Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pivniceru: Cand imi dau demisia, inseamna ca independenta mea a fost incalcata

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 23:14
5241 citiri
Pivniceru: Cand imi dau demisia, inseamna ca independenta mea a fost incalcata
Foto: Antena 3

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a vorbit, luni seara, despre relatia sa cu Traian Basescu, despre care se stie ca a fost tensionata de-a lungul timpului.

"Este o relatie sa zic normala, institutionala", a precizat Pivniceru, la Antena 3, subliniind in acelasi timp ca nu l-a consultat pe Traian Basescu in legatura cu numirea Codrutei Kovesi la Bruxelles.

"Nu l-am consultat in privinta numirii lui Kovesi la Bruxelles. Daca scrie independent in dreptul meu, inseamna ca sunt independenta. Cand o sa vedeti ca imi scriu demisia, inseamna ca independenta mea a fost incalcata pana la limita intolerabila", a declarat Pivniceru la Antena 3.

Pivniceru a reiterat ideea ca nu a simtit niciun fel de presiune din nicio parte.

"Nu am simtit nicio presiune. Prima presiune inseamna incetarea mantatului meu. Daca cineva face presiuni asupra mea, imi dau demisia. (...) Justitia avea probleme nu de independenta, ci de imagine publica. Cu iuresul acesta al evenimentelor a aparut Justitia ca o miza in lupta aceasta.

Eu consider ca abaterile pe care le scoatem in evidenta nu pot acoperi sistemul. Justitia este independenta. Nimeni, indiferent de abaterile pe care le-au facut si unii si altii, nimeni nu trebuie, nu poate sa foloseasca Justitia sau ideea de independenta in lupta politica", a continuat ministrul.

Pivniceru: Justitia este independenta

Mona Pivniceru a sustinut in cadrul aceluiasi interviu ca Justitia din Romania este independenta, chiar daca a marturisit ca exista si cazuri individuale.

"Justitia este independenta de mai multa vreme. Eu sunt sigura. Nu discutam de conduite individuale, ci de Justitie. Justitia este un sistem. Probabil ca o parte din oameni mai au afilitati nepermise. (...) Ideea ca sistemul judiciar este independent este corecta. Corpul procurorilor este unul corect. In sistemul judiciar sunt extrem de multi judecatori si procurori care nu au un nas in suflet, biblia lor este data de lege", a precizat ministrul.

Pivniceru, despre propunerile pentru procurorul general si seful DNA

In privinta celor doua propuneri pentru procurorul general si seful DNA - Tiberiu Nitu si Ioan Irimia - Pivniceru sustine ca au fost cele mai bune dintre cele pe care le-a primit, dar ca nu poate garanta pentru verticalitatea celor doi.

"Dincolo de aceasta procedura de selectie, nu pot garanta o verticalitate, dar asa cum s-au prezentat, cum au fost evaluate, cred ca sunt alegeri potrivite. Eu pot garanta cel mult pentru mine. Textul vechi permitea ministrului sa faca propuneri fara transparenta, aveai mijloace mult mai eficiente, acum a fost una publica si acestia doi au corespuns cel mai bine profilului de procuror general si procuror sef la DNA", a adaugat aceasta.

Intrebata ce se va intampla daca presedintele Traian Basescu va respinge numirea celor doi procurori, Mona Pivniceru a raspuns: "Este o ipoteza care nu stiu in ce context se va petrece si nici nu imi imaginez ca se va petrece, pentru ca ce a depins de ministrul Justitiei si de efectuarea acestei proceduri am efectuat. Probabil ca Presedintia Romaniei, daca va respinge aceste doua candidaturi, va trebui sa motiveze si cred ca va fi un lucru extrem de dificil pentru Presedintie, pentru ca am avut o comisie de recomandare, ultra-serioasa, ultra-profesionista si foarte responsabila".

Mona Pivniceru a spus ca nu intelege motivul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a dat un termen de 20 de zile pentru discuta cele doua nominalizari, atata timp cat CSM da doar un aviz consultativ in acest caz.

De ce intarzie motivarea in cazul Nastase

Un alt subiect atins de ministrul Justitiei a fost lipsa motivarii judecatoresti in cazul sentintei lui Adrian Nastase, care a intarziat 4 luni. Pivniceru a precizat ca este normal ca o motivare sa fie facuta publica in termen de 30 de zile, dar ca sunt posibile intarzieri din cauza volumului de munca a judecatorilor de pe partea penala, ea fiind inainte de demisiea din magistratura pe partea civila.

"Eu ma duceam la 08:30 la serviciu, iar judecatorii din penal atunci mergeau acasa", a precizat aceasta pentru a sublinia ideea ca cel mai probabil motivarea in cazul lui Nastase nu a fost data din lipsa timpului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Pivniceru relatie Basescu, #Pivniceru propuneri procurori, #Pivniceru independenta justitie , #ministrul Justitiei
Comentarii