Elena Udrea, contestata de fondatorii Miscarii Populare: Se dezice de Traian Basescu!

Marti, 19 August 2014, ora 12:09
16310 citiri
Elena Udrea, contestata de fondatorii Miscarii Populare: Se dezice de Traian Basescu!
Foto:miscareapopulara.eu

Declaratia Elenei Udrea conform careia l-a ales pe Cristian Diaconescu pentru a candida la presedintie doar pentru a "tempera spiritele", afirmatie care a dus la demisia acestuia din PMP, i-a indignat pe o parte dintre fondatorii Miscarii Populare.

Ei s-au solidarizat cu Cristian Diaconescu, subliniind in primul rand valoarea superioara pe care o are acesta ca om politic, dar mai ales faptul ca ea a fost confirmata chiar de presedintele Traian Basescu, considerat "parintele spiritual" al Miscarii Populare (foto).

Intr-adevar, presedintele Traian Basescu a semnat pe lista de sustinatori ai lui Cristian Diaconescu si a spus despre acesta ca "este exact pe profilul pe care un presedinte trebuie sa il aiba", dar si "cel mai legitim om la functia de presedinte al Romaniei".

De ce il vrea Basescu pe Cristi Diaconescu la Cotroceni: Alegerile aduc o armata de nulitati (Video)

Dragos Ciuparu: Interesele personale si de gasca sunt puse deasupra interesului general

Prof.univ. Dragos Ciuparu, unul dintre fondatorii Miscarii Populare, dar si ai Partidului Miscarea Populara, a comentat situatia in care se afla acum acest proiect politic, spunand ca s-a ajuns, la fel ca in toate celelalte partide, ca "interesele personale si de gasca" sa fie deasupra interesului general.

"Inca de la inceputul proiectului Miscarea Populara am fost constient si am avertizat despre riscul cel mai mare pentru aceasta initiativa plina de bune intentii. Evolutiile ulterioare au aratat ca nu am stiut sa administram aceste riscuri: PMP a sfarsit prin a se comporta intocmai ca celelalte partide si a pierdut, pe rand, toate trasaturile care-l diferentiau pe scena politica din Romania. O ultima incercare de a fi altceva a fost nominalizarea unui candidat compatibil cu principiile si valorile initiale ale Miscarii Populare in cursa pentru Cotroceni.

Astazi suntem martorii dezvelirii in toata splendoarea a ceea ce s-a ales de bunele intentii: Cristian Diaconescu a inceput sa para inadecvat pentru ceea ce a devenit Partidul Miscarea Populara! Nu ma mira, dar nici nu pot sa trec sub tacere lipsa totala de corectitudine si bun simt a celor care au gasit de cuviinta sa trateze in acest fel un om de calitatea umana si intelectuala a lui Cristian Diaconescu. Ca in toate celelalte partide, interesele personale si de gasca sunt deasupra interesului general", a declarat Dragos Ciuparu pentru Ziare.com.

De la Yale University, in politica romaneasca - Interviu cu Dragos Ciuparu, fondator PMP

Radu Borza: O persoana nu poate sustine mai multi candidati la prezidentiale

Mai mult, Radu Borza, de asemenea fondator al Miscarii Populare, atrage atentia asupra faptului ca Traian Basescu a semnat deja pentru sustinerea lui Cristian Diaconescu, iar legea spune ca o persoana nu poate sustine mai multi candidati.

"Am certitudinea ca singura persoana care este potrivita pentru a candida la prezidentiale din partea PMP este Cristian Diaconescu, care de altfel este sustinut si de semnatura presedintelui Traian Basescu (prima pe listele de sustinere a lui Cristian Diaconescu).

Ca sa nu existe vreun dubiu: in conformitate cu legile electorale o persoana nu poate sustine mai multi candidati la prezidentiale, asadar singura persoana pe care presedintele Traian Basescu a sustinut-o si o va sustine la presedintie este domnul Cristian Diaconescu. Singura persoana careia i se poate imputa nerealizarea obiectivului partidului (promovarea domnului Cristian Diaconescu drept candidat la presedintie) este presedintele partidului, doamna Elena Udrea (sa nu uitam ca ea a fost cea care a anuntat candidatura presedintelui FMP) ", a declarat Radu Borza pentru Ziare.com.

Elenina Nicut: Dezicerea de Cristian Diaconescu echivaleaza cu dezicerea de Traian Basescu

Avocata Elenina Nicut, un alt fondator al Miscarii Populare, a criticat foarte dur situatia din partid si le-a cerut celorlalti colegi sa nu ramana pasivi.

"Nu pot sta deoparte sa asist cum chiar se duce de rapa munca mea si a tuturor celor care au pus suflet, munca, minte si multe alte cele in proiectul Miscarea Populara. (...) Nu pot admite ca minti modeste, compensate de slugarnicie, sa ia fata ratiunii si bunului simt. Nu pot admite ca niste saltimbanci sa sfideze cuvantul presedintelui Basescu si sa puna in discutie potentialul politic si competenta unui om la nivelul caruia nu se vor ridica nici in 9 vieti.

Cristian Diaconescu este nu doar candidatul cu cele mai multe calitati pentru a detine functia suprema in stat, dar si membru fondator si presedinte al Fundatiei Miscarea Populara. (...) Eventuala dezicere de candidatul Cristian Diaconescu echivaleaza practic cu dezicerea de Fundatia Miscarea Populara si parintele spiritual al acesteia, Traian Basescu", a scris in urma cu cateva zile pe Facebook Elenina Nicut, cerandu-le si celorlalti fondatori sa isi exprime public parerea.

Mai mult, luni, dupa demisia lui Cristian Diaconescu, Elenin Nicut l-a felicitat pe acesta pentru decizia luata.

"Absolut intemeiata si onorabila decizia lui Diaconescu Cristian. Nu avea de ce sa legitimeze mizeria care colcaie de ceva vreme in PMP, mizerie convertita 'democratic' intr-un CN atent 'pregatit'. Daca nu as fi asistat la niste asa zise alegeri interne in PMP, n-as zice", a postat aceasta pe reteaua de socializare.

O eroare fatala. "Ultimul mohican" pleaca din PMP

Tot luni, dar inainte de anuntul facut de Cristian Diaconescu, europarlamentarul PMP Cristian Preda a criticat vehement schimbarea de directie asumata de Elena Udrea.

"Presedintele a anuntat public ca Diaconescu are cel mai bun profil pentru a-i succeda in cea mai inalta demnitate din stat. Elena Udrea nu va putea recupera sprijinul presedintelui fara a-l decredibiliza", a comentat Cristian Preda.

Cristian Preda: Udrea nu are profil de prezidentiabil. S-ar putea sa piarda partidul

La randul lor, Teodor Baconschi si Adrian Papahagi, fondatori ai PMP, s-au alaturat prin comentarii publice pozitiei exprimate de Cristian Preda.

"Ceea ce se intampla acum in PMP este o insulta la adresa inteligentei electoratului nostru. Ne-am chinuit, cei care am fondat FMP si PMP, sa construim un partid altfel, alternativa la o clasa politica expirata. Aceasta incercare a esuat. PMP nu mai reprezinta decat vehicolul ambitiei personale a doamnei Elena Udrea", a scris, luni, pe Facebook Adrian Papahagi, dupa ce in repetate randuri in ultimele zile a atacat-o dur pe aceasta, catalogand-o drept "toxica" pentru partid.

Adrian Papahagi, fost membru PMP: Udrea este toxica si lipsita de substanta

"Cred totusi ca scara valorilor nu va fi definitiv rasturnata. E doar un final grotesc de ciclu politic", a raspuns pe Facebook Teodor Baconschi.

In plus, acesta a remarcat ca mai multi prezidentiabili de valoare ai dreptei au fost "casapiti" si a ironizat intentia Elenei Udrea de a candida la presedintie.

"Inteleg din media ca domnul Cristian Diaconescu - ultimul mohican - pleaca din PMP. Si uite asa, rand pe rand, au fost casapiti MRU, Predoiu, Macovei, Marian Preda, Daniel Funeriu, Adrian Papahagi, Diaconescu si toti ceilalti. Nu era niciunul suficient de scolit, de experimentat, de plauzibil in calitate de prezidentiabil. Vorba cantecului: Only You!", a scris pe Facebook Teodor Baconschi, facand trimitere la Elena Udrea.

Sebastian Lazaroiu: Iohannis ajunge in turul doi tacand din gura

La randul sau, sociologul Sebastian Lazaroiu, un alt fondator al Miscarii Populare, i-a avertizat pe cei din PMP ca risca foarte mult. "Acum ca Miscarea Populara are doi candidati, daca Monica Macovei mai scapa vreo comparatie elogioasa si inadecvata la adresa ei, Iohannis intra in turul doi facand ce stie el sa faca mai bine: sa taca. Penibil e prea mult spus? sau prea putin?", a comentat acesta pe Facebook.

Eugen Tomac, Marian Preda, Daniel Funeriu si Georgeta Condur nu au putut fi contactati de Ziare.com pentru a-si prezenta punctele de vedere, iar Cristian Hrituc a declarat ca nu doreste sa comenteze, in calitatea sa de consilier prezidential.

Cum a ajuns PMP in criza

Elena Udrea a recunoscut saptamana trecuta ca s-a folosit de Cristian Diaconescu pentru a musamaliza esecul inregistrat la alegerile europarlamentare, cand PMP nu a obtinut peste 10%, asa cum se angajase.

Revolta in PMP Ce spune Udrea despre candidatul la prezidentiale si excluderea Elenei Basescu

Pentru ca desemnarea sa a fost pusa in discutie desi fusese facuta in mod statutar, Cristian Diaconescu a decis, luni, sa demisioneze din partid si sa candideze ca independent.

Cristian Diaconescu demisioneaza din PMP. Va candida independent la prezidentiale

Marti seara, conducerea PMP se va reuni pentru a decide, inca o data, cine va fi candidatul la Cotroceni, Elena Udrea aratandu-se dispusa sa intre in cursa electorala si sustinand ca este capabila sa il invinga pe Victor Ponta.

Udrea, gata de prezidentiale: Il pot bate pe Ponta! Ce spune despre demisia lui Diaconescu

Filialele judetene s-au impartit deja in doua tabere, unele care il sustin pe Cristian Diaconescu, iar altele care cred ca Elena Udrea ar fi un prezidentiabil mai bun.

Revolta in PMP Partidul cu Udrea, Fundatia cu Diaconescu?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cristian Diaconescu independent presedintie, #fondatori Miscarea Populara Diaconescu presedintie , #Cristian Diaconescu