Liderul Miscarii Populare, despre Udrea, plecarea din PDL si bataia de joc a USL - Interviu

Joi, 25 Iulie 2013, ora 18:53
5965 citiri
Liderul Miscarii Populare, despre Udrea, plecarea din PDL si bataia de joc a USL - Interviu

Deputatul Eugen Tomac, liderul Partidului Miscarea Populara, spune ca aceasta formatiune a aparut in conditiile in care Opozitia pe scena politica lipseste in acest moment, iar USL isi bate joc de romani.

Tomac a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca a plecat din PDL pentru ca acesta nu mai sustinea proiectele lui Traian Basescu, iar oameni din conducere spuneau ca "Basescu le aresteaza primarii". Cu toate astea, el a asigurat ca Miscarea Populara va fi un partid pe baze noi, nu va distruge PDL.

El a vorbit si despre faptul ca Elena Udrea a fost cea care a anuntat crearea Miscarii Populare, subliniind ca aceasta e deputat PDL si mai multi oameni din PDL stiau despre aceasta mutare. Tomac nu a discutat insa cu fosta ministresa despre venirea ei in Miscarea Populara si nu a spus nici daca Elena Basescu ar putea face parte din aceasta.

Citeste interviul acordat Ziare.com de presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac

Cum se va construi Miscarea Populara, de unde va aduce oameni? Veti lua oameni de la PDL, ruta pe care ati venit si dvs?

Aproape 60% dintre romani nu au incredere in partidele politice existente. Ba mai mult, dincolo de programe politice putin credibile, pe romani nu ii mai conving nici modelele organizationale propuse de partide, nici politica resurselor umane din interiorul acestora.

Tocmai de aceea, Partidul Miscarea Populara apare pe fondul unor asteptari populare reale din partea romanilor. Dupa cum am afirmat deja, noi nu vrem sa infiintam un alt partid, noi vrem sa infiintam un altfel de partid. Vrem sa construim un partid in care oamenii competenti, responsabili si preocupati de viitorul acestei tari sa isi gaseasca locul, un partid in care sa se regaseasca toti aceia care vor sa puna tara pe alte sine, sa mergem intr-o directie mai buna, atata vreme cat mai avem sine in aceasta tara si nu sunt cu totul furate si acestea de guvernarea USL.

Sunt convins ca vor veni alaturi de noi toti cei care sunt ingroziti de haosul si politica lipsei bunului simt pe care le-a instalat USL-ul. Daca facem un bilant al actualei guvernari socialisto-liberale, vom observa ca niciuna din promisiunile lui Ponta si Antonescu nu s-a realizat. Ceea ce insa au facut, si cu varf si indesat, a fost sa ii minta pe romani.

M-ati intrebat de PDL. Va marturisesc cu toata sinceritatea ca, in momentul in care am decis sa intru in politica, in 2008, am fost convins de faptul ca proiectele promovate de presedintele Traian Basescu si sustinute, la acea vreme de PDL, sunt necesare pentru Romania. Eu am aceeasi convingere si astazi. Insa, din pacate, nu aceeasi convingere o are si conducerea actuala a PDL-ului.

Am ajuns sa nu ma mai regasesc intr-un partid in care, aproape zilnic, auzeam fraze de genul: "am pierdut alegerile din cauza guvernarii Boc" sau "Basescu ne aresteaza primarii". Un partid si o conducere cu adevarat responsabila nu s-ar fi comportat astfel.

Miscarea Populara va fi un altfel de partid, unul deschis, care va primi in randurile sale pe toti cei care cred si sustin reformele demarate de presedintele Romaniei.

Cum ati devenit alegerea pentru a fi liderul interimar al Miscarii Populare? Cine v-a propus si de ce ati acceptat?

M-am bucurat enorm atunci cand a aparut Fundatia Miscarea Populara, am urmarit programul si activitatea acesteia inca din clipa in care a fost constituita.

Ulterior, am purtat discutii cu membrii ei fondatori despre necesitatea de a crea o noua structura politica, una care sa corespunda asteptarilor romanilor. Astfel s-a nascut ideea infiintarii Partidului Miscarea Populara. Dupa consultarea membrilor fundatiei, bineinteles.

Urmare a mai multor runde de discutii cu si intre membrii fondatori, am primit aceasta propunere de a coordona provizoriu activitatea Partidului Miscarea Populara, pana la momentul organizarii congresului. Am avut propria analiza si sigur am acceptat aceasta responsabilitate, pentru ca imi doresc sa construim un partid in care sa se regaseasca toti oamenii corecti, muncitori si preocupati de viitorul Romaniei. O alternativa credibila la aceasta majoritatea a USL, care isi bate joc constant de romani.

E posibil sa va vedem presedinte si dupa ce Miscarea Populara va avea primul congres?

In acest moment, prioritatea mea si a echipei Partidului Miscarea Populara este inregistrarea formatiunii. Vrem sa infiintam cat mai repede organizatii in toata tara. Am stabilit planul de activitate pentru perioada imediat urmatoare si urmeaza sa mergem in toate judetele pentru a participa la constituirea filialelor partidului. Suntem o echipa dinamica si vrem sa facem ceea ce altii nu au reusit sau nu au dorit.

Un partid care sa creasca de la firul ierbii, care sa fie cladit de la baza de oameni, in care directia sa vina de jos in sus si nu invers, asa cum se intampla in toate partidele politice existente. Sigur, daca voi reusi sa realizez tot ceea ce mi-am propus, la congres le voi solicita tuturor membrilor partidului increderea pentru a-mi acorda un mandat de presedinte. Dar, dupa cum mentionam, nu functiile de la varf sunt importante, ci procesul prin care se naste acest partid.

Care e rolul Elenei Udrea in Miscarea Populara si de ce stie atatea din "bucataria" sa interna? Dansa nu e parte din aceasta formatiune, insa deja a vorbit despre ea, inclusiv despre faptul ca veti fi presedinte. Sa intelegem ca urmeaza sa se alature Miscarii?

In primul rand, va spun foarte sincer ca nu am avut discutii cu doamna Elena Udrea despre venirea dansei in Miscarea Populara. Eu stiu ca domnia sa este membru al PDL, si unul marcant, la congres obtinand jumatate din voturile fostilor mei colegi pentru sefia partidului, inclusiv pe al meu.

Sigur, despre infiintarea partidului si despre cum va arata conducerea provizorie, stiau mai multi fosti colegi din PDL. N-am facut un secret din asta. Obligatia noastra, a celor care au convingeri de dreapta, este sa cream opozitie Uniunii Social Liberale pentru ca, la acest moment, nu mai exista Opozitie in Romania.

Iar acest lucru este periculos pentru orice democratie. Daca PDL a renuntat sa mai faca opozitie, si una credibila, bazata pe propuneri si politici alternative, atunci trebuie sa existe cineva care sa umple acest gol din societatea si de pe scena politica romaneasca.

Noi vrem sa construim un partid de dreapta autentic, nu sa distrugem un alt partid. Noi cladim pe baze noi, nu daramam si construim pe ce ramane. Pentru ca, daca am face asa, nu ne-am diferentia cu nimic de partidele de acum.

Cum va merge Miscarea Populara in alegerile europarlamentare - singura sau impreuna cu alte forte de dreapta?

Prioritatea noastra este sa construim cat mai curand posibil filiale in toata tara, sa avem organizatii in toate orasele si comunele unde avem sustinatori. Oamenii care au ceva de spus trebuie sa aiba locul unde sa o faca. Desigur ca vom participa la alegerile europarlamentare.

Cat despre aliante, cred ca este prea devreme sa abordam subiectul. La congres, intr-un cadru democratic si respectand regulile democratiei, majoritatea va decide cum si in ce formula ne vom prezenta anul viitor la alegerile europarlamentare.

E posibil ca pe lista Miscarii Populare sa se regaseasca si Elena Basescu

Pe lista Miscarii Populare este posibil sa se regaseasca oricine reuseste sa ii convinga pe membrii formatiunii ca are viziune si proiecte pentru Romania, care demonstreaza ca are calitatile necesare pentru a le pune in aplicare.

Doamna Basescu este deputat in Parlamentul European, membru al Partidului Democrat Liberal. Lista pentru europarlamentare si criteriile care vor sta la baza intocmirii acestei liste pentru alegerile europarlamentaree o vor stabili membrii Partidului Miscarea Populara, conform procedurilor interne stabilite. Nu va veni in plic de la conducere, asa cum probabil se va intampla la USL, mimandu-se doar un exercitiu democratic.

Sunteti basarabean si deputat pentru Diaspora. Cum se va raporta Miscarea Populara la romanii din strainatate?

Romanii de peste hotare au fost, sunt si intodeauna vor ramane proiectul meu de suflet. Partidul Miscarea Populara va deveni si partidul romanilor de pretutindeni.

Fara ei, Romania nu ar fi unde este astazi, iar politicienii romani au uitat cat de mult le datoreaza. Vom fi foarte activi in toate comunitatile romanesti, precum si in relatia cu romanii din Basarabia. Cu cetatenii Republicii Moldova avem o legatura de sange, dupa cum a mentionat si presedintele Traian Basescu la Chisinau, saptamana trecuta.

Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne reintalni cat mai curand sub acelasi steag al Europei. Avem comunitati romanesti in toata Europa si trebuie sa le protejam, sa avem grija de interesele lor.

Pana la sfarsitul acestui an, vom infiinta nuclee de sustinatori ale Partidului Miscarea Populara in toate statele membre ale Uniunii Europene, acolo unde avem comunitati mari de romani. In luna august, vom infiinta prima filiala la Chisinau, unde avem deja mii de sustinatori.

Vom veni cu initiative si proiecte concrete in sprijinul romanilor din diaspora. Vom vizita toate comunitatile romanesti traditionale. Dorim sa le redam tuturor romanilor, indiferent unde locuiesc, sentimentul ca apartin corpului natiunii romane. Iar Miscarea Populara le va apartine si lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Eugen Tomac Miscarea Populara, #presedinte Miscarea Populara , #partid