Doua revolutii pentru Miscarea Populara (Opinii)

Duminica, 04 Martie 2012, ora 13:08
5386 citiri
Doua revolutii pentru Miscarea Populara (Opinii)

Miscarea Populara a castigat competitia. Este pe primul loc in clasamentul celor mai importante lucruri care nu exista. De departe. Poate se face, poate nu se face. Dar ideea e asta - Miscarea Populara presupune revolutie. Ba nu, revolutii.

Pentru a nu fi o constructie spoita, care sa insemne vechiul PDL, cu vechile metode, denumit altfel si caruia i se vor fi alipit cateva entitati care nu exista nici ele cu adevarat.

Care sunt cele doua revolutii? Prima ar trebui sa fie la nivelul conducerii. A doua tine de program. Fara ele, Miscarea Populara nu are nicio sansa.

Oameni noi

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu imi spunea, intru-un interviu, ca Miscarea Populara nu ar trebui sa fie, pur si simplu, o suma a conducerilor partidelor care o compun, ci sa fie alcatuita din oameni noi. Primul nume care iti vine in minte pentru asta e premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Fie ca Lazaroiu e implicat in vreun fel in construirea proiectului asta, fie ca, fiind sociolog, stie cum functioneaza structurile umane si cum sunt ele percepute, ideea e corecta. O schimbare radicala de conducere politica ar fi probabil una din putinele lucruri care ar aduce credibilitate adevarata Miscarii Populare. In schimb, o conducere colectiva alcatuita din Emil Boc, vreun lider al PNTCD, probabil Aurelian Pavelescu, si asa mai departe nu ar aduce mai nimic.

Doar ca simpla prezenta a unui sau unor oameni nu inseamna pur si simplu imagine. Inseamna si putere de decizie . Si ar putea insemna si decizie asupra candidaturilor. A unei mari parti din ele, caci se stie ca nu le poti impune chiar orice puternicilor lideri locali.

Unde ar fi problema, aici? In faptul ca tocmai liderii alesi din PDL ar avea de pierdut, pentru ca li s-ar suprapune o structura venita de nicaieri.

Cel mai important lucru

Liderii sunt importanti, dar la fel de important e ce propun. Cu alte cuvinte, fara sa vina cu lucruri adevarate, cu reforme adevarate, pot sa faca Miscarea Populara cu ce alcatuire vor ei. Va da chix.

Dar ar fi altceva daca ar veni cu o propuneri adevarate, care sa faca Romania mai cinstita, mai buna. Cu o modalitate adevarata de a verifica toate cheltuielile publice. Cu una desteapta de a reduce birocratia. Cu un sistem mai bun, ca sa te asiguri ca tara nu ramane fara medicamente sau inzapezita, spre exemplu. Cu legi mai clare, care sa nu dea posibilitatea risipei de orice fel. Exemplele sunt infinite. Ai de unde alege.

Partea buna e ca, avand componentele ei la guvernare, o eventuala Miscare Populara ar putea sa si implementeze o parte din programul asta, nu doar sa vorbeasca despre el in campania electorala. Doar ca, asa cum spuneam si mai sus, chiar unii din oamenii despre care vorbeam ar putea sa aiba ceva de pierdut.

Oricum, ca sa aiba succes, o miscare populara trebuie sa vina cu multe lucruri noi. Daca nu, va fi doar ceva ce va obtine cu 3-4 procente mai mult decat ar lua PDL singur. Adica ar fi mai mult degeaba.

Parerea mea: e greu de facut o Miscare Populara asa cum trebuie, cu toate cele enumerate. Foarte greu. Dar cred ca multi oameni din PDL ii vad logica.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Miscarea Populara PDL, #Miscarea Populara alegeri , #PDL