Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum vor proceda Ponta si Pivniceru cu procurorii sefi la DNA si Parchetul General

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 08:23
3770 citiri
Cum vor proceda Ponta si Pivniceru cu procurorii sefi la DNA si Parchetul General
Foto: Antena 3

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri seara ca noul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, o sa faca mai multe propuneri pentru procurorii sefi ai DNA si ai Parchetului General pana cand presedintele Traian Basescu si CSM le vor accepta.

"In primul si in primul rand, doamna Pivniceru va face propuneri catre CSM evident pentru noii sefi la Parchetul General si DNA. Vorbim despre faptul ca nu vor da aviz (CSM si Basescu - n.red.) la prima propunere, la a doua, la a treia, la a cincea, pana cand oamenii astia nu vor mai putea (sa refuze - n.red.)", a declarat prim-ministrul invitat intr-o emisiune a Antena 3.

Victor Ponta a comparat aceasta practica cu "sistemul dublei masuri".

"Este sistemul dublei masuri, sau daca vreti pentru unii muma, pentru altii ciuma. Tot ce este pentru domnul Basescu si toti cei care sunt apropiati e voie e permis. Tot ce este pentru cei care sunt impotriva lui nu mai este permis. E un sistem cu care trebuie sa ne luptam in continuare daca vrem sa avem altfel de tara (...) Basescu joaca foarte bine in mod ipocrit aceasta carte a victimei", a explicat premierul.

Mona Pivniceru a depus juramantul pentru functia de ministru al Justitiei, dupa 17 zile de la nominalizare. Investirea sa in functie a fost indelung amanata, deoarece trebuia sa isi dea demisia din randul Consiliului Superior al Magistraturii. Colegii sai din CSM i-au acceptat demisia de-abia pe 23 august, cand s-a indeplinit cvorumul necesar pentru a se lua act de aceasta renuntare la functie.

Mandatul Codrutei Kovesi - care a detinut doua mandate succesive de trei ani ca procuror general al Romaniei - expira in 2 octombrie.

Ministrul Justitiei este cel care face propuneri pentru functiile de procuror general, procuror sef al DNA, pentru adjuncti ai acestora, Sectia de procurori a CSM urmand a-si da avizul, dupa care presedintele tarii este cel care face numirile.

Raportul Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dat publicitatii in luna iulie la Bruxelles, noteaza ca "viitoarele numiri in functie a noului procuror general si a procurorului sef al DNA vor fi indicatori esentiali privind caracterul durabil al reformei".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Pivniceru Ponta propuneri procurori, #Pivniceru procuror sef DNA, #Ponta procurori sefi Basescu , #ministrul Justitiei