Mona Pivniceru, criticata de secretarul general al Comisiei Europene (Video)

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:38
6107 citiri
Mona Pivniceru, criticata de secretarul general al Comisiei Europene (Video)
Foto: Arhiva

Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, o critica, in cadrul unei scrisori, pe Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, pentru criteriile lipsite de transparenta in procesul de selectie a procurorului general al Romaniei si al sefului DNA.

"In adresa mea catre dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul in care trebuie inteles raportul in lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei in data de 7 septembrie. Din pacate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regasit in procedurile publicate in aceasta saptamana" precizeaza Catyherine Day, in scrisoarea publicata de Romania Libera.

Oficialul european ii reaminteste Monei Pivniceru recomandarile Comisiei Europene in legatura cu Justitia din Romania.

"Pentru a evita orice neintelegere, cu permisiunea dvs. voi reitera recomandarile Comisiei. In opinia Comisiei, procedurile de selectare trebuie sa fie credibile si pe deplin transparente pentru a determina cei mai bun candidati posibili sa-si depuna candidatura. Aceasta inseamna ca procesul de selectie trebuie sa fie pe deplin transparent si public. Acesta include interviuri, stabilirea unor criterii precise in solicitarea de candidaturi, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public si DNA in alegerea Comitetului de Selectie si alocarea unei perioade rezonabile de timp in vederea acestei proceduri. De asemenea, Comisia a mai sugerat oficializarea acestei proceduri prin emiterea unui ordin ministerial.

De asemenea am luat act de pozitia recenta exprimata de Consiliul Suprem al Magistraturii in acest context prin care sunt oferite sugestii utile cu privire la procedura. Consider, in general, ca un rol activ al CSM pe parcursul tuturor etapelor procedurii reprezinta un element important ce confera procedurii si candidatului desemnat credibilitatea necesara", mai afirma Catherine Day.

Secretarul general al CE a trimis aceasta scrisoare dupa ce ministrul Mona Pivniceru a anuntat proceduri de selectie care nu respectau niciun criteriu de transparenta si de obiectivitate. Potrivit "standardelor" initiale, selectia urma sa se desfasoare formal, in cateva zile, timp in care niciun candidat nu putea face un proiect managerial serios.

Dupa ce a primit o prima scrisoare critica tot de la Catyerine Day si dupa o intalnire cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Pivniceru a facut unele concesii. Ministrul Justitiei a marit termenul de inscriere si termenul de predarea a proiectelor de management, insa a refuzat sa le supuna discutiei publice asa cum ii cere Catherine Day.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Catherine Day scrisoare Pivniceru, #secretar general CE Pivniceru, #nemultumiri Comisia Europeana Pivniceru , #ministrul Justitiei