Moammar Gaddafi, cel mai longeviv lider arab

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 16:37
2749 citiri
Moammar Gaddafi, cel mai longeviv lider arab

Considerat timp de mai multe decenii seful unui stat "terorist", libianul Moammar Gaddafi este cel mai longeviv dintre liderii arabi si africani, reusind sa ramana la putere nu mai putin de 42 de ani.

Moammar Gaddafi s-a nascut intr-o familie de tarani beduini in apropiere de orasul Sirte. Dupa ce a urmat scoala din Fezzan intre 1956 si 1961, a studiat dreptul, ulterior inscriindu-se la academia militara libiana.

A fost trimis la cursuri de perfectionare la Academia militara din Atena, Grecia, si in Marea Britanie la "The British Army Staff College".

Gaddafi a fost capturat, grav ranit. Surse libiene spun ca a murit

La 1 septembrie 1969, un grup de tineri ofiteri condusi de Gaddafi a dat o lovitura de stat (fara varsare de sange) pe cand Regele Idris I se afla in Turcia la tratament medical.

Printul mostenitor Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi, nepotul regelui, a fost destituit si tinut sub arest la domiciliu. Monarhia a fost abolita, Gaddafi proclamand Republica Araba a Libiei.

Regele regilor

Cunoscut si pentru imbracamintea sa oarecum excentrica si pentru ochelarii de soare pe care ii poarta deseori, Gaddafi a dorit sa devina un fel de Che Guevara al erei sale, inarmand miscarile radicale care se declarau anti-occidentale sau anti-imperialiste.

Gaddafi a fost un sustinator infocat al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, lucru care a daunat relatiilor Libiei cu Egiptul, atunci cand Egiptul negocia un acord de pace cu Israelul in 1979.

Gaddafi a fost capturat: Vezi reactii din Romania

In anii '90, Gaddafi, slabit pe scena mondiala, dezamagit de partenerii sai arabi, se intoarce catre continentul negru si nu inceteaza sa pledeze pentru infiintarea "Statelor Unite ale Africii".

Ales la conducerea Uniunii Africane (UA) la inceputul lui 2009, Ghidul Jamahiriya libiene a dat tonul presedintiei sale cerandu-le omologilor sai sa-l numeasca de acum "Regele regilor traditionali ai Africii", dupa ce a fost "investit" de liderii traditionali in Libia.

Dupa un an haotic, in care luarile sale de pozitie au afectat imaginea institutiei, liderul libian ii cedeaza locul la sefia UA presedintelui din Malawi.

Reconcilierea cu Occidentul

Tratat timp de decenii drept sef al unui stat "terorist", el decide sa se reconcilieze cu Occidentul.

In 2003, spre surpriza lumii intregi, el anunta destructurarea programelor sale secrete de armament.

Ulterior, el recunoaste responsabilitatea tarii sale in atentatele impotriva unui avion american deasupra Lockerbie, in Scotia (soldat cu 270 de morti in 1988), a unui avion francez in Niger (170 de morti in 1989) si plateste indemnizatii familiilor victimelor.

Gaddafi, capturat sau mort: Vezi reactii externe

Fostul paria se deschide in sfarsit catre Occident. Gaddafi primeste in Libia lideri occidentali, in timp ce in strainatate i se desfasoara covorul rosu, ca la Paris si, mai recent, la Roma, ceea ce genereaza de fiecare data polemici.

Puternic gratie resurselor de petrol, el reuseste in 2008 sa puna capat trecutului sau cu Italia, obtinand scuze si despagubiri din partea Romei pentru perioada coloniala.

Gaddafi este casatorit cu Safia Farkash. Are opt copii biologici, dintre care sapte sunt baieti. A mai avut doi copii adoptati - o fata ucisa in bombardamentul american din 1986 si un baiat, care era si nepotul sau, Milad Abuztaia Al-Gaddafi.

Revolta si fuga

In februarie anul acesta, in urma unei revolte, care s-a transformat intr-un razboi civil, libienii rebeli au reusit sa-l alunge de la putere.

Gaddafi era cautat de Curtea Penala Internationala de la Haga, pentru crime contra umanitatii si nu a fost vazut in public de luni de zile. Multi spuneau ca se ascundea in Sirt, dupa ce fortele rebele au intrat in Tripoli, in august.

Joi, autoritatile libiene de tranzitie l-au capturat pe fostul lider libian, Moammar Gaddafi, a anuntat unul dintre comandantii militari. Alte surse libiene sustin ca ar fi murit in urma ranilor capatate in lupta finala pentru Sirte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Moammar Gaddafi biografie, #Moammar Gaddafi capturat , #prins