PDL verde vs PDL portocaliu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Martie 2012, ora 16:08
6347 citiri
PDL verde vs PDL portocaliu (Opinii)

Varza cu inima verde a Elenei Udrea a fost lipita cu saliva de capra portocalie si coada in sus a tripletei BVB, printr-o solutie caprovarzista mai degraba periculoasa decat pacifista a conducerii PDL.

Ca sa nu supere nici o tabara, nici pe cealalta, Emil Boc a optat pentru o solutie pe care, probabil, si-o imagineaza inteleapta: "PDL nu va incheia la nivel national niciun fel de alianta electorala pentru alegerile locale. PDL lasa la latitudinea organizatiilor judetene sa decida daca incheie aliante electorale judetene sau locale cu formatiunile politice cu care colaboreaza la nivel locale (...) Alianta va avea denumirea de Miscarea Populara pentru judetul respectiv, sigla inima si culoarea verde".

La nivel national va exista doar un protocol de colaborare cu UNPR, protocol ce urmeaza sa fie negociat in perioada urmatoare de reprezentanti ai ambelor tabere democrat liberale.

Singurul rezultat cert al acestei decizii este ca fisura din PDL se vede de-acum si din avion, iar pana la alegeri va fi probabil vizibila si de pe Marte. Cele doua tabere sunt intr-o confruntare preelectorala interna foarte dura, iar pe linia frontului scrie UNPR.

Elena Udrea nu vrea sa renunte in ruptul capului la acest partid de care este legata prin profunde interese cel putin politice. In virtutea relatiei speciale pe care o are cu generalul Oprea, pentru d-na Udrea UNPR este un fel de partid suplimentar, care ii sporeste puterea in raport cu restul greilor PDL. Un scor cat mai bun al UNPR, inseamna o putere mai mare a acestui partid si, implicit, o putere mai mare a Elenei Udrea. De aceea domnia sa este dispusa sa faca absolut orice pentru a maximiza sansele acestei formatiuni, chiar daca pretul este sa o atarne ca pe o ghiulea de piciorul si asa schiop al PDL.

De partea cealalta, tripleta greilor, in plina revenire de forma, are toate motivele sa refuze oferta Elenei Udrea. PDL nu are absolut nimic de castigat din alianta preelectorala pe care o propune d-na Udrea. Dimpotriva, a lua in spinare niste parteneri care nu iti aduc un aport electoral mai mare de vreo 5% in total si mai au si probleme de imagine majore reprezinta o forma ciudata de generozitate electorala pe care partidul chiar nu si-o permite in acest moment.

Practic PDL ar face cu UNPR si Gigi Becali cam ce au facut pe rand PSD si PNL cu partidul de buzunar al lui Dan Voiculescu, diferenta fiind ca acolo exista macar o contraprestatie mediatica. In cazul Miscarii Populare, singura avantajata ar fi Elena Udrea. In plus, e de inteles iritarea tripletei, obligata cu ceva vreme in urma sa faca un pas inapoi in numele reformarii PDL. Foarte corect, dar nu atat timp cat pasul inapoi al BVB a insemnat pasul inainte al Elenei Udrea si a grupului sau de influenta.

Miscarea Populara ar fi avut un rost, gandit probabil de Traian Basescu atunci cand si-a pus fiica sa inregistreze marca la OSIM, daca ar fi adus ceva cu adevarat nou in politica romaneasca. Adica o noua forta politica, ce sa preia ofensiva dreptei, sa devina calul cel tanar si puternic al unei noi constructii, din care sa faca parte si un PDL uzat de guvernare la vreme de criza, dar mai ales de propriile erori si metehne. Si in aceste conditii, Miscarea Populara, animata de figuri noi putea veni cu solutii noi, cu abordari noi si cu un suflu nou.

Miscarea Populara care se profileaza acum este cu totul si cu totul altceva. Adica o hora care sa-i infrateasca pe Gigi Becali cu Miki Spaga, pe generalul Oprea cu Piedone, in spatele unui gard vopsit din portocaliu in verde, sub bagheta Elenei Udrea care sa-si vada activate toate parghiile puterii politice. Iar electoratul ar trebui sa fie suficient de tampit ca sa nu vada in spatele acestui gard aceleasi figuri jalnice carora pana acum a refuzat sa le acorde o minima incredere.

PDL se afla pe un drum extrem de periculos si nu foarte lung, la captul caruia s-ar putea afla ruptura. Daca lucrurile vor ramane asa cum au fost decise duminica, PDL se va imparti la nivel national intre cele doua mari tabere, in functie de zonele de influenta ale fiecareia. Tabara Udrea se va inverzi si va lua in brate UNPR, tabara BVB va ramane portocalie si se va lupta cu candidatii UNPR. Ce va urma a prefigurat deja Radu Berceanu care nu s-a sfiit sa-l califice drept infractor pe Antonie Solomon si sa ameninte ca prefera sa demisioneze din toate functiile decat sa-l sustina la locale.

Cum va arata in campania electorala acest partid cu doua strategii, cu doua discursuri? Ce imagine vor oferi atacurile dintre tabara verde si cea portocalie a PDL si cat de credibil poate fi un astfel de partid? Cat va costa mesajul ca PDL insusi a ajuns sa se rusineze cu sigla si culoarea lui traditionale si incearca trucuri ieftine de pacalire a electoratului? Sunt raspunsuri la care democrat liberalii ar putea afla raspunsuri dureroase cu un pret politic imens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Miscarea Populara PDL, #Udrea Miscarea Populara, #Miscarea Populara UNPR PDL , #PDL