Premiera: Ludovic Orban a participat la instalarea secretarului de stat pentru Cercetare. Ce semnal a vrut sa dea

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 11:14
6306 citiri
Premiera: Ludovic Orban a participat la instalarea secretarului de stat pentru Cercetare. Ce semnal a vrut sa dea
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

La doua luni de la preluarea guvernarii, premierul Ludovic Orban a tinut in mod special sa participe miercuri dimineata la instalarea noului secretar de stat pentru Cercetare din cadrul Ministerului Educatiei, Dragos Ciuparu, dorind sa transmita astfel "un semnal puternic" cu privire la importanta pe care o acorda acestui domeniu.

In Cabinetul Orban ministerele Educatiei si Cercetarii au fost comasate sub conducerea Monicai Anisie. Decizia de numire a lui Dragos Ciuparu in functia de secretar de stat pentru Cercetare a fost publicata luni in Monitorul Oficial.

La evenimentul de azi dimineata au mai fost prezenti secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, precum si reprezentantii institutelor nationale de cercetare-dezvoltare.

"Este o premiera sa particip la instalarea unui secretar de stat, dar am tinut in mod deosebit sa fac acest lucru pentru a da un semnal puternic legat de faptul ca guvernul nostru considera ca cercetarea este pilonul fundamental pe care se poate construi evolutia in bine a societatii romanesti, dezvoltarea economica, performanta si competitivitatea economiei romanesti si, mai ales, sansa de a putea transforma Romania intr-un actor extrem de important la nivel european si la nivel global", a declarat premierul Ludovic Orban.

Seful Executivului a subliniat ca politica UE este de a aloca "extrem de multe resurse pentru specializare inteligenta, digitalizare", iar guvenrul pe care il conduce isi propune sa stimuleze cercetarea, indiferent unde se desfasoara ea, "in institute, in universitati, in companii private, de catre freelanceri, de echipe de cercetare".

De asemenea, Ludovic Orban a precizat ca UE a decis o alocare bugetara de aproape 6 miliarde de euro pentru programe de cercetare, dar "acesti bani nu pot fi accesati usor", de aceea, este nevoie de un mecanism bine pus la punct si de proiecte.

"Este extrem de important pentru noi ca societatea romaneasca sa devina o societate a informatiei, a cunoasterii, sa urmarim orice transfer tehnologic (...)

Mi-a luat mult timp pana m-am hotarat pe cine sa numesc, foarte putini au vrut sa isi asume raspunderea, in situatia in care ne gasim (...) Dragos Ciuparu nu este un novice, este un om care a mai fost o perioada buna la conducerea destinului cercetarii. Laserul de la Magurele poarta intr-o mare masura amprenta domniei sale (...) Ii garantez in fata dvs un suport constant si real din partea mea, ca prim-ministru", a mai spus premierul Orban.

La randul sau, Dragos Ciuparu si-a exprimat speranta ca va avea "o colaborare cel putin la fel de buna" cu cea pe care a avut-o si in trecut cu sefii institutiilor din domeniu prezenti in sala.

"Sunt un om caruia ii pasa de cercetare si doreste ca cercetarea din Romania sa renasca, sa dea rezultate, sa finanteze perfomanta si sa se dezvolte, astfel incat sa fie un punct de atractie pentru tinerii din aceasta tara si nu numai, ci si pentru cei care doresc sa isi inceapa cariera in strainatate", a precizat noul secretar de stat, anuntand ca prioritate "deblocarea finantarii programelor de cercetare si lansarea de competitii".

Cine este Dragos Ciuparu

Dragos Ciuparu este inginer chimist de profesie si are un doctorat obtinut in 1999 la Universitatea Paris 7 "Denis Diderot". In 2002 a aderat la Ad Astra, o organizatie a cercetatorilor romani de pretutindeni, care militeaza pentru un mediu academic de calitate si competitiv in Romania.

Dupa aproape 7 ani petrecuti la Departamentul de Inginerie Chimica al Universitatii Yale (SUA), la sfarsitul lui 2005 a revenit in tara, la Universitatea Petrol - Gaze din Ploiesti, unde a pus bazele unui nou laborator de cercetare.

Prof. Ciuparu a publicat zeci de lucrari recenzate, este coautorul a 3 carti tehnice si detine 5 brevete SUA.

A fost membru al comisiei prezidentiale de Educatie condusa de Mircea Miclea, precum si presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Ca sef al Cercetarii, in 2011, Ciuparu a lansat o procedura de evaluare a institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, care nu s-a mai finalizat din cauza guvernului PSD. A fost inlaturat din functie de fostul premier Victor Ponta dupa declansarea scandalului de plagiat.

Dragos Ciuparu a avut un merit extraordinar in aprobarea finantarii de catre Comisia Europeana a proiectului care prevede construirea la Magurele a celui mai mare laser din lume (2012).

In urma cu cinci ani, Dragos Ciuparu a fost numit consultant de nivel inalt al ministrului Educatiei din R.Moldova Maia Sandu, in cadrul programului Uniunii Europene de consiliere a Guvernului Republicii Moldova intitulat EU High Level Policy Advisors Mission - EUHLPAM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragos Ciuparu secretar stat cercetare, #Dragos Ciuparu guvern Orban , #ministrul Educatiei