Gaddafi a murit: Libia iese din umbra tiraniei

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 00:37
24829 citiri
Gaddafi a murit: Libia iese din umbra tiraniei
Foto: The Telegraph

Moammar Gaddafi a murit, au anuntat autoritatile libiene de tranzitie, transmitand aceasta informatie, oficial, si autoritatilor americane.

Anterior, rapoarte contradictorii sustineau ca acesta fie este capturat ranit, fie a murit in urma ranilor capatate in lupta finala pentru Sirte.

Nici nu a fost confirmata bine stirea ca locuitorii din Tripoli si alte orase libiene importante au iesit pe strazi, manifestandu-si bucuria. Informatia capturarii lui Gaddafi survine dupa anuntarea cuceririi orasului natal al acestuia, Sirte, scrie BBC.

Ziare.com ti-a prezentat in format live text cele mai noi informatii despre Moammar Gaddafi:

- Potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, autoritatile de tranzitie din Libia intentioneaza sa-l inmormanteze pe Moammar Gaddafi intr-o locatie secreta.

- NATO a anuntat ca va pune capat misiunii din Libia in coordonare cu Natiunile Unite si autoritatile de tranzitie, dar in acelasi timp i-a indemnat pe libieni la reconciliere.

- Presedintele SUA, Barack Obama, a sustinut o declaratie de presa la Casa Alba, afirmand ca moartea colonelului Muammar Gaddafi marcheaza "sfarsitul unui lung si dureros capitol pentru poporul Libiei", care acum are de parcurs un drum dificil catre democratie.

"Ati castigat revolutia", le-a spus Obama libienilor, de la Casa Alba, confirmand ca "regimul Gaddafi a ajuns la final", iar "umbra intunecata a tiraniei a fost risipita".

- Autoritatile libiene au anuntat ca Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, a fost ucis joi, imediat dupa moartea tatalui sau, informeaza postul Al-Arabiya. Despre fiul lui Gaddafi, mai multe surse din cadrul Consiliului National de Tranzitie sustineau ca ar fi reusit sa fuga din orasul Sirte, cucerit de noile autoritati libiene.

- Pentagonul a anuntat ca nu poate confirma daca liderul libian se afla in convoiul atacat de trupele NATO joi dimineata. "Stim ca fortele noastre aeriene au atacat un convoi de vehicule despre care am avut informatii ca ameninta viata civililor, dar nu exista informatii legate de identitatea celor aflati in masini", a declarat John Kirby, purtator de cuvant al Departamentului Apararii.

- Un post de televiziune libian a transmis noi imagini cu Moammar Gaddafi pe vremea cand acesta era inca in viata si incerca sa opuna rezistenta celor care l-au capturat.

Unul dintre luptatorii din fortele Consiliului National de Tranzitie il loveste pe Gaddafi in cap cu un pistol, dupa ce il impinge cu brutalitate in usa unei masini. Va avertizam ca sunt imagini socante:

- Secretarul de Stat american Hillary Clinton a aflat despre moartea liderului libian atunci cand unul dintre colaboratorii sai i-a aratat un mesaj pe un Blackberry, in care se anunta evenimentul. Singura reactie a doamnei Clinton a fost: "Wow!"

- NATO a confirmat ca aeronavele sale au desfasurat joi dimineata un raid vizand vehicule militare din apropiere de Sirte.

- Surse din randul rebelilor au dezvaluit ca ultimele cuvinte ale lui Moammar Gaddafi, inainte de a fi impuscat, au fost: "Ce vreti? Ce vreti?".

- Premierul Libiei, Mahmoud Jibril, a confirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca Gaddafi a fost ucis, in Sirte. "Confirmam ca toate relele abatute asupra Libiei - inclusiv Moammar Gaddafi - au disparut. Cred ca este momentul sa incepem o noua viata, intr-o Libie unita", a spus oficialul libian, citat de The Telegraph.

- Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat, in cadrul unei declaratii de presa, ca liderul libian Moammar Gaddafi a murit. "Astazi este ziua in care trebuie sa ne aducem aminte de toate victimele lui Gaddafi", a spus seful guvernului britanic.

- Reuters a vorbit cu un martor ocular care a avut ocazia sa il vada pe fiul lui Gaddafi, Mutassim, despre care s-a spus ca e mort. Martorul Reuters sustine insa ca acesta este in viata, dar este grav ranit - l-a vazut zacand pe un pat, acoperit de sange.

- Cadavrul lui Moammar Gaddafi a fost depus intr-o moschee din Misrata. Unele rapoarte sustin ca acesta va avea parte de o inmormantare dupa ritualul islamic si va fi inhumat in Misrata.

- Libya Tv anunta ca trupul lui Moammar Gaddafi a ajuns la Misrata.

- Premierul libian, Mahmoud Jibril, anunta ca Gaddafi a fost omorat. "Am asteptat acest moment mult timp. Moammar Gaddafi a fost ucis".

- Americanii anunta ca au fost informati de libieni ca Moammar Gaddafi este mort.

- A aparut o inregistrare cu Gaddafi, mort, tarat pe strazile din Sirte. Va avertizam ca imaginile sunt socante.

- Sky News a difuzat un filmulet care il infatisaza pe Gaddafi mort, tarat prin strazile din Sirte. Iata o captura din inregistrare, care este extrem de dura:

- Rebelii se fotografiaza la Sirte cu pistolul placat cu aur al lui Gaddafi, luat de la acesta in timpul bataliei finale:

- Telegraph a aflat, de la reporterul sau aflat in Sirte, Ben Farmer, cum a avut loc capturarea lui Gaddafi. Farmer sustine ca Gaddafi a fost "incoltit intr-un canal sub o sosea, in plin camp, in vestul orasului Sirte". Gaddafi se afla intr-un convoi de vehicule care incerca sa iasa din oras, cand a fost lovit de un bombardament NATO, asa ca Gaddafi si cativa bodyguarzi s-au adapostit in canalul de ciment. Acolo, au fost gasiti de luptatorii CNT.

- Un comandant militar al CNT a confirmat, pentru AFP, ca Mutassim, al cincilea fiu al lui Gaddafi, fost ofiter in armata libiana, a fost gasit mort in Sirte. Rapoarte anterioare sustineau ca acesta este capturat.

- CNT confirma veridicitatea imaginii cu Gaddafi ranit (vezi mai jos), luata imediat dupa prinderea acestuia.

Moammar Gaddafi, cel mai longeviv lider arab

- Purtatorul de cuvant al CNT, Abdel Hafez Ghoga, a spus: "Anuntam lumii ca Gaddafi a fost ucis de mainile revolutiei. Este un moment istoric. Este sfarsitul tiraniei si dictaturii. Gaddafi si-a intalnit sfarsitul", a spus acesta.

- Al Jazeera a pus cap la cap evenimentele de joi dimineata: Moammar Gaddafi a fost impuscat in cap dupa ce luptatorii au inconjurat canalul in care se ascundea. Acestia i-au trimis apoi corpul la Misrata.

- Televiziunea Al Arabiya a primit permisiunea sa fotografieze cadavrul lui Gaddafi, care a fost dus intr-o locatie secreta, din motive de securitate.

- Al Jazeera sustine ca a fost prins si unul dintre fiii lui Gaddafi, Mutassim, la scurt timp dupa tatal sau.

- In aceste canale de ciment s-ar fi ascuns Moammar Gaddafi, in Sirte:

- Purtatorul de cuvant al CNT, Abdullah Berrassali, a declarat: "Gaddafi este mort, absolut mort. A fost impuscat in ambele picioare si cu un glont in cap. Corpul va ajunge in orice clipa in Misrata".

- Fosta televiziune de stat Al-Libiya neaga rapoartele privind capturarea sau moartea fostului lider: "Rapoartele vehiculate de lacheii NATO cu privire la capturarea sau uciderea fratelui lider, Moammar Gaddafi, sunt fara baza. Gaddafi este bine sanatos".

- Pe Internet circula aceasta fotografie, care l-ar infatisa pe Gaddafi ranit sau chiar mort. Nu poate fi confirmata autenticitatea acesteia, in acest moment.

- Liderul Consiliului National de Tranzitie, Mustafa Abdel Jalil, se va adresa in curand libienilor, cu detalii despre Gaddafi.

Gaddafi, capturat sau mort: Vezi reactii din Romania

- Un oficial al CNT, Abdel Majid Mlegta, a declarat, pentru Reuters, ca Gaddafi a fost lovit si la cap de un glont, nu numai la picioare, in timp ce incerca sa fuga din Sirte, intr-un convoi de masini atacat de avioanele NATO. "A fost lovit si la cap. S-a tras mult impotriva grupului lui si el a murit".

- Reuters citeaza un luptator rebel care spune ca a asistat la capturarea lui Gaddafi. Acesta a povestit ca Gaddafi se ascundea intr-o groapa si striga: "Nu trageti, nu trageti".

- Domneste confuzia in ceea ce priveste soarta fostului dictator libian. Chiar in interiorul Consiliuli National de Tranzitie exista opinii diferite cu privire la ce s-a intamplat joi cu Gaddafi: unii spun ca ar fi fost prins si este grav ranit, altii spun ca a murit in urma ranilor capatate la capturare. Aceste informatii nu pot fi deocamdata confirmate din surse independente.

Gaddafi, capturat sau mort: Vezi reactii externe

- O confirmare a venit din partea ministrului libian pentru Imigratie, Ali Errishi, care a declarat pentru al-Jazeera ca a vorbit cu luptatorii CNT, care i-au spus ca l-au prins pe Gaddafi, impreuna cu purtatorul sau de cuvant, Moussa Ibrahim. Ministrul Apararii din regimul Gaddafi ar fi fost ucis in aceeasi lupta.

"El este, in acest moment, in custodia luptatorilor pentru libertate...Sunt foarte, foarte increzator in sursele mele...Nu m-ar fi trezit dimineata devreme de la Misrata, eu fiind in Washington, daca nu era adevarat. Al-Jazeera mai relateaza ca fortele NATO au tras in convoiul in care se afla si Gaddafi, insa si acest raport este neconfirmat.

- Mahmoud Shammam, ministrul libian de Informatii al Consiliului National de Tranzitie (CNT) a facut aluzii la capturarea lui Gaddafi, fara a confirma insa informatia.

"Cred ca putem spune ca Sirte este eliberata...Cred ca au loc manifestari de bucurie acum. Se vorbeste si despre un peste mare care a fost prins. Nu pot confirma nimic insa oamenii de acolo vorbesc ca au prins un peste mare".

Intrebat ce s-ar intampla daca Gaddafi ar fi prins, Shammam a spus: "Il vom pune in fata tribunalului, nu avem de gand sa-l spanzuram pe strada. Avem de gand sa il judecam corect, asa cum nu a procedat el cu poporul libian. Speram sa mai prindem si alte nume mari ca sa le judecam si sa lasam oamenii sa aiba ultimul cuvant cu privire la soarta lor... Cred ca fiecare libian vrea sa-l vada pe Gaddafi la judecata".

- Pe strazile din Tripoli, dar mai ales in Sirte, oamenii sarbatoresc prinderea lui Gaddafi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Moammar Gaddafi, #Moammar Gaddafi capturat, #Gaddafi prins, #gaddafi libia , #murit