Miron Mitrea, despre candidatul ofiter acoperit, Ponta - Basescu - Udrea si turul doi dorit de PSD Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 12:11
15048 citiri
Miron Mitrea, despre candidatul ofiter acoperit, Ponta - Basescu - Udrea si turul doi dorit de PSD Interviu

Turul al doilea al prezidentialelor va fi intre Victor Ponta si Klaus Iohannis, insa contracandidatul pe care l-ar dori PSD in finala este Elena Udrea: ar semana cu turul al doilea Iliescu - Vadim Tudor, afirma deputatul PSD Miron Mitrea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Miron Mitrea se arata convins ca Victor Ponta va castiga alegerile si admite ca "ar fi putin probabil sau, in orice caz, foarte dificil sa ne mentinem majoritatea daca pierdem prezidentialele".

In privinta suspendarii presedintelui Traian Basescu, Miron Mitrea afirma ca este exclusiv o chestiune de oportunitate politica, de strategie electorala si de aceea decizia trebuie luata numai cu toate cercetarile sociologice in fata.

In interviul pentru Ziare.com, Miron Mitrea a dezvaluit si cine are cele mai mari sanse sa fie presedinte al PSD de anul viitor.

PSD ezita in chestiunea suspendarii presedintelui. Ar trebui sau nu suspendat Traian Basescu a treia oara?

PSD nu e de acord cu Tariceanu: De ce mai facem suspendarea cand oricum Basescu pleaca?

Exista argumente. Traian Basescu a cam incalcat Constitutia. Dar decizia este una de oportunitate politica. Nu oportunitate pentru noi ca tara. Din acest punct de vedere, suspendarea nu e importanta.

Si de aceea pentru a sti cum e mai bine si a va raspunde ar trebui sa am in fata toate sondajele de opinie, toate focus-grupurile. La grupul parlamentar au fost pareri pro si contra, le-am trimis la decizia de campanie. Eu am spus doar ca trebuie analizat cu mare aplecare, pentru ca decizia poate influenta direct alegerile.

Deci este strict o decizie de strategie electorala?

In mod cert. Sau macar influentata puternic de aspectul electoral.

Cum vi se pare aceasta campanie electorala?

Care campanie? Deocamdata stam in ecuatia obisnuita a ultimilor ani, pro-contra Basescu, si nu ma astept sa iasa mult din asta. Aud tot felul de voci care spun ca in campanie ar trebui sa existe un proiect de tara. In regula!

Dar campania este o chestiune simpla, ca baza. Ai nevoie de doi candidati, unul baiatul alb, altul baiatul negru. Si fiecare tabara prezinta povestea cu Zmeul si Fat-Frumos acuzandu-l pe celalalt ca e Zmeul. Cam asta e campania.

Tema Traian Basescu e inca suculenta, desi pentru multi parea consumata. Nu e consumata. Traian Basescu nu va sta acasa, ca sa vada cum merge treaba, si joaca. Si atunci unii vor exploata antipatia fata de el, altii simpatia pe care o mai are.

In toate aparitiile publice, Traian Basescu demonizeaza candidatii dreptei, cu exceptia Elenei Udrea, despre care admite insa ca nu are foarte multe sanse. Nu ii netezeste astfel Traian Basescu drumul lui Victor Ponta? Sunt voci care acuza un blat.

Basescu: Boc, indiscutabil mai bun decat Iohannis. Draga Vasile, puteai sa cauti pe cineva in PDL

Nu. Traian Basescu stie sa joace, sa se bata. Are un candidat care, ca prezenta publica, mediatica, e foarte abil - Elena Udrea. Daca n-ar avea legate de picioare greutatile din timpul guvernarii Boc si ale propriului mandat, ar reusi sa se miste mult mai usor, probabil.

Se misca bine, desi nu are nicio sansa sa intre in turul al doilea si Traian Basescu joaca, cel putin aparent, pentru ea.

Ar conveni PSD ca Elena Udrea sa ajunga in turul al doilea?

As fi fericit. Ar fi cel mai bun candidat in turul al doilea. Are o incapacitate evidenta de a lua voturi dintr-o anumita zona a dreptei. Un tur al doilea Ponta- Udrea ar semana cu turul al doilea Iliescu - Vadim Tudor. Ca lupta politica, nu ca tipologie de candidati. Acela a fost turul al doilea cel mai simplu. Nu ne-am omorat cu firea.

Traian Basescu lupta pentru zona lui, Victor Ponta pentru zona lui si cand se intalnesc pe ring nu mai e problema ce fac ceilalti.

Deci pe Elena Udrea ati dori-o in turul al doilea. Cine v-ar ingrijora in turul al doilea?

Dupa cum arata sondajele, cel mai consistent e Iohannis. Toti candidatii de pe piata taie electoratul: au sprijinitori vocali, au electorat impotriva la fel de vocal. Iohannis nu taie nimic. Nu are nici sprijinitori, nici adversari furibunzi.

Asta in general e rau, cine nu taie nu castiga. Dar s-au mai vazut minuni. Nu cred sa fie o minune acum, dar sunt convins ca turul al doilea va fi Ponta - Iohannis. Victor va castiga, dar nu cu 60%. Va castiga cu 55-56%, pe acolo.

Victor Ponta pleaca spre turul I cu cele mai mici procente fata de toti candidatii PSD la prezidentialele de pana acum. Nu e un handicap?

E un avantaj. Asta inseamna ca exista pe piata si contracandidati care nu sunt neaparat adversarii nostri virulenti si putem face in turul al doilea o alianta cu mult mai serioasa decat in cazul lui Geoana.

Va referiti la Calin Popescu Tariceanu?

Nu numai. Sa vedem cum evolueaza lucrurile. Ma refer si la UDMR, de exemplu.

In curand va intra in dezbatere proiectul autonomiei Tinutului Secuiesc cu prevederi foarte radicale. Asta nu va crea probleme in relatia cu UDMR?

Raspunsul nostru e nu si punct. Sunt chestiuni care se negociaza si chestiuni care nu se negociaza. Si nici UDMR nu crede el, dar trebuie sa dea ceva electoratului sa-i mai voteze. Nici ei nu cred ca in Romania va trece asa ceva. Nu exista tara europeana care sa se compare cu noi din punctul de vedere al drepturilor minoritatilor. Suntem tinta unde trebuie sa ajunga restul.

Ion Iliescu si-a exprimat de mai multe ori rezerve in ceea ce priveste maturitatea politica a lui Victor Ponta. Le impartasiti?

Victor e totusi in politica de 20 de ani, e premier de 2 ani si jumatate, cred ca a capatat ceva experienta. Sigur, nu apreciez toate gesturile lui, dar pe majoritatea da.

Declaratia in care compara regimul Basescu cu regimul nazist din ce categorie face parte?

A fost neinspirata, grabita. Dar asta e tipic pentru o anumita varsta. A fost o tusa cam groasa, dar nici n-a omorat pe nimeni.

Si daca Victor Ponta va pierde si daca va castiga alegerile, PSD va avea alt presedinte. Pe cine vedeti in aceasta pozitie?

Nu m-am gandit serios. Vom discuta acest aspect la congresul din februarie. Cum eu pariez pe victoria lui Victor Ponta, pana la congres va conduce presedintele executiv Liviu Dragnea si apoi vom vedea cat de abil va fi, daca va reusi sa organizeze un congres in care sa fie reales. Dar in mod cert pleaca cu prima sansa.

Si premier cine va fi in locul dlui Ponta in cazul victoriei?

Nu imi spun punctul de vedere. Il am foarte clar, dar nu e momentul sa-l fac public.

Dar daca dl Ponta pierde, va asteptati la o schimbare de majoritate in Parlament si la pierderea guvernarii de catre PSD?

Ar fi putin probabil sau, in orice caz, foarte dificil sa ne mentinem majoritatea daca pierdem prezidentialele. Asa am facut noi, politicenii, jocul cu stupizenia celor 5 ani care catalizeaza manevrele, miscarile.

Ajungi sa intri intr-o sala a partidului tau si sa nu-i cunosti pe jumatate dintre cei pe care-i vezi. Eu nu-i aplaud nici cand pleaca, dar nici cand vin.

Si in aceste conditii sunteti de acord cu ordonanta primarilor, initiata de dl Dragnea?

Eu sunt impotriva legii care leaga primarii de partid. Am sprijinit-o initial pentru ca nu i-am anticipat efectele perverse. Nu m-am gandit ca vom vedea un primar al unui partid care va face campanie pe afise cu candidatul altui partid. Nu am anticipat o asemenea parsivenie.

Uitati-va la Boc de la PDL, care se plimba de mana cu dna Udrea. E decizia lui, dar de ce nu renunta la primarie? Daca chiar crezi in ceva, mai si platesti pentru credinta ta.

Cand ne-a fost prezentat proiectul de ordonanta la Tulcea, eu am propus sa lichidam legea. Atata timp cat primarul e intr-un partid, apare pe poza cu candidatul altui partid si nu pateste nimic, ce rost are sa ne facem ca il tinem in partid?

Legatura intre un politician ales si partid este una de credinta nu de lant, iar daca sistemul tau de selectie e atat de prost incat iti pleaca oamenii a doua zi dupa un interes, e problema ta ca partid. Iar negocierile sunt, sa stiti, uneori la un nivel jenant: imi angajeaza nu stiu ce ruda, nu stiu pe unde, lucruri de felul acesta. Am mai participat si eu la chestii de genul acesta, cu neplacere.

Nu se intampla numai la noi povestea asta cu transferurile. Dar in tarile cu mai multa rigoare sunt mai putine pentru ca oamenii sunt mai seriosi, iar populatia e mai atenta. In Germania sau Austria risti sa nu te mai aleaga nimeni daca ai facut o asemenea manevra. Chiar daca tu esti un politician ca toti politicienii, mai mult dupa interesele tale decat dupa mandat, nu te lasa electoratul sa faci asta.

Cine este candidatul ofiter acoperit despre care vorbeste Traian Basescu?

Deja fiecare are adevarul lui. Pui ceva pe media si fiecare cetatean gandeste ceva. Dar eu cred ca vom afla. Ori o spune Traian Basescu, ori sifoneaza altcineva. Am vazut deja la TV mai multe abordari ale acestei chestiuni. Unele erau neutre, altele nu. Una e sa vorbesti de ofiteri acoperiti, alta de spioni.

Basescu explica "dezbracarea" prezidentiabililor: Sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti

Ati votat reducerea CAS cu 5%. V-a convins ministrul Finantelor ca e sustenabila anul viitor?

Nu m-a convins deloc si nici nu era nevoie. Eu sustin masura aceasta de 5-6 ani. Trebuia facut imediat ce permitea bugetul.

Si acum permite?

Acum suntem la sfarsit de an si permite, s-au gasit bani. De unde se vor gasi anul viitor? Din buget. Se pun sumele pe masa, nu vor fi platite alte lucruri. Vom vedea care cand se va face bugetul. E lege, trebuie sa o pui in practica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Miron Mitrea PSD, #Ponta Udrea Iohannis, #suspendare Traian Basescu presedinte, #candidat ofiter acoperit , #PSD