Guvernul ar putea folosi la drumuri zgura de la ArcelorMittal

Joi, 07 Iulie 2011, ora 20:37
3366 citiri
Guvernul ar putea folosi la drumuri zgura de la ArcelorMittal

Seful Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, joi, la Galati, ca Guvernul ar putea folosi la constructia de drumuri zgura produsa de combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, oferind companiei mai mult timp pentru inchiderea haldei de zgura.

"Ma aflu aici ca urmare a unei scrisori semnate de catre domnul ministru Laszlo Borbely catre conducerea combinatului, care a solicitat domnului Le Gall (Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati - n. r.) o intalnire. Probabil ca aceasta va avea loc in trei - domnul Le Gall, domnul Borbely si doamna ministru Elena Udrea - si se refera la folosirea depozitului de zgura pentru constructia de drumuri in Romania.

Pentru asta va veni si doamna Udrea, pentru ca este vorba despre acel program national 10.000 de kilometri de drumuri. In acest caz nu vorbim doar de depozitul de la Galati, ci si despre celelalte din tara care apartin ArcelorMittal", a spus Silvian Ionescu. El a adaugat ca, la proiectele curente de infrastructura, Romania ar putea consuma 1,5-2 milioane de tone de zgura pe an.

Potrivit lui Ionescu, daca aceasta propunere se va concretiza, statul roman nu ar trebui sa mai dea vreun ban pe zgura de la Galati, care este deja folosita la autostrada Cernavoda-Constanta.

"Dupa ce am produs-o cu sudoarea fruntii parintilor nostri, nu este cazul sa mai platim pentru ea inca o data. Foarte multa lume se gandea ca este zgura combinatului si sa o mai platim inca o data. O sa se puna la dispozitia statului roman", a spus oficialul.

In schimbul materialului, compania siderurgica ar putea primi, totusi, ceva: o extindere a perioadei de inchidere a haldei de zgura.

"Combinatul ar putea primi in schimbul zgurii o pasuire in ce priveste termenul limita la care halda ar trebui inchisa. Pe baza acestui lucru, vom putea sa avem argumentul si curajul sa mergem la Comisia Europeana si sa cerem deplasarea termenului de conformare pe mediu a haldei de zgura de la Galati din 2014 cativa ani mai incolo, ca sa putem utiliza aceasta zgura", a explicat seful Garzii Nationale de Mediu.

Trebuie precizat faptul ca despre prelungirea termenului de exploatare a haldei de zgura au vorbit insisi oficialii companiei siderurgice ArcelorMittal Galati, care au motivat atunci ca muntele de steril este o comoara care trebuie exploatata, nu acoperita cu verdeata.

Cererea a fost exprimata in noiembrie 2009, in fata reprezentantilor locali ai Garzii de Mediu, care le-au spus celor de la ArcelorMittal ca subiectul ii depaseste si le-a recomandat sa discute cu Guvernul.

Halda de zgura a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, care ocupa o suprafata de 110 hectare, a fost data in folosinta in 1968. De atunci, in halda s-au adunat aproape 60 de milioane de tone de deseuri industriale rezultate din procesul de fabricare a otelului. Este vorba de zgura de furnal, zgura de otelarie, caramizi, var, praf de calcar, steril si fier vechi.

Din 1999, combinatul a incetat sa mai depoziteze in halda zgura de otelarie, valorificand-o pe piata libera. O decizie similara s-a luat si in privinta zgurii de furnal: din 2007, ea nu mai ajunge in halda, ci este tratata si vanduta.

Cele doua tipuri de zgura sunt folosite cu succes in constructia de drumuri si diguri si alte amenajari de acest tip. De exemplu, soseaua-dig dintre Galati si Braila a fost construita cu zgura din combinatul galatean.

Cateva firme private desfasoara acum activitati de exploatare a muntelui de zgura. Conform angajamentelor asumate de tara noastra in fata Uniunii Europene, activitatile de exploatare trebuie sa inceteze in 2014, cand compania ar trebui sa ecologizeze materialul depozitat acolo, adica sa il acopere cu pamant si sa planteze vegetatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#Silvian Ionescu drumuri zgura, #zgura ArcelorMittal Galati, #zgura Silvian Ionescu , #Galati