Mona Pivniceru, despre numirea la Justitie: Am primit vestea cu multa neliniste (Video)

Luni, 06 August 2012, ora 19:17
4097 citiri
Mona Pivniceru, despre numirea la Justitie: Am primit vestea cu multa neliniste (Video)
Foto: Arhiva

Monica Pivniceru, propusa de premierul Victor Ponta pentru functia de ministru al Justitiei, a declarat luni seara ca in momentul de fata statutul sau de judecator se afla in stare de incompatibiliate cu functia de ministru al Justitiei si urmeaza sa afle daca CSM ii va aproba cererea de detasare.

Pivniceru a marturisit ca a primit vestea numirii in functia de ministru "cu multa neliniste", tinand cont ca se afla in stare de incompatibilitate.

"Este o problema usor inedita si cam lipsita de cadru legislativ ca un judecator de cariera sa fie ales pentru investitura de ministru al Justitiei, in conditiile in care functiunile sunt incompatibile, fiecare este apartinatoare unei altei puteri. Am facut o cerere de detasare Consiliului Superior al Magistraturii.

La ora 18:00, sectia de judecatori ia in calcul aceasta cerere. Sa vedem in ce masura putem rezolva chestiunea de incompatibilitate", a spus Pivniceru.

Insa,Monica Pivniceru a mai spus sunt texte de lege care ar permite o detasare de la CSM la Guvern.

"Sunt totusi cateva texte in legislatia noastra care ar permite o detasare la Guvernul Romaniei si de acolo in aceasta investitura. Am facut o cerere de detasare Consiliului Superior al Magistraturii si la ora 6 sectia de judecatorie ia in calcul aceasta cerere sa vedem in ce masura putem rezolva chestiune de incompatibilitate.(...) Ca judecator apartin puterii judecatoresti, ca ministru al justitiei apartin puterii executive. Deci la logica simpla ele sunt incompatibile. Sa vedem care vor fi modalitatile juridice", a explicat Pivniceru.

Intrebata in baza carei legi s-ar putea permite detasare, Pivniceru raspuns: "Legea speciala a CSM este legea 317, dar statul de baza al oricarui judecator este legea 303. Si in temeiul acelei legi sunt permise detatari ale judecatorilor in diverse structuri administrative cu suspendarea activitatii bazice pe perioada detasarii. Se vedea in ce masura este compatibila cu statul de membru CSM, care este o a doua functiune electiva in cadrul puterii judiciare, oricum la ora 6 CSM-ul va lua o decizie in acest scop".

Monica Pivniceru a marturisit ca momentan nu cunoaste detalii privind numirea sa in functia de ministru al Justitiei, pentru ca tocmai s-a intors din vacanta.

"Nu stiu. Eu am fost invitata azi la sedinta (a conducerii PNL - n.red.). Tocmai m-am intors intempestiv din vacanta, n-am aflat detalii", a precizat judecatoarea.

Numirea ei, care, dupa cum a anuntat premierul Victor Ponta, a fost aprobata de presedintele interimar Crin Antonescu, este contestata de Opozitie, Pivniceru fiind o luptatoare declarata impotriva lui Traian Basescu.

Locul lui Pivniceru in CSM va fi ocupat de judecatoarea Gabriela Birsan, cea care s-a situat pe locul 2 la alegerile pentru Consiliu.

Cine este Mona Pivniceru

Mona Pivniceru are 51 de ani, a absolvit Facultatea de Drept "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Are doua doctorate si a scris 24 de carti de specialitate.

A fost avocat si magistrat la Tribunalul Iasi si la Curtea de Apel Iasi, iar din septembrie 2011 este membru CSM.

Intre 2010 - septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost magistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In perioada 2007 - 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept public a Facultatii de Drept, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi si indrumator doctorant pentru mai multe discipline.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Monica Pivncieru ministru Justitie, #Monica Pivniceru incompatibilitate, #remaniere Guvern Ponta Pivniceru , #ministrul Justitiei