Lupta anticoruptie, mimata convenabil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Mai 2008, ora 22:43
2838 citiri
Lupta anticoruptie, mimata convenabil

Miron Mitrea are toate motivele sa stea din ce in ce mai linistit. Riscul sa ajunga sub urmarire penala este tot mai mic.

Cererea procurorilor de avizare a urmaririi penale nu numai ca nu a ajuns in dezbaterea Camerei, dar nici macar de Biroul Permanent nu trece din lipsa de cvorum.

Codrut Seres si Paul Pacuraru pot fi la fel de relaxati. Pentru ei nici macar senatorii din comisia juridica din nu reusesc, din acelasi motiv, sa faca un raport, desi pornisera la treaba cu mare elan, promitand ca raportul final va da o recomandare clara plenului. Poate viitorului plen, la cum arata lucrurile.

Dosarul lui Adrian Nastase nici la comisia juridica nu a ajuns si chiar daca ajunge, cand sa mai faca si cvorum? Raportul facut de comisia juridica in cazul Mitrea arata clar cum stau lucrurile, dincolo de mascarada procedurala.

PSD sustine ca "nu exista elemente care sa justifice cererea urmaririi penale a lui Mitrea, intrucat nu exista nicio dovada care sa ateste angajarea si promovarea Irinei Jianu".

"Asa-zisa mita consta in renovarea si extinderea unei case inexistente", deoarece la data la care a fost angajata Irina Jianu mama fostului ministru nu detinea imobilul respective.

Perspicace, PSD a observat ca dosarul lui Mitrea este "un dosar politic exploatat mediatic", altfel spus un abuz al DNA. Si de ce oare n-ar putea fi lasata justitia sa ajunga la aceste concluzii, daca ele sunt indubitabile? N-ar fi achitarea adevarata victorie a unui nevinovat?

Liberalii s-au ascuns dupa degete. Nu vor face nicio recomandare plenului, pentru ca nu se pot substitui organelor de ancheta. Dar oare nu chiar asta fac prin faptul ca nu dau lumina verde justitiei sa vada ea daca exista sau nu fapte penale? Cat despre votul in plen, cand se va ajunge la el, intentia e transparenta cat timp liberalii considera ca "faptele lui Mitrea nu sunt dovedite".

Conservatorii au incercat cea mai ambigua pozitie, semn ca Sergiu Andon a vazut in dosar ce era de vazut si nu vrea sa se compromita profesional. PC sustine ca "solutia procedurala care se contureaza ar fi aceea de neincepere a urmaririi", pe motiv ca "probele nu sunt suficient de convingatoare si ca este putin probabil sa se ajunga la trimiterea in judecata a lui Mitrea", dar, avertizeaza PC, daca plenul nu va cere urmarirea penala, s-ar putea pune in postura de "spalare a vinovatiilor".

"Cu coruptia in gura"

De partea cealalta, o surpriza. PRM se pronunta pentru inceperea urmaririi penale pentru ca ar exista probe referitoare la fapte concrete, dar si un autodenunt, care impune verificarea sa penala. Se pare ca nici Lucian Bolcas nu risca discreditarea ca jurist, insa, pe de alta parte, PRM stie ca nu e niciun risc avand in vedere majoritatea taberei aparatroilor lui Mitrea.

In sfarsit, grupul PDL sustine inceperea urmaririi penale, pe motiv ca "exista elemente care sustin nevoia inceperii urmaririi, conform sesizarii DNA", dar si pentru ca "doar in acel cadru procedural se poate statua asupra vinovatiei sau nevinovatiei domnului Miron Mitrea".

Daca ce vorbesc si ce fumeaza ar fi acelasi lucru, argumentele democrat liberalilor ar fi valabile si salutare. Atat doar ca exact aceiasi deputati PD-L au obtinut la Curtea Constitutionala eliminararea din Legea controlului averilor demnitarilor prevederea potrivit careia averile nejustificate pot fi confiscate.

Deputatii PD-L au argumentat in sesizarea lor ca "in cazul veniturilor dobandite nejustificat este posibil sa nu se puna problema ilicitului, pentru ca cel in cauza nu a prezentat din neglijenta sursa legala a dobandirii lor", deci confiscarea acestor averi ar fi o masura disproportionata in raport cu respectiva neglijenta. Curat anticoruptie! Si nu e doar problema legii in cauza.

Decizia Curtii s-ar putea intoarce impotriva legii ANI care, la insistentele ministrului Catalin Predoiu, sanctioneaza averile nejustificate. Se pot folosi aceleasi argumente si m-as mira sa nu se intample la fel.

Daca le punem cap la cap, ajungem la, poate, cea mai mare problema a Romaniei. Faptul ca intr-o masura mai mica sau mai mare intreaga clasa politica este coalizata impotriva anticoruptiei. Au facut cu adevarat ceva in aceasta directie doar doi independenti - Monica Macovei, alungata pana la urma din ministerul Justitiei, si Catalin Predoiu, pe care probabil numai scurtimea mandatului ramas il va salva de la aceeasi soarta.

Altfel, toate partidele stau cu "coruptia in gura" ca sa citam un alt personaj care a facut poteca la Curtea Constitutionala in incercarea, reusita pana acum, de a scapa de judecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație din Columbia a fost asasinat într-un magazin. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin se poate observa cum Jaime Vasquez, în...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#coruptie, #Miron Mitrea, #dosare , #stiri Miron Mitrea