Despartirea apelor in jurul lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 24 Martie 2014, ora 12:41
6498 citiri
Despartirea apelor in jurul lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva/ Administratia Prezidentiala

Dincolo de cresterea interesului romanilor fata de criza din Ucraina - Crimeea - Rusia, si campania pentru alegerile europarlamentare ce sta sa inceapa in Romania aduce unele schimbari si reasezari interesante pe scena politica.

In primul rand, incep sa se distinga ceva mai bine noile tabere politice, organizarea si formula de campanie care, daca va avea succes, este de presupus ca va fi pastrata si pentru prezidentiale de catre cei care vor castiga la sfarsitul lunii mai.

Avem tabara celor care fluiera constant, dupa vechea reteta, catre Cotroceni si grupul celor din jurul lui Traian Basescu, fie ca aici se iau in calcul ramasitele pedeliste, fie ca se refera la Miscarea Populara.

Victor Ponta a sintetizat bine ideea care va indruma textele de propaganda ale fostilor uselisti actuali usedisti: "domnii si doamnele din Alianta PSD-PC-UNPR nu se vor comporta precum 'cele doua tate europene, creatii, la propriu si la figurat, ale presedintelui." Aceeasi idee si cand l-a comparat pe Traian Basescu cu Ianukovici-ul Ucrainei, in stare sa faca "orice" pentru a ramane la putere.

E tabera celor care cred ca tot ce graviteaza in jurul presedintelui este atins de blestemul "basismului", un spirit totemic molipsitor care te impinge spre ganduri si fapte reprobabile.

Pentru "pontisti", in tabara "basista" intra in general tot ce nu este PSD sau PC ori UNPR. Pastrand in continuare teza verificata la ultimele doua randuri de alegeri, Ponta si asociatii promit sa il tina in viata pana la prezidentiale si putin dupa pe cel pe care il considera vinovat direct pentru tot ce este rau in tara.

De cealalta parte, dinspre actuala Opozitie se aud mai multe voci, din care majoritatea se lucreaza una pe cealalta, desi obiectivul lor principal este, ori ar trebui sa fie, alungarea PSD de la guvernare. Pana acolo, insa, planurile si strategiile sunt ceva mai amestecate.

Cred ca forta cu care Traian Basescu lucreaza si militeaza pentru Partidul Miscarea Populara tradeaza 1. urgenta si necesitatea de a avea functional propriul partid unde sa continue activitatea politica sau 2. dorinta de a construi o formatiune politica din care sa castige inca un mandat de europarlamentar pentru Elena Basescu.

Dar pentru a implini macar unul din cele doua obiective era nevoie de un gest socant, extravagant, care sa imparta electoratul pedelist si sa il forteze sa se rupa in noi si noi fragmente.

Probabil asa s-a ajuns ca mezina presedintelui sa declanseze noua hacuiala dintre PDL si PMP, respectiv atacul contondent asupra Monicai Macovei. Lovitura de la care cred ca se asteapta sa mute o halca din votantii pedelisti, aripa dura a presedintelui, catre mai noua Miscare Populara.

Cat de important este acest transfer de electorat catre PMP si/sau Elena Basescu rezulta din duritatea atacului pe care fiica presedintelui l-a dezlantuit fata de Monica Macovei - omul care a crezut si s-a luptat pentru idealul pe care l-a vazut in proiectul lui Traian Basescu de a reda independenta Justitiei.

Dar un astfel de plan nu poate fi implinit decat prin radicalizarea loviturilor, asa cum s-a intamplat si in cazul demolarii mitului moral reprezentat de Monica Macovei.

Si fiindca nu o pot aduce pe Monica Macovei la PMP, macar o parte din electoratul ei sa se transfere catre miscarea lui Basescu.

Pentru mine, canibalizarea la cel mai inalt nivel intre apropiatii presedintelui e dovada disperarii ambelor tabere si neputinta partidelor de a se desprinde de modelul impus de presedinte in ultimii 10 ani. Ramane de vazut daca numele presedintelui este un cal mort sau daca va avea forta sa influenteze politica si dupa ce nu va mai fi la Cotroceni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu Miscarea Populara europarlamentare, #Elena Basescu atac Monica Macovei, #Macovei Basescu PDL , #Traian Basescu