparenta de legalitate lucrarilor efectuate.

Potrivit sursei citate, este vorba despre o factura din data de 20.12.2001 emisa de S.C. Vertcon S.A. Bacau, in valoare de 3,5 miliarde lei vechi (350.000 lei noi - n.red.), avand atasate 12 documente tehnice (situatii de lucrari si un centralizator), precum si patru chitante care atestau ca mama lui Miron Mitrea a efectuat, in temeiul facturii, plati insumand 1.584.886.000 ROL.

"Initiativa falsificarii actelor anterior mentionate a apartinut inculpatei Jianu Irina Paula, care incepand cu luna februarie 2001, desi nu mai avea nicio calitate in cadrul S.C. Conimpuls S.A. Bacau si S.C. Vertcon S.A. Bacau, controla in fapt activitatea acestor doua firme. Din dispozitia sa, periodic (lunar, uneori chiar saptamanal), noua persoane cu functii de conducere ii prezentau stadiile de executie ale tuturor lucrarilor angajate de firme, situatia cheltuielilor pe fiecare obiectiv, cat si a sumelor incasate de la beneficiari. (...)

Pentru a ascunde, in contabilitate, cheltuielile facute pentru executarea lucrarilor de constructie si amenajare a imobilului (...), in perioada 2001 - 2006, inculpata Jianu Irina Paula i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau sa opereze inregistrari inexacte sau sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari in contabilitate, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate", se arata in motivare.

Urme sterse in 2004

Anchetatorii au stabilit ca urmele activitatii infractionale au fost sterse in anul 2004, la initiativa Alinei Jianu.

"La inceputul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Mitrea Miron Tudor, inculpata Jianu Irina Paula a dat dispozitie administratorilor S.C. Vertcon S.A si S.C. Conimpuls S.A. sa stearga inregistrarile din evidenta contabila informatizata, sa instraineze calculatoarele pe care fusesera implementate si sa distruga toate documentele financiare si tehnice.

De asemenea, a solicitat administratorilor S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau si S.C. Vertcon S.A. Bacau sa-i prezinte situatia cheltuielilor ocazionate de lucrarile de renovare, constructie si amenajare executate la imobil, dupa care a stabilit ca numai una dintre firme, respectiv S.C. Vertcon S.A. Bacau, sa emita pe numele Mitrea Viorica Gabriela o factura cu o valoare de 3,5 miliarde, suma reprezentand doar o parte din costurile aferente lucrarilor", se mai precizeaza in motivarea instantei.

In plus, pentru a crea aparenta ca valoarea facturata acopera integral costurile, Irina Jianu a convocat la sediul S.C. Conimpuls S.A. Bacau angajatii compartimentului tehnic, solicitandu-le sa intocmeasca o serie de documente tehnice care sa reflecte o valoare de 3,5 miliarde lei vechi.

Miron Mitrea, condamnat la inchisoare cu executare: Asta e! Am gresit, acum platesc

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost condamnat pe 15 octombrie la doi ani de inchisoare cu executare de judecatorii de la ICCJ in dosarul referitor la renovarea casei mamei sale din localitatea Voluntari. Mitrea a primit condamnarea pentru savarsirea infractiunii de luare de mita si a fost achitat pentru fals material in inscrisuri oficiale.

De asemenea, instanta a dispus incetarea procesului penal impotriva lui pentru savarsirea infractiunii de uz de fals. Tot in cazul lui Miron Mitrea, judecatorii au dispus confiscarea sumei de 169.000 lei, acesta avand de platit si 15.000 lei cheltuieli de judecata.

In acelasi dosar, fosta sefa a ISC, Irina Jianu, a fost condamnata la cinci luni inchisoare. In prezent, aceasta se afla in penitenciar, dupa ce a fost condamnata la sase ani in dosarul Trofeul Calitatii si la patru ani in dosarul Zambaccian.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Irina Jianu urme sterse Mitrea, #Irina Jianu casa Miron Mitrea , #PSD