Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pivniceru: Am propus masuri pentru degrevarea instantelor de volumul anormal de dosare

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 19:53
3260 citiri

Ministrul Justitiei, Mona Pivnceru, a declarat joi ca una dintre principalele propunerile de modificari legislative pe care le-a inaintat Parlamentului vizeaza degrevarea instantelor de volumul "anormal" de dosare, aratand ca in acest moment sunt in lucru peste un milion de dosare.

"Propunerile de modificari legislative pe care le-am supus atentiei conducerii Parlamentului astazi fac parte dintr-o strategie mai larga de implementare a MCV in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor patru coduri. Un alt obiectiv este de a degreva instanta suprema de cauze de drept comun, in asa fel incat ea sa-si atinga misiunea constitutionala, adica aceea de a fi unificatoare de practica judiciara si ceea ce va voi prezenta eu astazi este o jumatate din aceasta strategie, doar partea legislativa, partea de infrastructura - buget, instante sau resurse umane, IT si spatii arhiva - urmand a fi prezentata miercuri, la Guvern", a explicat Pivniceru la Parlament.

Pivniceru a explicat ca o prima masura luata este aceea de "degrevare intantelor de volumul anormal de dosare", sustinand ca "la acest moment, sunt in lucru peste un milion de dosare, dintr-un total de trei milioane care au fost inregistrate anul trecut, ceea ce inseamna un volum absolut exorbitant de lucru", precizand ca a facut o propunere de modificare a Codului de procedura penala in vigoare.

"Tempo-ul de intrare in sala de sedinte a acestor judecatori este la doua - trei zile, ceea ce inseamna ca este o anormalitate, iar modificarile pe care le-am propus anticipeaza filosofia noilor coduri, sunt in sensul noilor coduri, in sensul ca anumite motive de recurs care pot face obiectul apelului devolutiv sa nu mai ajunga la ICCJ. O alta categorie tot de degrevare a rolului instantelor vizeaza doua legi speciale - legea cu celebra rovigneta care a blocat la acest moment, datorita competentei stabilite in lege ca se judeca la locul savarsirii contraventiei, au blocat patru sau cinci instante din Romania cu zeci de mii de dosare.

Daca schimbam competenta in aceasta categorie de cauze la domiciliul contravenientului dispersam contraventiile pe intreg teritoriul tarii cu doua efecte benefice - in primul rand lasam cinci instante sa functioneze normal pentru ca la acest moment sunt blocate, in al doilea rand nici contravenientul nu se mai deplaseaza, indiferent care ar fi domiciliul lui, la unul din acele cinci puncte unde s-a savarsit contraventia, ceea ce inseamna ca va economisi timp si bani in rezolvarea problemei cu rovigneta", a mai aratat Pivniceru.

O alta masura de degrevare a rolului instantelor ar viza taxa de prima inmatriculare. "La acest moment instantele judeca un numar extraordinar de mare de cauze in doua grade de jurisdictie cu taxa de prima inmatriculare. Din moment ce practica judiciara este absolut unitara si s-a pliat pe recomandarea UE in sensul restituirii acesteia, noi am negociat cu Ministerul de Finante si suntem in tratative (...) ca restituirea acestora sa se faca printr-o procedura administrativa. Aceasta inseamna ca degreveaza extraordinar de multe dosare, ceea ce inseamna reducerea volumului de activitate, lasand judecatorii sa se ocupe de problematica mai ales in civil si contencios civil", a mai spus ministrul Justitiei..

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a participat joi, la Parlament, la o intalnire cu premierul Victor Ponta, cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si cu deputatul Florin Iordache si cu vicepresedintele Senatului, liberalul Dan Radu Rusanu.

In cadrul intalnirii au fost discutate proiectele de lege referitoare la implementarea MCV de care depinde raportul din decembrie, asteptat de mai multe state inainte de a rediscuta aderarea Romaniei la Schengen.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mona Pivniceru dosare instante, #ministrul Justitiei taxa inmatriculare , #ministrul Justitiei