Comisia Europeana da unda verde ArcelorMittal sa vanda combinatul de la Galati

Luni, 07 Mai 2018, ora 14:07
15212 citiri
Comisia Europeana da unda verde ArcelorMittal sa vanda combinatul de la Galati
Foto: Arhiva Facebook/Internship ArcelorMittal Galati

ArcelorMittal a primit din partea Comisiei Europene acordul de a cumpara otelaria Ilva, cea mai mare din Europa, in schimbul vanzarii mai multor unitati de productie, printre care si combinatul siderurgic de la Galati.

Grupul ArcelorMittal a anuntat pe site-ul propriu ca a primit, din partea Comisiei Europene, acordul de a cumpara cea mai mare otelarie din Europa, care functioneaza la Ilva, in Italia, si pe care incearca sa o preia deja de doi ani. Dupa ce va cumpara gigantul siderurgic, ArcelorMittal va trebui sa vanda o serie de unitati de productie, printre care si combinatul de la Galati.

Inca de pe 13 aprilie, cand ArcelorMittal si-a anuntat intentia de a vinde combinatul de la Dunare, in intreg judetul Galati s-a instalat nelinistea. Era si normal, in conditiile in care combinatul este cel mai mare angajator din judet, avand pe statele de plata peste 5.000 de salariati. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica.

Abia dupa 11 zile de la acel anunt, vicepremierul Viorel Stefan a facut declaratii cu privire la tranzactie, sustinand ca ArcelorMittal nu va putea vinde fara acordul statului roman.

"Tranzactia va fi monitorizata de o persoana mandatata de Comisia Europeana, astfel incat rezultatul sa conduca la cresterea productiei in combinatele preluate si nu la restrangerea ei, pentru ca s-ar produse efecte nedorite in ceea ce priveste concurenta pe piata laminatelor la rece si la cald.

Oricum, cesiunea nu se poate face decat cu acordul explicit al statului roman. Exista un drept mentionat in contractul de privatizare (secretizat de Guvernul Nastase in 2001 - n.red), care spune ca cesiunea nu se poate face decat cu acordul vanzatorului, adica al statului roman.

Se vor lua masuri asiguratorii si toate garantiile necesare ca productia la Galati va creste dupa aceasta tranzactie, nu se va restrange, iar acest lucru va fi valabil pentru toate unitatile de productie care fac obiectul acestei tranzacti ", a declarat vicepremierul Viorel Stefan.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a dat, de asemenea, asigurari cu privire la faptul ca nu exista niciun pericol pentru combinatul de la Galati, cata vreme atat Comisia Europeana, cat si statul roman isi doresc ca acesta sa prospere.

"Ei, daca spun ca ArcelorMittal e prea mare pe piata si trebuie sa vanda un activ, se vor asigura ca acel activ, in speta Sidex, e vandut unui operator care are capacitate. Si aici interesul Comisiei concorda cu interesul Romaniei. Si Comisia Europeana si Romania isi doresc ca acest combinat sa functioneze bine in continuare", a declarat Chiritoiu.

Galatenii tot de tem ca rusii le vor inchide combinatul

Conducerea sindicatului Siderurgistul AMG si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca rusii vor cumpara combinatul galatean doar ca sa-l inchida.

"Daca pleaca ArcelorMittal, cine poate sti cine va cumpara combinatul? Se vorbeste deja despre posibilitatea ca viitorii patroni sa fie ucrainieni sau chiar rusi. Sigur, e la nivel de barfa, dar de vreme ce se vorbeste, posibilitatea exista. Va mai amintiti cat de repede au inchis rusii combinatul de la Campia Turzii? Asa ceva se poate intampla si la noi", a declarat atunci pentru Ziare.com Vasile Crisan, purtatorul de cuvant al sindicatului Siderurgistul AMG.

Mai multi parlamentari galateni i-au solicitat premierului Viorica Dancila sa ia in calcul renationalizarea combinatului si desecretizarea contractului de privatizare al acestuia, incheiat in anul 2001, intre statul roman si ArcelorMittal, care a cumparat fostul Sidex SA.

La acel moment, Guvernul Nastase a sters datorii de peste un miliard de dolari combinatului, pentru a-l putea vinde grupului ArcelorMittal cu 77 de milioane de dolari. Nu e clar, inca, daca statul a si incasat acea suma de la grupul britanico-indian, cel mai mare jucator din industriile extractiva si a productiei de otel din lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#vanzare combinat Galati ArcelorMittal, #CE aproba vanzare combinat Galati, #ArcelorMittal vinde Gaalti combinat , #Galati