Pivniceru: Am explicat CE ca numirea procurorilor sefi e prerogativa mea, nu un concurs

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 21:46
7818 citiri
Pivniceru: Am explicat CE ca numirea procurorilor sefi e prerogativa mea, nu un concurs
Foto: Romania TV

Mona Pivniceru a declarat la Bruxelles ca le-a explicat oficialilor CE ca nominalizarea procurorilor sefi nu este un examen, ci potrivit legii o prerogativa a ministrului, adaugand ca i s-a sugerat sa faca o lista scurta si una lunga de persoane din care sa aleaga.

"S-a explicat care este substanta textului, pana la urma alegerea procurorului general si a procurorului sef DNA apartine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusa din procurori de la Parchetul General si procurori de la DNA, cu conditia ca acestia sa fie in acelas timp si formatori la Institutul National al Magistraturii, un specialist in management tot de pe lista formatorilor de la Institutul National al Magistraturii si un psiholog, toata aceasta comisie de recomandare concurand la ajutarea ministrului in a opera cea mai buna alegere, adica un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat si cu abilitatile necesare de a ocupa acest post.

Asta a trebuit sa explic, ca procedura este cumva la limita intre concurs, examen si promovare, textul care s-a aplicat, de altminteri din 2005, fara a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune ca ministrul Justitiei propune", a declarat ministrul Justitiei, dupa intalnirile cu Viviane Reding si Catherine Day.

Intalnire cu miza pe Justitie: Mona Pivniceru, in vizita la comisarul Reding

Pivniceru a explicat ca analiza dosarelor de catre comisia stabilita in acest sens are rol ajutator, dar pana la urma legea spune clar ca ministrul este cel care face mai departe celorlalte autoritati propunerea.

"Or daca ministrul Justitiei propune, noi, in deschiderea fata de Comisie am agreat ideea acestei transparente care, pana la urma, nu ramane decit o propunere, indiferent de publicitatea si de sprijinul acestei comisii, este competenta exclusiva a ministrului de a opta candidaturile propuse de acea comisie, deci nu putem identifica o propunere, o alegere, o responsabilitate a ministrului cu un examen, sau un concurs, sau un examen de promovare care desigur se desfasoara in alti parametri", a mai spus acesta.

Pivniceru a explicat apoi ca acele critici privind lipsa de transparenta a procedurii se referea la nevoia de "de a se afisa candidaturile, de a se publica conditiile, criteriile pe care trebuie sa le realizeze, astfel incat si cu sprijinul comisiei de recomandare ministrul sa poata opera cea mai corecta si responsabila alegere". Intrebata daca spera ca i-a convins in legatura cu aceste proceduri, Pivniceru a spus: "Eu sper ca da".

Pivniceru: Am preluat deja o parte dintre recomandari

Pivniceru a fost intrebata ce "care sunt schimbarile concret pe care le va face" in urma semnalelor CE, Pivniceru mentionand ca ministerul a preluat deja o parte din recomandari.

"Schimbarile deja au fost agreate in sensul celor care le-am facut, ni s-a sugerat o lista scurta si o lista lunga a candidatilor, pentru ca s-a inteles ca nu pot fi notati, pentru ca nu este concurs, este doar un sprijin adus ministrului de a opta pentru o varianta corecta".

Ministrul Justitiei a mentionat ca ea actioneaza potrivit unei legi din 2005, care nu a fost contestata pana acum, iar preocuparea CE fata de aceste numiri trebuie pusa in contextul atentiei sporite acordate Romaniei din timpul crizei politice din vara.

"Legea a fost schimbata in 2005, in baza acelei legi s-au operat deja doua numiri in sistem la varf, ea nu a constituit obiect de contestare publica, nici de disputa publica. Probabil ca evenimentele din vara au facut ca Comisia Europeana sa fie un pic mai atenta asupra tuturor modificarilor din Romania, nu neaparat in zona asta. In definitiv, sunt doar un ministru care aplica legea asa cum este ea. Cand se va voi schimbarea ei, Parlamentul va face cuvenitele modificari in sensul in care doreste Comisia", a conchis ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Pivniceru CE Reding Day, #Pivniceru justitie CE Reding, #Pivniceru justitie recomandari CE , #ministrul Justitiei