Despre Mona Musca

Monica Octavia Musca este un om politic liberal, care s-a retras din viata publica, dupa ce CNSAS a dezvaluit colaborarea sa cu Securitatea ca politie politica. A fost parlamentar al Romaniei timp de 11 ani intre 1996 si 2007.

Nascuta pe 4 mai 1949, in Turda, Mona Musca a intrat in politica imediat dupa Revolutie si s-a remarcat prin initiativele sale de reglementare a transparentei publice. Gratie ei, a fost votata legea accesului la informatiile publice si legea informatiilor clasificate.

Musca este unul dintre initiatorii legii lustratiei si a sustinut de-a lungul vremii inlaturarea din viata publica a colaboratorilor fostei politii politice.

In vara lui 2006, un scandal i-a patat imaginea si i-a distrus cariera politica: CNSAS a facut public faptul ca Mona Musca a semnat un angajament si a dat note informative la Securitate in anii 1977-1978 sub numele de cod „Dana”. A fost data afara din PNL, insa a contestat decizia de politie politica.

In martie 2007, atunci cand instanta nu i-a dat dreptate si a confirmat verdictul de colaborare cu fortele represive ale regimului comunist, Mona Musca si-a dat demisia din Parlament si din PLD, partid din care facea parte la acea data, si a disparut de pe scena politica.

Studii

- A absolvit in anul 1972 Facultatea de Filologie la Universitatea din Timisoara.

Activitate profesionala

- Intre 1972 si 1976 a fost este profesor de limba si literatura romana la scoala generala Gurba din judetul Arad.

- In perioada 1975-1982 a fost asistent universitar la Universitatea Timisoara

- Din 1982 pana in 1996, a fost cercetator stiintific la Institutul de Lingvistica “Iorgu Iordan” al Academiei Romane. 

Activitate politica

- In martie 2007, a demisionat din Camera Deputatilor si din PLD

- Exclusa din PNL in august 2006

- In perioada ianuarie-iulie 2005 a fost ministru al Culturii si Cultelor in Guvernul Tariceanu I

- Intre 2004 si 2007 a fost deputat de Bucuresti, ales pe listele Aliantei Dreptate si Adevar din partea PNL

- In perioada decembrie 2004 - ianuarie 2005, a fost membru in Biroul Permanent si vicepresedinte al Camerei Deputatilor

- In 2004, a candidat la presedintia Camerei Deputatilor, dar a pierdut in fata lui Adrian Nastase de la PSD

- 2000-2004 – deputat PNL de Caras Severin

- 1996-2000 – deputat de Caras Severin, ales pe listele Conventiei Democrate din Romania din partea PNL

- In 1995 a intrat in PNL

- In 1990 a devenit membru al Aliantei Civice, unde intre 1991 si 1995 este membru in Consiliul National al PAC si conduce Departamentul de Imagine si Relatii Publice

O Musca liberala

Numele Monei Musca s-a identificat ani de zile cu PNL.

In perioada 1995 - 1996 a condus Departamentul de Imagine si Mass-Media al partidului. Apoi in 1996 devine membru in Biroul Permanent al PNL, Coordonator al Departamentului de Imagine si Mass-Media al PNL si vicepresedinte al PNL pe directia strategica, parteneriatul cu societatea civila.

Intre 2001 si 2005 a fost membru al Biroului Executiv al PNL. In iulie 2005 a demisionat din functia de vicepresedinte al PNL, iar in august 2006 i s-a retras sprijinul politic si apoi a fost exclusa din partid din cauza colaborarii cu Securitatea.

A fost primita insa in PLD, partid format de mai multi dizidenti liberali care au demionat din PNL.

Puritana Musca

Mona Musca a avut o activitate parlamentara bogata si a iesit in evidenta prin actiunile de reglementare a transparentei publice. Gratie ei s-a votat legea accesului la informatiile publice si legea informatiilor clasificate.

S-a luptat si pentru adoptarea legii lustratiei, care sustinea epurarea clasei politice. Cei care au colaborat cu Securitatea urmau sa fie inlaturati din functiile detinute in stat. Legea nu a trecut insa de Parlament.

Este si initiatorul unor legi cu profund caracter social. A sustinut cresterea pensiilor, precum si legea pentru prevenirea cruzimii fata de animale si cea pentru protectia victimelor violentei in familie.

Demisia din Guvern

In luna iulie 2005, Mona Musca pe atunci ministru al Culturii si vicepresedinte PNL, si-a anuntat demisia atat din conducerea partidului, cat si din fruntea Ministerului, in semn de protest fata de premierul Calin Popescu Tariceanu, care anterior promisese ca va pleca din functie si apoi s-a razgandit si a renuntat la demisie si la alegerile anticipate.

Inconsecventa premierului a fost sanctionata insa de mai multi lideri PNL, printre care Mona Musca, Gheorghe Flutur si Cristian Boureanu, care au cerut implicarea fostului presedinte PNL, Theodor Stolojan, in viata partidului si a guvernului.

Majoritatea liberalilor a acordat insa un vot de incredere actualului premier Calin Popescu-Tariceanu, singurul lider care a anuntat public ca nu-l mai sustine pe acesta fiind Mona Musca.

Scandalul „Dana”

In august 2006, CNSAS a dezvaluit ca a gasit in arhivele sale dosarul de retea al Monei Musca, pe atunci Mona Nicoara (dupa numele primului sot). Aceasta a fost acuzata ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica sub numele de cod „Dana”. Mona Musca a dat note informative in anii 1977-1978, pe cand era cadru didactic la Timisoara.

Fara sa astepte verdictul final al CNSAS, conducerea PNL a decis sa ii retraga sprijinul politic si ulterior Delegatia Permanenta a exclus-o din partid.

Mona Musca a negat initial ca a avut angajament la Securitate. Ulterior insa, a recunoscut hartia semnata de ea si a declarat ca uitase acest moment neplacut al vietii. Cu lacrimi in ochi si-a cerut scuze in direct la televizor.

Mereu a negat insa ca ar fi facut politie politica si a decis publicarea dosarului sau de Securitate pe internet.

Musca sustine ca doar a furnizat informatii care sa asigure siguranta cetatenilor straini. Ea spune chiar ca a contribuit la prevenirea sau dezamorsarea unor conflicte intre acestia. S-a referit la conflicte intre studenti greci si ciprioti, iranieni si irakieni si la problema unui student care avea afectiuni afective si psihice.

Mona Musca a subliniat, insa, ca atitudinea ei, discutiile pe care le purta si informatiile pe care le transmitea oral catre prorectorul Universitatii referitoare la studenti si la problemele acestora nu au avut "nici o secunda caracter de politie politica".

Mona Musca a contestat, de altfel, in instanta verdictul dat de CNSAS, dar Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in martie 2007 si nu i-a dat dreptate.

Ca urmare a descoperii colaborarii cu Securitatea, Mona Musca a ramas fara statutul de membru al Societatii Timisoara, primit in 2005. Conducerea Societatii i-a retras acest titlu pe care Musca il castigase tocmai pentru consecventa cu care se oferise sa-i demaste pe fostii colaboratori ai organelor represive. Ea a ramas si fara Premiul „Ion Monoreanu“, obtinut in 2006, dupa ce a initiat Legea lustratiei.

Demisia din Parlament

In martie 2007, deputatul Mona Musca si-a dat demisia din Parlament si din Partidul Liberal Democrat, dupa ce Curtea de Apel a stabilit prin decizie definitiva ca a facut politie politica.

Totodata, Musca a anuntat ca va apela la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Ea a spus ca nu se considera invinsa.

In iunie 2008, Mona Musca a solicitat Curtii de Apel Bucuresti revizuirea hotararii judecatoresti prin care a fost declarata colaborator al fostei Securitati, cerere introdusa dupa ce CNSAS a fost declarat neconstitutional.

Cererea Monei Musca a fost introdusa la Sectia de contencios administrativ a Curtii, iar, in urma dezbaterilor, s-a decis ca judecarea actiunii este de competenta Sectiei civile.

Curtea Constitutionala a decis, in 31 ianuarie 2008, ca Legea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii este neconstitutionala, admitand exceptia ridicata in procesul Dan Voiculescu - CNSAS.

O noua candidatura

De la Theodor Stolojan si Valeriu Stoica pana la liderul din Neamt, Gheorghe Stefan "Pinalti", toti membrii marcanti ai defunctului PLD au facut in vara lui 2008 demersuri pentru ca Mona Musca sa renunte la izolarea politica pe care si-a autoimpus-o, dupa ce a primit din partea CNSAS decizie de colaborator al Securitatii.

Gheorghe Stefan a ademenit-o chiar si cu un colegiu in Neamt, pentru a-si incerca norocul la un nou loc in Parlament la alegerile legislative din toamna lui 2008.

La randul sau, Theodor Stolojan crede ca fosta sa colega a platit "cu varf si indesat o greseala facuta in tinerete” si ca „orice om are dreptul la o a doua sansa in Romania, tinand cont de ce a facut Mona Musca in perioada de tranzitie".

Pana la urma, in august 2008, Mona Musca a declarat ca nu accepta propunerea de candida din nou la deputatie.

Mona Musca
Mona Musca

Data nasterii: 4 mai 1949

Cariera:  - fost deputat si ministru al Culturii

Evenimente importante:  - in vara lui 2006, CNSAS i-a dat verdict de politie politica, in 2007 a demisionat din Parlament

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mona Musca, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.