Judecatorii si procurorii cer CSM sa actioneze cu celeritate in cazul Pivniceru

Luni, 13 August 2012, ora 23:06
2962 citiri
Judecatorii si procurorii cer CSM sa actioneze cu celeritate in cazul Pivniceru
Foto: Romania Libera

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa actioneze cu celeritate in rezolvarea aspectelor procedurale prealabile numirii Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei, fiind pentru prima oara in istoria postdecembrista cand pentru aceasta inalta functie este propus un judecator de cariera.

Mona Pivniceru, propusa la Justitie - personaj controversat, in permanent razboi cu Basescu

Potrivit unei scrisori catre membrii CSM, adresata de AMR, prin presedintele Dan Spanu, si APR, prin presedintele Constantin Sima, magistratii saluta nominalizarea judecatoarei Mona Maria Pivniceru pentru functia de ministru al Justitiei, insa faptul ca CSM a mentinut un termen de doua saptamani pentru a lua act de demisia din acest organism a acesteia - act unilateral de vointa - si a discuta detasarea sa, a creat o profunda nemultumire si nedumerire in randul judecatorilor si procurorilor.

"Consideram ca in imprejurarile actuale, lipsa unui titular al portofoliului Justitiei, starea de provizorat si interimat nu sunt in interesul nimanui. Din acest motiv solicitam tuturor celor implicati - indeosebi Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si CSM - sa actioneze cu celeritate pentru rezolvarea aspectelor procedurale prealabile numirii efective in functia de ministru a doamnei judecator Mona Maria Pivniceru. Respectarea prevederilor legale in acest sens este absolut necesara, dar ea nu trebuie sa aiba nimic in comun cu tergiversarea, formalismul excesiv si lentoarea procedurilor administrativ - birocratice", se arata in scrisoare.

Mona Pivniceru a demisionat din CSM - vezi de ce nu poate fi inca ministru

Asociatiile magistratilor sustin ca, desi este perioada de concedii si vacanta judecatoreasca, pentru situatii mult mai putin importante consiliul s-a putut reuni de indata in sedinta extraordinara.

"Credem ca intr-o asemenea situatie interesele de grup, orgoliile si motivele straine de buna functionare a justitiei nu au ce cauta, iar onoratii membri ai CSM sa-si aminteasca faptul ca in forul suprem al puterii judecatoresti nu se reprezinta pe sine, ci marele numar de magistrati care i-au ales si in fata carora raspund pentru indeplinirea mandatului. Este pentru prima oara in istoria postdecembrista cand pentru aceasta inalta functie este propus un judecator de cariera, un om ce provine din sistemul judiciar, pe care il cunoaste in profunzime si ale carui trepte ierarhice le-a urcat in timp, cu onestitate, profesionalism si probitate morala", mai subliniaza sursa citata.

AMR si APR mentioneaza ca Mona Maria Pivniceru nu este numai un militant important si curajos pentru independenta justitiei, asa cum o cunoaste opinia publica, ci si un judecator cu o cariera exceptionala in sistemul judiciar si in mediul universitar.

"Reputatia si credibilitatea sa, respectul de care se bucura in randul colegilor, a celorlalte profesii juridice, a societatii civile si a tuturor celor ce ii cunosc activitatea sunt unanime. Noi vedem in aceasta desemnare o expresie a normalitatii, a bunului simt si o premisa ca in functionarea sistemului judiciar si afirmarea suprematiei legii evolutiile sa fie pozitive, spre o justitie independenta, eficienta, credibila, cu adevarat europeana", mai sustin cele doua asociatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Mona Pivniceru CSM ministru, #magistrati Mona Pivniceru CSM, #apel judecatori CSM Mona Pivniceru , #stiri Mona Pivniceru