Miron Mitrea, spargatorul de gheata

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 12:23
3023 citiri
Miron Mitrea, spargatorul de gheata

Nu sunt sigur ca Miron Mitrea vrea intr-adevar sa candideze la presedintia PSD, dar, in mod cert, domnia sa a deschis licitatia candidaturilor. Vineri dimineata spunea "sigur ca o sa candidez, nu exista alta solutie", dupa-amiaza a nuantat, "este o intentie", pentru ca seara sa revina la certitudinea de dimineata. Un joc de nuante care lasa loc pentru negocieri si intelegeri.

Este posibil ca Miron Mitrea sa fi fortat anuntul initial pentru a diminua presiunea de pe Cristian Diaconescu, astfel incat acesta sa se hotarasca pana la urma sa intre lupta, dupa cum este posibil ca acest anunt sa fi fost un balon de incercare pentru testarea aderentei in partid.

Greu de spus, deocamdata, ce sanse are Miron Mitrea intr-o viitoare confruntare. Nu este prea iubit in partid si la ultima confruntare a pierdut functia de secretar general, dar conditiile politice sunt diferite. In plus, taberele din PSD de-abia se formeaza si putini sunt liderii influenti care si-au manifestat optiunea in mod deschis. Sigur este in acest moment doar pe sprijinul lui Marian Oprisan si al lui Marian Sarbu.

Miron Mitrea mai face curte intensa unor nume grele a caror atragere ar putea conta mult, in frunte cu Adrian Severin, care s-a aratat onorat, dar ezitant, Cristian Diaconescu, caruia Mircea Geoana ii ofera insa functia de presedinte executiv (,,varianta unor echipe mi se pare foarte buna" a si spus fostul ministru de Externe), si Sorin Oprescu, care, deocamdata, a infirmat intentia de a reveni in PSD. O piesa importanta ar fi si Liviu Dragnea, care deocamdata pastreaza o discretie totala.

Ion Iliescu nu a comentat anuntul lui Miron Mitrea, pe care-l antipatizeaza, dar si-a nuantat pozitia. Dupa ce se arata mai mult decat favorabil lui Adrian Nastase, acum spune ca nu este momentul pentru discutii pe nume, ci pe principii. Fostul presedinte incearca sa-si negocieze o pozitie cat mai puternica in PSD, dupa congres. In plus, domnia sa are o polita grea la Mircea Geoana si este posibil ca, pana la urma, sa il sprijine pe cel care ii va aduce sansele cele mai mari sa o plateasca. La randul sau, Miron Mitrea evita orice atac dur la fostul presedinte a carui influenta o cunoaste.

In privinta celui care se profileaza ca principal competitor, Adrian Nastase, acesta

i-a intins, din spatele unei ironii, o capcana: poate nu candidez, putem colabora la o adica, dar numai departe de Traian Basescu si PD-L. Se pare Miron Mitrea i-a propus deja o formula in care sa-si pastreze functia de presedinte al Consiliului National.

Dar conditia lui Adrian Nastase este exact conditia pe care Miron Mitrea nu o poate indeplini. Domnia sa nu poate castiga presedintia partidului fara baroni. Ce vor baronii? Bani si putere. Adica la guvernare. Mircea Geoana plateste acum mai mult scoaterea PSD de la guvernare, decat pierderea alegerilor.

Putere le promite si Adrian Nastase, dar din 2012, dupa o opozitie aspra care sa le majoreze capitalul electoral. Sansa lui Miron Mitrea ar fi sa le promita puterea acum. E drept partajata cu PD-L, dar o vrabie sigura in mana. Asadar, canalele deschise catre Traian Basescu si PD-L reprezinta tocmai marele atu al lui Miron Mitrea in acest razboi: "Cat timp nu le dam oamenilor speranta ca vom ajunge la guvernare, ca vom fi din nou un partid important, riscam sa pierdem in continuare oameni."

De altfel, proiectul, ,,reforma statului", trimite la ,,modernizarea Romaniei" promovata de Traian Basescu. Gand la gand pentru o guvernare impreuna? Miron Mitrea si Traian Basescu s-au menajat foarte mult in ultima vreme. ,,Nu am obsesia Traian Basescu, nu ma culc seara numarand de cate ori l-am injurat", recunoaste Miron Mitrea.

Un lucru e cert si dl. Mitrea il stie foarte bine: in dezorientarea care domneste acum in PSD e nevoie de lideri puternici cu viziuni clare si cine se afirma mai repede ca atare este avantajat. Iar Miron Mitrea este un astfel de lider, ba chiar unul dintre putinii care chiar stie sa faca politica. Ca va folosi avantajul acestui start anticipat pentru propria candidatura sau ca moneda de schimb pentru a-si asigura o pozitie cat mai importanta intr-o viitoare echipa de conducere, ramane de vazut.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Miron Mitrea PSD, #Mitrea candidat PSD, #Candidatura presedintie PSD , #PSD
Comentarii
Poza cetatean_revoltat_apolitic
cetatean_revoltat_apolitic
rank 2
Poza opus9
opus9
rank 5
Miron Mitrea are tot ce i-ar trebui ca sa fie barbat in politica romaneasca ... daca nu ar avea si destule tinichele legate de coada, el cu Diaconescu si cei de la Cluj ar putea promite un viitor posibil PSD-ului !