Miscarea Populara si ridichea uriasa (Opinii)

Duminica, 04 August 2013, ora 08:42
4801 citiri
Miscarea Populara si ridichea uriasa (Opinii)
Foto: Arhiva

O lunga serie de politicieni, activisti politici si facatori de presa ne tot ameninta de ceva ani cu aparitia unui nou partid in esichierul politic national, unul care, imediat dupa constituire, va strange tot ce are Romania mai bun, si cica Romania nu are nimic bun decat pe partea dreapta, iar celelalte partide, invechite in rele, se vor face praf si pulbere. I s-a zis mai intai Alba ca Zapada, ursindu-i-se un viitor maret.

Nimeni nu spune ca nu ar fi momentul sa apara un partid puternic, adevarat, fie si cu doctrina populara, care sa uneasca dreapta romaneasca. Dar, privind lucrurile cu optimism, deocamdata dreapta ar dispune dupa sociologi de vreo 30-35% dintre cetatenii care ies la vot, iar sondajele arata ca aceasta dreapta este reprezentata actualmente in Parlamentul Romaniei de catre PNL si PC cu 20-25% si PDL cu 10-15%.

Nu cumva se pleaca de la o falsa premisa?

Dupa aceste calcule facute la rece, cititorul a inteles ca singura posibilitate de realizare a altei formatiuni politice de dreapta nu poate fi decat prin acapararea bazinelor electorale ale actualei drepte, prin convingere sau pacalire a liberalilor si prin racolare de membri, organizatii, sedii... Iata de ce liderii liberali (PNL + PDL) si conservatori privesc noua miscare cu ostilitate.

In aceste conditii, s-a nascut ideea, deloc fezabila si credibila, ca Miscarea Populara va reprezenta populatia care nu iese la vot, adica 55-60% din electorat, populatie neinteresata de buna gospodarire a tarii, sau care s-a lehametit de tot si de toate. Ideea aceasta nastrusnica, insa, este menita sa ingroape definitiv proiectul. Asa ca singura sansa a ramas batalia pentru fiecare votant al dreptei deja consacrate. Ceea ce nu va fi deloc usor.

Greutatile inceputului

De aceea, tot de atunci, ridichea asta este udata si nutrita zi de zi in spatiul public, doar-doar va creste urieseste si va rodi dupa dorinta. De crescut creste ea, dar apare teama sa nu aiba cine o smulge.

Motiv pentru care speranta de a crea un curent de opinie favorabil care sa adune cat mai multe adeziuni se dovedeste iluzie desarta. Inceputul pare dificil: partidul, cu toata campania mediatica si cu tot efortul presedintelui Traian Basescu si al consilierilor sai, abia a putut fi lansat dupa mai bine de jumatate de an de amanari succesive.

La lansare, insa, s-a schimbat tactica, aruncandu-se in lupta ultima resursa de PR, advertising si marketing politic, stratagema Calului Troian. Cine sau ce va fi Calul Troian? Nimeni altul decat Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza. Motiv pentru care a fost scos la incalzire Eugen Tomac, nascut in satul Babele, raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. Cu priza, se spune, la electoratul din Republica Moldova.

Intre Cuza si Tomac

Cvasinecunoscut pana la episodul numirii sau alegerii ca presedinte interimar al noii formatiuni, Eugen Tomac a avut diferite functii in guvernele Boc si Mihai Razvan Ungureanu, iar in 2012 a fost singurul candidat al ARD care a obtinut peste 50% de voturi in Colegiul Moldova de peste Prut. In plus, este unul dintre principalii consilieri ai Cotrocenilor.

Indata dupa preluarea interimatului, s-a si apucat de treaba: ataca mereu tot ce misca in tabara USL si a PDL, si pe stanga si pe dreapta, iese zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi cu comunicate manioase si suculente lexical asupra greselilor de guvernare, cu atacuri asupra liderilor politici mai sus amintiti.

Din pacate, motivul Domnului Unionist a mai fost incercat in politica romaneasca postrevolutionara, de mai multe ori, dar fara succes. De exemplu, desi a venit dupa numeroase poduri de flori, sau poduri ale prieteniei peste Prut, fostul presedinte Emil Constantinescu, si el basarabean la origine, nu a putut face pasi hotaratori in directia visata de inaintasi, asa cum nu a putut invinge sistemul securistic instalat dupa decembrie 1989. Sistem aflat bine mersi si azi. Mircea Druc, poetul Grigore Vieru, nici atat.

Intre dorinte si realitate

Ce va reusi sa faca Eugen Tomac pentru a primi din partea electoratului investitura ca presedinte in 2014? Ce va reusi sa faca Miscarea Populara, inca neinregistrata ca partid la tribunal, pentru a castiga o majoritate incepand din acelasi an viitor?

Daca lucrurile merg in sensul actual si in ritmul consemnat pana acum, iar posibilitatea schimbarii pana in decembrie 2014 este aproape nula, mai nimic. Singurele consecinte palpabile vor fi fragmentarea si mai accentuata a spectrului politic de dreapta si escaladarea bataliei pentru voturi.

Asadar nu se stie cine va smulge ridichea uriasa in 2014.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Miscarea populara partid lansare, #Eugen Tomac Alexandru Ioan Cuza, #dreapta PNL PDL , #stiri Miscarea Populara