Mitrea ii da replica lui Ponta, tot pe blog

Marti, 02 Februarie 2010, ora 17:05
3471 citiri
Mitrea ii da replica lui Ponta, tot pe blog
Foto: realitatea TV

"Nu cred ca partidele politice trebuie sa fie proprietare de presa", ii da replica Miron Mitrea, colegului sau de partid Victor Ponta, care recent a publicat pe blog 22 de propuneri de reformare a PSD.

Mitrea raspunde punct cu punct la acestea si spune ca se bucura ori de cate ori aude ca "un coleg are propriile idei si nu face copy-paste dupa texte mai vechi din brosurile de partid", chiar daca nu pare a impartasi in totalitate ideile exprimate de Ponta.

"Victor propune reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale - colegiile si nu administrativ teritoriale. Eu cred ca este o greseala. Atata timp cat inca se discuta despre modificarea legii electorale, colegiile nu sunt nici ele batute in cuie. Nu putem reorganiza partidul ori de cate ori se modifica un colegiu. In plus, s-ar produce o faramitare a partidului care ar ridica probleme mari de organizare si coordonare", scrie senatorul PSD pe blog.

In schimb acesta este de acord ca partidul are nevoie de o organizare mult mai eficienta in comunitatile romanesti din strainatate, lacuna dovedita clar la ultimele alegeri prezidentiale.

Mitrea mai considera ca alegerea presedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului este o idee interesanta dar foarte greu de pus in practica. In schimb, el sustine ca intreaga conducere a partidului trebuie sa isi depuna mandatul dupa fiecare ciclu major de alegi, pentru a obtine un nou vot de incredere.

Geoana, "un lider de partid slab si un candidat la presedintie mediocru"

Tot pe pozitii contrare se afla cei doi vicepresedinti PSD si in ceea ce priveste desemnarea candidatului la presedintie. "Liderul partidului ales si confirmat in anul anterior alegerilor prezidentiale va fi, in mod automat, candidatul PSD la presedintie. Aici nu sunt de acord cu Victor. Nu cred ca trebuie sa mai mergem pe aceasta idee. Poti fi un foarte bun lider de partid, dar un candidat nepotrivit pentru presedintia tarii. Sau, daca luam exemplul din 2009, poti fi un lider de partid slab si un candidat la presedintie mediocru", afirma Mitrea.

Printre alte opinii divergente exprimate de acesta pe blog se mai numara conditionarea dreptului de a candida pentru o functie in conducerea centrala a PSD de confirmarea anterioara a candidatului in cadrul unui scrutin public pentru o structura centrala sau locala dar si stabilirea politicii de aliant o data pe an, la Conventia anuala.

"Aliantele nu se pot bate in cuie o data pe an. Ele trebuie facute sau desfacute si in functie de conjuncturile de pe scena politica. Insa aceste decizii trebuie luate in mod transparent, cu consultarea organizatiilor din tara", considera Mitrea.

Tot pe pozitii contrare se afla cei doi si in ceea ce priveste propunerea de a construi sau sprijini transparent institutii media care sa sustina pozitii de stanga. "Am dubii serioase asupra acestei chestiuni, mai ales ca noi am mai incercat in trecut astfel de lucruri. Eu nu cred ca partidele politice trebuie sa fie proprietare de presa", mai considera Miron Mitrea.

De asemenea, in timp ce Ponta propune ca PSD sa se deschida pentru colaborare in fata societatii civile, Miron Mitrea considera ca PSD trebuie sa isi pastreze "relatii privilegiate cu sindicatele. Trebuie ca PSD sa revina la sistemul de colaborare cu sindicatele pe care l-a avut in perioada 2000 - 2004 si care a functionat foarte bine".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Miron Mitrea PSD, #MItrea Ponta reforma PSD, #Mitrea PSD proprietar presa , #PSD