Opozitia nu are lider? (Opinii)

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 10:17
1702 citiri
Opozitia nu are lider? (Opinii)
Foto: Evz

Se zice ca in armata, unde-s doi, unu-i sef. Asa e si-n politica noastra: unde-s doi membri de partid, neaparat unu-i presedinte. Ba de multe ori se intampla sa fie numai un membru. Ati inteles corect: presedintele partidului. Calitate de care face uz in fiecare seara prin studiouri TV.

Sa-l auzi, in conditiile acestea, pe ditai consilierul prezidential Cristian Diaconescu zicand ca intreaga "Opozitie nu are lider" ori miroase a minciuna, ori a manipulare, ori de nu, macar a cacealma. De demonstrat.

Sefi multi si mari, partide putine si slabe

Din ce se vede in spatiul public, moftul de sef al Opozitiei si-l revendica Mihai Razvan Ungureanu, care incearca din aceasta pozitie cica sa uneasca dreapta romaneasca. Adica sa aiba si el ungurenii lui, sa aiba cine-l asculta, fiind vizate PDL si altele care-si zic de dreapta fiindca li se pare lor ca da bine la electorat. Dar care nu-l vor ca lider si pace.

Pentru ca respectivele partide si miscari politice au ele insele lideri care concureaza la pozitia de sef al Opozitiei, unele cu glas tare ca MRU, altele fara glas, ca Vasile Blaga, presedintele PDL. Stie el ce stie. Ca si Consilierul prezidential coordonator Cristian Diaconescu, primul ales sa conduca Miscarea Populara a presedintelui Basescu, Vasile Blaga stie ca Opozitia e in stand by pana la ora H: ora cand Traian Basescu, liber de contractul cotrocean, se va aseza in fruntea Opozitiei spre a infrange hidra uselista.

Tinta desarta: electoratul pasiv

Caci gura pacatosului adevar graieste: Miscarea Populara, zice dl Diaconescu, va "ramane acea institutie neguvernamentala care ar urma sa aiba viziuni politice si proiecte politice si in care presedintele Basescu urmeaza sa se intoarca dupa ce isi va incheia mandatul la Cotroceni". Numai ca insusi presedintele anuntase cu ceva vreme inainte ca in 10 zile fundatia se transforma in partid, de aceea s-a si intalnit Traian Basescu, presedintele Romaniei, la Vila Lac 1 cu sefii de formatii sau liderii locali.

Din aceasta (ne)voita confuzie se vede clar ca atat Miscarea Populara cat si Opozitia vor mai avea ceva de asteptat. Pana a avea un lider, zice seful consilierilor prezidentiali, care stie ce vorbeste, "avem nevoie sa intelegem ce doresc cei 58% din cetatenii romani care au asteptari de la clasa politica, au o serie de frustrari, nemultumiri, ale caror expresie publica lipseste". Tocmai din cauza ca Opozitia nu are lider?

Cine sa aplice programele?

Partea mai intunecata a asteptarilor este ca viitorul lider al Opozitiei trebuie sa se bazeze pe acesti "58% dintre cetatenii romani", cetateni care, de obicei, nu ies la vot. Si nu ies fiindca n-au niciun fel de asteptari. Motiv pentru care nu intelegem cum se va pune in opera "o serie de proiecte ale presedintelui Traian Basescu care vizeaza modernizarea Romaniei si care trebuie sprijinite, implementate politic", unul dintre ele fiind "modernizarea statului", iar altul "modificarea Constitutiei".

Despre "modernizarea statului" in cei 10 ani de prezidentiat aproape trecuti, mai-marele sfetnicilor prezidentiali uita sa ne aminteasca, dar, cum deja ne-am obisnuit sa citim printre ale sale randuri, mare lucru nu s-a facut de moment ce presedintele si-a propus sa continue "implementarea" tot a respectivelor programe. Si pentru ca programele acelea par un fel de stanca uriasa care trebuie urcata in varful muntelui mereu si mereu, iar dl Basescu pare un fel de Sisif, nu ni s-a dat vreun orizont de timp.

Revizuirea proasta si modificarea buna

Cea mai interesanta e mentiunea cu "modificarea Constitutiei". Abia acum am inteles atacurile prezidentiale asupra gastii USL a lui Crin Antonescu: revizuirea actuala a Constitutiei n-are cum sa fie buna de moment ce dl Basescu insusi vorbeste de alte modificari. Singura problema care-l incurca fiind majoritatea parlamentara de 75% a USL. De care ar dori sa se vorbeasca la timpul trecut.

Intrucat toate cele de mai sus constituie actiuni fatise impotriva dominatiei USL in Parlament si mai putin in Executiv, unde Pactul de neagresiune functioneaza ireprosabil, nu se poate nicidecum sustine ca le lipseste coordonarea unui lider. Atata doar ca nimeni nu vrea sa-i pomeneasca numele. Fiindca toata lumea il stie. Este numele viitorului lider al Opozitiei.

Dar, la fel cum Curtea Constitutionala a Romaniei a spus ca o lege va fi constitutionala, dar abia peste un an, asa si cu liderul Opozitiei: ii va deveni cu adevarat lider dupa un an. Si un an trece usor, vorba premierului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Opozitie lider presedinte, #USL PDL revizuire Constitutie, #Miscarea Populara programe , #PDL